VIDEO Revelion cu petarde și artificii în rezervația naturală Parcul Național Călimani, zonă specială de conservare a florei și faunei

Animalele sălbatice protejate din Parcul Național Călimani au intrat în noul an printre bubuituri de petarde și artificii și în zgomot de motoare ambalate. Pentru urșii, cerbii, râșii, acvilele, cocoșii de munte și toate celelalte animale din rezervația naturală, Revelionul a fost la fel de gălăgios ca în centrul Capitalei.

Silviu Tiberiu Vieriu este consilier local PNL în comuna Șaru Dornei, deține o pensiune în centrul localității și oferă spre închiriere ATV-uri, snowmobile și mașini offroad. 

În noaptea de Revelion, politicianul a organizat o petrecere în Parcul Național Călimani, arie protejată de interes național. 

În imaginile publicate pe pagina de Facebook a firmei lui Vieriu este suprins momentul în care mai multe persoane asistă la un foc de artificii în inima Parcului Național, pe platoul de lângă fosta exploatare de sulf din masivul Călimani.

De asemenea, în imaginile publicate pe Facebook se observă că firma consilierului local PNL nu respectă interdicția de acces motorizat în zonele protejate ale parcului, contravenții pentru care sancțiunile sunt în 5.000 - 10.000 pentru persoanele fizice și între 30.000 - 60.000 pentru persoanele juridice.

Totodată, Salvamont Suceava declarase închise toate traseele din Călimani, cu plecare din Gura Haitii, din cauza riscului major de declanșare a avalanșelor.

Parcul Național Călimani este o arie protejată de interes național, din categoria zonelor speciale de conservare a florei și faunei. În parc sunt protejate numeroase specii de mamifere și păsări, unele dintre ele în pericol de dispariție, aflându-se pe lista roșie a IUCN - Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. 

Parcul Național Călimani are o întindere totală de peste 24 de mii de hectare și cuprinde suprafețe de pe teritoriile administrative ale județelor Suceava, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud. 

Administrația Parcului Național Călimani și Regia Națională a Pădurilor - Romsilva au fost contactate pentru a exprima puncte de vedere cu privire la oportunitatea și legalitatea utilizării artificiilor în aria protejată. Acest articol va fi actualizat dacă și când instituțiile menționate vor comunica un răspuns la solicitarea noastră. 

Mai nouă Mai veche