Pacient cu anevrism cerebral rupt, salvat de medicii Spitalului Județean printr-o procedură de embolizare minim invazivă

Spitalul Județean Suceava anunță că în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională a fost realizată o nouă procedură minim invazivă, premieră în această perioadă de pandemie.

Este vorba de embolizarea unui anevrism cerebral rupt, la un pacient în vârstă de 55 ani.

Pacientul s-a prezentat la U.P.U. - Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul loan cel Nou” Suceava pentru „cea mai cruntă durere de cap din viaţa mea” unde s-a stabilit diagnosticul de anevrism cerebral rupt cu hemoragie cerebrală.

Fiind o urgentă majoră, echipa multidisciplinară, formată din neurochirurgul dr. Ticu Blanaru şi radiologul intervenţionist dr.Mihai Creţeanu, a decis tratarea urgentă a acestei afecţiuni în Spitalul Judeţean de Urgenţă prin embolizare, fiind o luptă contra cronometru.

S-a efectuat procedura cu anestezie locală, apoi pe calea vaselor de sânge de la nivel inghinal, s-a ajuns până la nivel cerebral, cu ajutorul unui microcateter, prin care se livrează spirale de platină, care „înfundă” dilatarea anevrismală, ruptă în cazul pacientului nostru.

Procedura a durat în jur de 60 minute, s-a desfăşurat fără incidente periprocedurale, cu recuperare rapidă a pacientului, fiind un succes total.

Succesul intervenţiei a fost determinat de existenţa specialiştilor, a infrastructurii şi a dotărilor Spitalul Judeţean de Urgenţă, care permit pacienţilor accesul la medicina modernă.

Procedurile minim invazive de radiologie intervenţională în cazul anevrismelor cerebrale rupte sunt pretabile la aproximativ 95% din cazuri, cu durată de spitalizare redusă şi complicaţii semnificativ mai mici, decât intervenţia neurochirurgicală clasică, deschisă.

1 Comentarii

Mai nouă Mai veche