„O zi tristă pentru libertatea presei''. Apple Day, ultimul ziar liber din Hong Kong, şi-a publicat ultima ediţie joi, după ce autoritățile comuniste au arestat mai mulți directori ai publicației

Ziarul pro-democraţie Apple Daily din Hong Kong şi-a publicat joi ultima ediţie, la o săptămână după arestarea mai multor directori acuzaţi de "complicitate cu forţe străine", una dintre infracţiunile incluse în controversata lege privind securitatea naţională pe care Beijingul a impus-o anul trecut în Hong Kong, informează agenţiile internaţionale de presă.

Autorităţile din Hong Kong au folosit aceeaşi acuzaţie pentru a îngheţa cu câteva zile înainte activele ziarului, despre care susţin că a publicat peste 30 de articole în care a cerut sancţiuni internaţionale împotriva guvernelor de la Beijing şi Hong Kong, ceea ce, spun ele, constituie o ''conspiraţie cu ţări străine''.

Controversata lege prevede pedepse mergând până la închisoare pe viaţă pentru cazuri precum secesiune, subversiune, terorism sau complicitate cu forţe străine şi a fost puternic criticată de mişcarea pro-democraţie din oraş, care consideră că această legislaţie va pune capăt autonomiei şi libertăţilor de care se bucură fosta colonie britanică.

„Este o zi tristă pentru libertatea presei din Hong Kong şi din întreaga lume'', a reacţionat preşedintele american, Joe Biden, după închiderea ziarului, cunoscut pentru poziţia sa critică faţă de autorităţile de la Beijing.

„Intensificarea represiunii din partea Beijingului a ajuns la un asemenea nivel încât Apple Daily, un bastion al jurnalismului independent atât de necesar în Hong Kong, şi-a încetat acum publicarea'', a punctat Biden într-un comunicat, citat de EFE şi DPA.

„Prin arestări, ameninţări şi prin forţarea unei legi a securităţii naţionale care incriminează libertatea de exprimare, Beijingul a insistat să-şi exercite puterea pentru a suprima presa independentă şi a reduce la tăcere opiniile disidente''. ''Beijingul trebuie să înceteze persecutarea presei independente şi să-i elibereze pe jurnaliştii şi directorii de presă care au fost reţinuţi. Actul de jurnalism nu este o crimă'', a insistat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a acuzat guvernul chinez că ''neagă libertăţile fundamentale şi atacă autonomia Hong Kong-ului şi instituţiile şi procesele sale democratice'', într-un mod ''incompatibil cu obligaţiile sale internaţionale''. Statele Unite nu vor renunţa să sprijine poporul din Hong Kong, a mai spus Biden, adăugând că jurnaliştii sunt ''mai necesari ca oricând'' în acest teritoriu şi ''peste tot în lume unde democraţia este ameninţată''.

Uniunea Europeană şi Reporteri fără Frontiere au acuzat şi ele Beijingul pentru închiderea publicaţiei şi au spus că aceasta indică o suprimare a libertăţii presei în Hong Kong.

Apple Daily a fost fondat în urmă cu 26 de ani şi avea un tiraj de aproximativ 80.000 de exemplare.
Mai nouă Mai veche