Zilele Culturii Polone la Suceava: proiecții de filme, concert de muzică clasică, simpozion științific și expoziție dedicată alianței militare polono-române în perioada interbelică

De 21 de ani Zilele Culturii Polone este un eveniment care leagă simpozionul pe tema relațiilor polono-române de-a lungul secolelor, în sens larg, cu evenimente culturale. Din 2006, un element indispensabil Zilelor Culturii Polone a devenit Sărbătoarea Roadelor de la Solonețu Nou, în timpul cărora se prezintă toate comunitățile poloneze din România, dar și vecinii români și alte naționalități.

Ediția de anul acesta a Zilelor Culturii Polone, cea de-a XXII-a, după un an de pauză, se întoarce într-o altă formă. Din cauza situației pandemice, Ziua Roadelor s-a desfășurat într-un alt termen, iar simpozionul va fi o întâlnire online. Un lucru neschimbat este dorința organizatorilor de a-și face simțită prezența la începutul lunii septembrie prezentând locuitorilor Sucevei și celor din regiune o serie de evenimente culturale.

Zilele Culturii Polone vor începe pe 9 septembrie la ora 18:00 la Cetatea de Scaun a Sucevei cu deschiderea oficială și vernisajul expoziției „Alianța militară polono-română în perioada interbelică”.

Imediat după vernisaj invităm toți participanții să asculte concertul de muzică clasică în interpretarea duo-ului de chitară de la București Duo Kitharsis. În repertoriul lor se găsesc creații ale lui Frederic Chopin, precum și muzică a compozitorilor români.

Timp de două zile: pe 11 și 12 septembrie vă invităm să faceți cunoștință cu filmul polonez. Proiecțiile filmelor vor avea loc la Cinema Modern, iar intrarea va fi liberă.
  • 11 septembrie, la ora 17:30 – filmul „Bogowie” (Dumnezeii) (2014).
  • 11 septembrie, la ora 20:00 – filmul „Obywatel Jones” – Mr. Jones (2019).
  • 12 septembrie, la ora 18:00 – filmul „Zieja” (2020).

Un element indispensabil Zilelor Culturii Polone este simpozionul științific care de această dată va fi online. Timp de trei zile consecutiv istorici, lingviști, cercetători literari, etnografi, istorici ai culturii din Polonia și România vor discuta în timpul simpozionului internațional științific, intitulat anul acesta „Despre relațiile polono-române de-a lungul timpului în anul centenarului alianței militare polono-române”.

Organizatorul Zilelor Culturii Polone este Uniunea Polonezilor din România sprijinit de Institutul Polonez din București, Muzeul Național al Bucovinei, Primăria Municipiului Suceava și Cinematograful Modern din Suceava.
Mai nouă Mai veche