Peste 40 de produse și mâncăruri locale au fost prezentate la Eco-Brunch Șaru Dornei

Sâmbătă, 14 august 2021, a avut loc cel de-al doilea eveniment gastronomic de anul acesta organizat în Țara Dornelor, destinația de ecoturism a Bucovinei. Scopul acestuia este de a sprijini conservarea patrimoniului local și autenticitatea experienței turistice prin intermediul gastronomiei locale. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în parteneriat cu Asociația My Transylvania, cu sprijinul autorităților publice locale - Primăria Șaru Dornei și Căminul Cultural Neagra Șarului.

Gazda Eco-Brunch-ul de sâmbătă a fost pensiunea Evia din satul Neagra Șarului, în curtea căreia cei peste 200 de participanți au luat parte la un adevărat festival de arome locale unice și au admirat, din așternutul fânului proaspăt cosit, peisajul natural oferit de perspectiva asupra munților Călimani, Bistriței și Suhard.

Meniul, care a inclus o varietate de peste 40 de produse și mâncăruri locale, a fost pregătit de gazdele a patru pensiuni ecoturistice din Șaru Dornei: Evia, Bâtca Tisei, Liliana și Cocoșul de Munte. Acestea i-au răsfățat pe oaspeți cu ciorbă de legume, ciolan afumat cu fasole și murături asortate, gălbiori cu smântână, și de post, sarmale cu urdă, sarmale cu carne, cârnați de casă, slăninuță și mușchiuleț de porc, tartine cu zacuscă de ciuperci, vinete, plăcinte cu urdă și mărar, plăcinte cu brânză dulce, prăjituri cu mălai, negrese, prăjituri cu mere și cu fructe de pădure, chec de post, gogoși, dulcețuri făcute în casă, mied și afinată.

Nici peștele nu a lipsit de pe masa cu bunătăți, el putând fi savurat într-un delicios borș de păstrăv, în salata de icre, tartinele cu zacuscă de păstrăv afumat și ceapă marinată și în rondelele de păstrăv afumat în ulei aromatizat, pregătite de familia Lemnaru de la Păstrăvăria La Poalele Călimanilor din satul Gura Haitii.

Brânzeturile proaspete din lapte de vacă, dar mai ales cele maturate, cum sunt șvaițerul și măierișul, au fost reprezentate cu cinste de cei mai renumiți producători de brânzeturi din Țara Dornelor, cu produse certificate ca produs montan, familia Țăranu (brânzeturi Ținutul Călimanilor) și familia Crucianu (brânzeturi Călimani). Într-un imens ceaun din cupru, peste o vatră de foc, cei prezenți au putut observa modul de preparare al șvaițerului Ținutul Călimanilor și au putut savura brânza semi-tare Măieriș, denumire inspirată de vârful cu același nume din munții Călimani. Această brânză a fost topită, la propriu, într-un aparat special, cunoscut sub denumirea de raclette grill.32ew

Echipa de la Bun din Bucovina, formată din oameni uniți de pasiunea pentru apicultură, a lansat prima ediție de miere polifloră de munte produsă în Țara Dornelor. Succesul standului cu miere s-a datorat răcoritoarei limonade cu mentă și miere, biscuiților de casă serviți cu miere, prăjiturii cu foi din miere, umplută cu dulceață, dar, mai ales, stupului cu albine, expus într-o vitrină de sticlă, unde curioșii de toate vârstele au admirat viața stupului, pus mereu pe treabă.

“S-or putea acorda stele Michelin unui eveniment? Nu cred, dar eu tot o fac. Păi, știu ei criticii gastronomici gustul borșului de păstrăv sau al sarmalelor cu urdă? Știu ei câtă savoare este într-o prăjitură cu mere sau cât e de răcoritoare o limonadă cu mentă și miere? Ca să nu mai spun de mirosul fânului atunci când se transformă în masă pentru toate bucatele făcute cu dragoste.”, a fost impresia lăsată de Sabina Dulgheriu, autoarea blogului Taraba cu Amintiri, pe contul personal de facebook, în urma evenimentului.

Momentul artistic a fost susținut de Ioana Moraru și Remus Pescariu, doi interpreți de folclor autentic din comuna Șaru Dornei, pe acordurile cărora atmosfera a devenit și mai vioaie.

Drumeția până la Bâtca de pe Șeștina a fost ocazia perfectă pentru mișcare, ars calorii și aflat istoria locului de la cei mai învățați și cunoscători de meleaguri natale, profesorul Virgil Popescu și ghidul local Cătălin Ursache. Iar pentru ca răsfățul culinar să fie complet, la întoarcerea din drumeție, participanții au fost serviți cu un balmoș cu cartofi, la ceaun, făcut Andrei Chirilă, președintele Asociației de Ecoturism Țara Dornelor, care este și un foarte iscusit și apreciat bucătar local, cu propria afacere aflată la început de drum – Păstrăvăria lui Andrei.

Pe durata evenimentului, echipa de la AS Creativ din Vatra Dornei a facilitat un atelier de pictură pe figurine din ipsos realizate chiar de ei, simbolizând flora și fauna specifice zonei. Acesta s-a bucurat de un real succes atât în rândul copiilor, cât și al adulților, care au transpus în culori și forme starea de bine a momentului. „AS Creativ nu este despre talent, este despre emoție, inspirație și încercări”, ne-au mărturisit Ana și Silviu de la AS Creativ, care vor să transmită un mesaj de încredere tuturor celor care îi vizitează în Parcul Central din Vatra Dornei, la căsuța din lemn de lângă foișor, unde creativitatea nu cunoaște granițe.

În premieră pentru Țara Dornelor, atât gazdele, cât și oaspeții, au aflat informații valoroase despre inițiativa „PORT Cultural în Bucovina. Soluții de valorificare a patrimoniului construit din mediul rural”. În mod practic, aceștia se pot inspira din planurile de arhitectură tradițională prezentate în cadrul expoziției de către Carmen Chasovschi, conferențiar universitar al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, alături de istorici de la Institutul Bucovina al Academiei Române și experți arhitecți de la Facultatea de Arhitectură G.M. Cantacuzino din Iași. Participanților le-a fost oferit un Îndrumar de mici intervenții și mici reparații cu tehnici adaptate pentru protejarea construcțiilor tradiționale și un Ghid de dezvoltare durabilă a comunităților de interes turistic din mediul rural.

De identitatea vizuală a evenimentului s-au ocupat, în detaliu, partenerii de la Studio Chiriluș Vatra Dornei, care au realizat etichetele de produs, ecusoanele pentru voluntari și obiectele personalizate cu imaginea eco-destinației Țara Dornelor, a Bucovinei și a principalelor atracții naturale din comuna Șaru Dornei (semne de carte gravate pe lemn, căni, canvas-uri, brelocuri, magneți pe suport din lemn), pe care participanții au fost încântați să le ia ca amintire.

Imaginile foto-video au fost oferite de echipa de la Centru de Publicitate Turistică by viewer.ro, care a surprins ipostaze memorabile. Acestora li se adaugă echipa de voluntari, fără de care evenimentul nu ar fi fost posibil: Ema Gavriluță de la Organizația Tinerilor Dorneni (OTD), Alina Czutka de la Mănâncă Românește, Vasilica Dascălu – directoarea Căminului Cultural Neagra Șarului, Ana Chirilă, Ionela Hrecinic, Ana Elvira, Georgeta Iurașcu, Pandelea Elena, Adrian Băican și mulți alții, care au contribuit din plin la succesul evenimentului, chiar dacă n-au fost în văzul lumii.

Seria eco-brunch-urilor organizate în destinația de ecoturism Țara Dornelor va continua și pe parcursul anului următor, în noi comunități rurale, care fac parte din Bazinul Dornelor și doresc să promoveze specificul gastronomic, cultural și natural al zonei din care provin.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor

Mai nouă Mai veche