Afaceriștii Vasile Florea și Vasilică Pușcașu, condamnați la închisoare în dosarul asfaltărilor fictive din municipiul Suceava. Liderii PNL care au nășit afacerea au scăpat basma curată

Patronul Florconstruct SRL, Vasile Florea, și Vasilică Pușcașu, fondatorul firmei Kramer Build Company SRL Suceava, predecesoarea societății AutoTehnoRom SRL, au fost condamnați la închisoare în dosarul asfaltărilor din municipiul Suceava.

După aprope șase ani de la trimiterea în judecată, magistrații Tribunalul Suceava a decis să îl condamne pe Vasile Florea la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudă cu fonduri europene. Florea a scăpat de o altă acuzație de evaziune fiscală după ce a achitat un prejudiciu de 42.000 de euro.

Vasilică Pușcașu a fost condamnat la trei ani de închisoare, iar pedepasa a fost contopită cu condamnarea primită în Austria pentru două fapte de jaf armat, rezultând în final o pedeapsă de un an și 1.335 de zile de închisoare, adică aproape cinci ani cu executare.

Judecătorii Tribunalului Suceava au mai condamnat firma Florconstruct SRL la o amendă penală de 200.000 de lei, iar Vasile Florea, Vasilică Puşcaşu şi firma Florconstruct trebuie să plătească 22.798 de lei Primăriei Suceava și 85.930 de lei Ministerului Dezvoltării. Soluția poate fi contestată la Curtea de Apel Suceava.

Dosarul vizează afacerea asfaltărilor fictive din municipiul Suceava. Angajată de primărie să asfalteze bulevardul principal, firma Florconstruct a subcontractat ilegal lucrările către SC Kamer Build Company SRL Suceava, firmă înființată de Vasilică Pușcașu, prieten la cataramă cu deputatul Ioan Balan. 

După ce Vasilică Pușcașu a fost arestat și extrădat în Austria, acolo unde a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare, societatea Kamer Build Company a fost predată lui Gheorghe Ignat care a transformat-o în SC Autotehnorom SRL, după care a fost preluată de soții Liliana și Vasile Ion Rîpan. 

Acuzațiile procurorilor

Procurorii anticorupţie suceveni au stabilit că, în perioada octombrie – noiembrie 2011, inculpatul Vasilică Puşcaşu, în calitate de director şi administrator al SC Kamer Build Company SRL Suceava, a încheiat cu Vasile Florea, patronul de la SC Florconstruct SRL Suceava, un contractul de prestări servicii, iar ulterior a semnat situaţiile de lucrări, în baza cărora a emis facturile fiscale care includeau, în mod fictiv, cantitatea de 1966,35 tone mixtură asfaltică BAD 25 în valoare de 330.346,80 de lei şi TVA aferent de 79.283,20 de lei, preucm şi cheltuieli nereale cu utilaje în valoare de 189.076,36 de lei şi TVA aferent de 45.378,33 lei.

Ulterior, inculpatul Vasile Florea a folosit aceste înscrisuri false cu prilejul derulării contractului de lucrări având ca obiect „Reabilitare străzi, pod şi pasaj, modernizare parcuri şi creare staţii modulare de transport în comun în municipiul Suceava” încheiat între Primăria municipiului Suceava şi asocierea de firme din care făcea parte inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, un contract de finanţare cu fonduri comunitare nerambursabile.

Florea a întocmit listele cu cantităţile de lucrări pe categorii de lucrări anexate la Borderourile centralizatoare de producţie majorate în mod fictiv cu suma totală de 644.084,68 de lei prin includerea nereală a cantităţii de 1.966,35 tone BAD 25 în valoare de 409.630 de lei şi a cheltuielilor nereale cu utilaje şi transport în valoare de 234.454,68 de lei, pentru care a întocmit facturile fiscale din partea inculpatei SC Florconstruct SRL Suceava, care au fost acceptate şi preluate ca atare de liderul asocierii cu ocazia întocmirii Centralizatoarelor situaţiilor de plată şi în baza cărora, fără vinovăţie, acesta a întocmit facturi fiscale către Primăria municipiul Suceava.

Atfel, a fost creat un prejudiciu material în valoare totală de 644.084,68 de lei, care se compune din 431.121,22 de lei prejudiciul material creat bugetului Uniunii Europene, 135.050,03 de lei pagubă materială creată bugetului Primăriei municipiului Suceava şi 77.913,47 lei prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului.

Totodată, prin folosirea în contabilitatea proprie a înscrisurilor falsificate care atestau efectuarea cheltuielilor fictive menţionate, puse la dispoziţie de inculpatul Vasilică Puşcaşu, inculpata SC Florconstruct SRL Suceava, prin administratorul Vasile Florea, şi-a micşorat baza impozabilă cu privire la impozitul pe profit cu suma de 519.423,16 de lei şi a dedus nejustificat TVA în valoare de 124.661,52 lei, astfel încât impozitul pe profit sustras ca urmare a înregistrării cheltuielilor fictive, a fost de 83.107,70 lei, iar TVA sustrasă a fost de 124.661,52 lei, prejudiciul material cauzat bugetului consolidat al statului fiind în valoare totală de 207.769,22 de lei.
Mai nouă Mai veche