Pagină de check-in generată automat de Facebook, reclamată penal de Curtea de Apel Suceava pentru „fals informatic”

Curtea de Apel Suceava a anunțat că a formulat o plângere penală pentru „fals informatic” după ce a sesizat existența pe platforma Facebook a unei pagini intitulată „Curtea de Apel Suceava”.

„Curtea de Apel Suceava aduce la cunoștință opiniei publice că pe rețeaua de socializare Facebook a fost identificat un cont creat fără drept sub numele ”Curtea de Apel Suceava – Instituție de ordine publică”.
Menționăm că paginile web pe care pot fi vizualizate informații postate și prezentate de instituția noastră sunt portal.just.ro și www.curteadeapelsuceava.ro.
Astăzi, 1 aprilie 2021, Curtea de Apel Suceava a formulat o plângere penală pe care a înaintat-o Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru efectuarea de cercetări cu privire la comiterea infracțiunii de fals informatic, prevăzută de articolul 325 din Codul penal”
, se arată într-un comunicat de presă senat de judecătorul Cristinel Grosu, președintele Curții de Apel Suceava.

Ce nu au observat reprezentanții Curții de Apel Suceava este că pagina la care ei fac referire este de fapt o pagină care a fost generată automat de Facebook

Platforma Facebook oferă utilizatorilor posibilitatea să adauge la postare locul în care se află (check-in). În momentul în care o pagină cu amplasamentul dorit nu este deja înregistrată pe platformă, Facebook generează automat o pagină pentru check-in. 

Utilizatorii care folosesc rețeaua de socializare își dau seama că pagina reclamată de Curtea de Apel Suceava a fost generată de Facebook în momentul în care o persoană și-a dat check-in la instanță. 

Mai exact, nu este vorba despre o pagină creată și administrată de o persoană, ci este vorba despre o pagină de check-in generată automat de Facebook.

4 Comentarii

  1. Și dacă pagina respectivă este generată automat nu este o încălcare a legislației ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te pomenești că or să judece cu Facebook-ul.
      Trimit ăia sute de avocați.

      Ștergere
  2. De cand Facebook genereaza pagini checkin fara sa fie solicitate ?
    Te afli intr-o locatie, dai checkin de pe mobil cu GPS si daca nu gasesti locatia, Facebook te intreaba daca vrei sa o genereze el automat. Te intreaba ce fel de locatie este (de ordine publica, de justitie, tribunal, etc), si alte informatii sumare, inclusiv te intreaba daca esti administratorul respectivei locatii, sau pagini.
    Cine a scris articolul (preluat de mai multe ziare) fara sa se documenteze ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Și acea pagină s-a generat singură, fără să o fi adăugat careva. Cel puțin eu asta înțeleg după ce am citit articolul nesemnat (de ce oare… mă întreb).

    Un articol profi s-ar fi încheiat cam așa:

    ”Mai exact, este vorba despre o pagină de check-in generată automat de Facebook la cererea unui utilizator care a fost în acea locație. Pagina este administrată de către un modul de IA creat și implementat de către Facebook care este responsabil de conținutul paginei respective.

    RăspundețiȘtergere
Mai nouă Mai veche