Spitalul Județean Suceava a împrumutat trei spitale din Iași cu 50 de butelii de oxigen

Trei spitale din Iași, la un pas să rămână fără oxigen. Șeful DSU, Raed Arafat, a precizat că ne confruntăm cu o criză. Un număr de 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Judeţean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităţilor medicale din Iaşi.

„Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Încercăm să aducem butelii de oxigen pre-umplute, din afara României, dacă vom reuși. În același timp, încercăm să găsim soluții interne”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

„Una din soluții este folosirea oxigenului care se folosea până acum cinci ani fără nicio problemă, de o concentrație mai mică. În loc să fie 99%, este 93%. Este un oxigen care s-a folosit și se poate folosi. Și s-a dat circulară la toți să îl folosească dacă au probleme cu oxigenul.”

50 de butelii de oxigen, împrumutate din Suceava

Conducerea DSP Iaşi a anunţat că 50 de butelii de oxigen au fost împrumutate de la Spitalul Judeţean din Suceava pentru a acoperi necesarul unităţilor medicale din Iaşi.

Reprezentanţii DSP Iaşi că „încă de săptămâna trecută au apărut disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii aprovizionării cu oxigen la nivelul cerinţelor”.

Pentru a diminua riscul apariţiei unei situaţii în care pacienţilor să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentraţie de 93% poate fi utilizat în spitale.

„Utilizarea oxigenului în concentraţie de 93% reprezintă o soluţie viabilă”

„Mai precizăm că utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Prin urmare, în contextul pandemic actual şi în condiţiile apariţiei unor situaţii urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentraţie de 93% reprezintă o soluţie viabilă”, arată reprezentanţii DSP Iaşi înr-un comunicat.

Conform acestora, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi folosesc aceeaşi sursă de oxigen. „Având în vedere că în momentul de faţă se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluţia propusă de CNCCI, reprezintă singura alternativă pentru situaţiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii DSP Iaşi susţin că sunt asigurate surse de oxigen pentru luni, 1 noiembrie, ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Judeţean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi, 50 de butelii de oxigen.

„O soluţie complementară o reprezintă utilizarea staţiei de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iaşi, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic”, mai arată DSP Iaşi.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.