A murit suceveanul botezat de Adolf Hitler

Românul care a fost botezat de Adolf Hitler în primăvara anului 1941, a murit cu câteva zile înainte de a împlini 80 de ani. Acesta a fost înmormântat în cimitirul catolic din localitatea Voievodeasa, județul Suceava.

Ernst Stadler domicilia în comuna Suceviţa, din judeţul Suceava, împreună cu soţia sa. Aceasta a declarat pentru presa locală că bărbatul a murit la Spitalul Rădăuţi, unde a ajuns din cauza unor probleme pulmonare.

Bătrânului i se spunea „Nea Adolf”

Nea’ Adolf, aşa cum îi spuneau apropiații, s-a născut în Hohenschwangau, localitate din apropierea frontierei Germaniei cu Olanda, într-o tabără unde erau cantonaţi etnici germani aduşi din estul Europei.

Mama sa, Barbara Stadler, originară din Voievodeasa-Suceviţa, mai avea doi copii. Soţul acesteia era pe front când a venit pe lume cel de-al treilea prunc al familiei.

Într-un interviu dat ziarului Monitorul de Suceava, în 2001, Adolf Ernst Stadler a afirmat că în 1940 familia sa a fost dusă în Germania. La vremea respectivă, liderul totalitar a iniţiat o campanie prin care voia să aducă „acasă” germanii stabiliţi în alte ţări ale Europei.

„Am fost botezat de Hitler, de aceea am primit şi numele de Adolf”

„Tata era neamţ de origine, Mathias Stadler, mama la fel, Barbara Stadler, născută Gaschler. Când au plecat ai mei de aici aveau numai doi copii, fraţii mei mai mari, Peter şi Alfred. Au fost cantonaţi într-un gen de tabără la Hohenschwangau, localitate din apropierea graniţei germane cu Olanda. Imediat ce au ajuns acolo, tata a fost luat la război. Îmi aduc aminte din cele ce mi-a povestit mama că le-au spus, încă de când au sosit în tabără, că primul copil care se va naşte acolo va fi botezat de Hitler. În primăvara anului 1941, la 25 aprilie, m-am născut eu, chiar acolo la Schwangau (n.a. Hohenschwangau). Mama mi-a zis că am fost botezat de Hitler, de aceea am primit şi numele de Adolf, alături de Ernst, şi am aflat tot de la ea, Dumnezeu să o ierte”, povestea Ernst Stadler.

În ziua botezului, naşul i-a oferit mamei bebeşului şi un plic cu bani pentru a o ajuta să acopere unele cheltuieli.

Mama sa i-a ars certificatul de naștere

Ernst Stadler a mai spus că atunci când s-a întors în România, mama sa a ars certificatul de naştere semnat de Adolf Hitler, procedând astfel de teama ruşilor.

„De teamă, atunci când mi-a făcut actele aici în ţară, mama nu a mai trecut şi prenumele Adolf, pentru că atât ar mai fi trebuit pentru noi… Însă, în actele emise în Germania la vremea de atunci, eu figurez ca Stadler Adolf Ernst. De altfel, acest lucru se vede şi în documentele pe care le-am scos de la Arhivele Statului din Germania, atunci când umblam să obţin şi acte germane, ceea ce am reuşit. Am şi paşaport german, sunt şi cetăţean german, însă vă rog să mă credeţi că niciodată nu am fost tentat să mă stabilesc acolo. De ce? Pentru că aici, la Voievodeasa, este casa mea şi eu aici vreau să mor, chiar dacă doi din cei patru copii ai mei s-au stabilit acolo”, povestea Stadler în anul 2001.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.