Buletin de presă, 17 februarie 2022 - IPJ Suceava

Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a pietonilor

Având în vedere situaţia operativă existentă la nivelul judeţului Suceava, în scopul impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, în ziua de 16.02.2022, între orele 08:30-12:30, Serviciul Rutier împreună cu Birourile/formațiunile de profil din teritoriu, au desfăşurat o acţiune în vederea depistării pietonilor care traversează neregulamentar, precum şi a conducătorilor auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversarea străzii prin locuri special amenajate.
În cadrul acțiunii au fost aplicate 76 de sancțiuni contravenționale în valoare de 10.730 lei.
Cele mai multe sancțiuni, respectiv 49 au fost aplicate pietonilor pentru traversare neregulamentară. Majoritatea sancțiunilor în aceste cazuri au fost cu măsura avertismentului, polițiștii încercând astfel să responsabilizeze și să conștientizeze pietonii cu privire la necesitatea respectării legislației rutiere.
Șoferilor le-au fost reținute 5 permise de conducere, din care 4 pentru neacordare prioritate pietoni și 1 pentru depășire neregulamentară. De asemenea, a fost reținut și un certificat de înmatriculare.

EXEMPLE:
  • La data de 16.02.2022, orele 08.53, un bărbat de 42 ani, din municipiul Suceava, a condus autoturismul pe str. Ana Ipătescu din mun. Suceava și nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii pe trecerea de pietoni marcată și semnalizată corespunzător. A fost sancționat contravențional și s-a procedat la suspendarea dreptului de conducere.
  • La data de 16.02.2022, orele 11.00, un bărbat de 32 ani, din com. Bălcăuți, jud. Suceava a condus autoturismul pe str.9 Mai, din oraș Siret, județul Suceava, fără a poseda permis de conducere. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracţiunii de ,, conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art. 335 alin. 1 din Codul Penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

În ziua de 16.02.2022, în jurul orelor 0955, un bărbat de 58 de ani, din com. Drăgoiești, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismulpe DJ 209C, în interiorul localităţii Măzănăești a intrat în coliziune cu autoturismul condus de un bărbat de 53 de ani, din com. Cornu Luncii, jud. Suceava.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală ușoară a șoferului de 58 de ani.
Ambii conducători auto au fost testaţi cu aparatul etilotest rezultatele fiind negative.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă, faptă prev. şi ped. de art. 196 alin. 1 din C.P..


Dosar penal la regimul rutier întocmit de poliţiști

La 16.02.2022, ora 00.15, un bărbat de 35 ani, din comuna Stulpicani, a condus autoturismul pe strada Calea Transilvaniei din municipiul Câmpulung Moldovenesc, având direcţia de deplasare dinspre comuna Vama spre comuna Pojorâta fără a utiliza luminile de întâlnire pe timpul deplasării, fapt pentru care s-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, conducătorul auto conformându-se.
Cu ocazia controlului efectuat dar și din discuțiilor purtate cu cel în cauză s-a constatat faptul că acesta emană halenă alcoolică, sens în care i s-a solicitat să se supună unei testări cu aparatul alcooltest, acesta fiind de acord.
În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o concentrație alcoolică de 0.43 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cu ocazia controlului efectuat și din discuțiilor purtate cu conducătorul autoturismului s-a constatat faptul că șoferul nu posedă permis de conducere, aspect confirmat în urma consultării bazelor de date.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere sub influența alcoolului” și „conducere fără pc”.


Material lemnos confiscat de polițiști în urma unor controale la o unitate economică

În data de 16.02.2022, echipajul din cadrul I.P.J. Suceava - Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, în baza datelor și informațiilor deținute în cadrul planului comun de acțiune ,,SCUTUL PĂDURII,, au finalizat verificările privind 4 transporturi fictive de material lemnos efectuate la data de 19.01.2022 de către o unitate economică cu sediul social în localitatea Voievodeasa, jud. Suceava.
Astfel, s-a constatat că la data de 19.01.2022, unitatea a emis din platforma primară un număr de 4 avize electronice de însoțire a materialului lemnos pentru cantitatea de 17,83 mc lemn rotund brad, cantitatea de 33,50 mc lemn rotund brad, pentru cantitatea de 20,14 mc lemn de foc brad și pentru cantitatea de 20,85 mc lemn de foc brad.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că transporturile propriu-zise de material lemnos aferente celor 4 avize de insotire, nu au fost efectuate, s-a procedat la vizionarea imaginilor video de pe camerele de supraveghere de la intrarea/iesirea din mun. Fălticeni și din loc. Marginea, jud. Suceava, conform traseului GPS al celor 4 mijloace de transport, raportat in aplicația SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat faptul că cele 4 transporturi de material lemnos nu au fost efectuate fizic, ansamblurile auto formate din cap tractor si semiremorcă nefiind surprinse de camerele de supraveghere, transportând material lemnos.
Ca urmare a verificărilor efectuate, polițiștii au concluzionat faptul că operatorul economic nu deține in depozitul societății din loc. Voievodeasa, jud. Suceava cantitatea de 51,33 mc lemn rotund brad si cantitatea de 40,99 mc lemn de foc brad.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății economice, aplicându-se o sancţiune contravențională in valoare de 15.000 lei, conform art.19 alin. (2), lit. E) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii de 51,33 mc lemn rotund brad în valoare de 10.266 lei 40,99 mc lemn de foc brad în valoare de 5.000,78 lei (conform O.M. 119/2022 privind stabilirea preturilor de referință ale materialului lemnos pentru anul 2022).
Mai nouă Mai veche