Metastazele osoase pot fi topite acum și la Spitalul Județean Suceava, printr-o metodă minim invazivă. Intervenție reușită la o pacientă de 70 de ani

O metodă minim invazivă de tratare a metastazelor osoase este acum accesibilă pacienților din nordul țării, la Spitalul Județean de Urgenta „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava. 

În cursul săptămânii trecute, în dara de 9 februarie 2022, o echipa multidisciplinară, formată din dr. Cătălin Lulciuc și dr. Emanuel Gavriliuc (Radiologie Interveționala), dr. Mircea Macovei (Ortopedie) și dr. Anca Ababneh (Oncologie), a efectuat o intervenție în cadrul căreia au fost topite doua metastaze osoase, apărute dup 20 de ani de la operația cancerului primar de sân, la o femeie de 70 de ani. 

Oasele sunt a treia locație ca frecvență în care celulele canceroase metastazeaza, cel mai des afectate structuri fiind la nivelul coloanei vertebrale, a pelvisului și a șoldului.

Metastazele osoase pot afecta calitatea vieții, producând complicații: durere, fracturi și mobilitate scăzută.

Pacienții cu metastaze osoase pot fi tratați fie prin terapii convenționale, cum ar fi opioide, chimioterapie, radioterapie, sau minim-invaziv, cu ajutorul sistemului de ablație RF.

Cu aparatul de ablație prin radiofrecventa (RF) se pot trata minim invaziv, printr-un acces percutanat de maximum 5 milimetri, tumorile osoase (metastazele și unele tumori primare) ale pacienților, atunci când terapiile convenționale nu sunt eficiente, au potențial letal sau produc efecte secundare inacceptabile.

„Decizia interventiei este luata de o echipa multidisciplinara, formata din medic radiolog, oncolog, ortoped si radiolog interventionist. In momentul de fata, una dintre problemele reale este ca multi colegi medici nu stiu ca aceasta procedura se efectueaza in unele spitale din Romania sau mai ales in Suceava, fiind o metoda nu tocmai accesibila care se efectueaza intr-un numar limitat de spitale din Europa. Este important ca si pacientii sa se informeze despre posibilele metode de tratament apoi sa discute cu medicul curant optiunile”, a explicat dr. Cătălin Lulciuc.
Mai nouă Mai veche