Buletin de presă, 25 aprilie 2022 - IPJ Suceava

Dosare penale la regimul rutier

La data de 24.04.2022, orele 19:50, lucrătorii de poliție din cadrul Serviciului Rutier Suceava, în timp ce efectuau o acțiune pe linie de viteză pe pe raza municipiului Suceava, judeţul Suceava, au observat în trafic un autoturism care se deplasa pe Bld. George Enescu.
Având în vedere informaţiile deţinute la nivelul Serviciul Rutier Suceava – Biroul Drumuri Naționale și Europene, cu privire la faptul că, conducătorul autoturismului nu are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice, având permisul de conducere reţinut, prin punerea în funcţiune a semnalelor acustice şi luminoase ale autospecialei de poliţie, s-a procedat la oprirea acestuia, pe str. Calea Obcinilor.
La volanul autoturismului a fost legitimat conducătorul auto, cu domiciliul în sat Sfântu Ilie, comuna Șcheia, judeţul Suceava, care se afla singur în interior.
Cu ocazia legitimării, conducătorul auto a prezentat organelor de poliție dovada din data de 31.03.20222, care atestă faptul că acesta are permisul de conducere reținut pentru o contravenție la regimul rutier, având drept de circulație până la data de 15.04.2022, urmând ca pentru o perioadă de 60 de zile să aibă suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
S-a procedat la verificarea șoferului în bazele de date ocazie cu care s-a constatat faptul că cel în cauză figurează la rubrica drept de a conduce – cu restricţii suspendat.
Conducătorul auto, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.
Totodată, cu ocazia controlului, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 10 alin. 1 din O.U.G. 195/2002 pentru nerespectarea prevederilor art. 102 alin. 1 pct. 39 din O.U.G. 195/2002, conform procesului verbal de constatare a contravenției întrucât autoturismul în cauză avea I.T.P.-ul expirat din data de 15.03.2022.
Cercetările sunt continuate de lucrători din cadrul Serviciului Rutier sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană a cărei exercitare a dreptului de a conduce i-a fost suspendată” faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 Cod Penal.


La 24.04.2022, orele 20.22, patrula din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a fost sesizată prin SNUAU 112, despre faptul că un autoturism s-a izbit de un stâlp, iar conducătorul auto a fugit de la locul faptei.
La fața locului a fost identificat autoturismul care a distrus un gard din plasă de sârmă și s-a izbit într-un stâlp, rezultând doar pagube materiale.
Totodată, fost identificată o femeie din com. Volovăț, jud. Suceava, care a declarat faptul că în data de 24.04.2022, fiul acesteia a achiziționat autoturismul de la o persoană necunoscută de pe raza com. Arbore, jud. Suceava, ulterior urmând să întocmească documente în acest sens.
Aceasta a declarat faptul că autoturismul a fost condus din com. Arbore și până în com. Burla, de către un tânăr din com. Burla, iar fiul ei se afla pe scaunul din dreapta, în calitate de pasager.
În timp ce conducea autoturismul pe DC neclasificat Burla, șoferul a pierdut controlul direcției de deplasare, lovind frontal plasa de sârmă a unui gard, după care s-a oprit într-un stâlp. Atât conducătorul auto cât și pasagerul au fugit de la fața locului.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, s-a constatat că faptul că șoferul nu figurează ca posesor de permis de conducere pentru nicio categorie. De asemenea, autoturismul avea asigurarea RCA expirată, din data de 15.04.2022, motiv pentru care s-a procedat la reținerea plăcuțelor de înmatriculare și sancționarea contravențională.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ” conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art.335 alin.1 din Codul Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către lucrătorii Postului de Poliție Burla.


La data de 24.04.2022, în jurul orelor 19.45, echipajul de poliție din cadrul Poliției Municipiului Suceava, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe strada Calea Unirii, a observat două persoane care se deplasau cu un un moped, având un comportament suspect.
După ce s-a efectuat semnal regulamentar de oprire, a fost identificat conducătorul mopedului care emana halenă alcoolică și fiind întrebat dacă a consumat băuturi alcoolice și dacă deține permis de conducere acesta a precizat faptul că a consumat bere decursul zilei de astăzi și nu deține permis de conducere pentru nicio categorie.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date a rezultat că bărbatul care a condus mopedul nu are permis de conducere. De asemenea, în calitate de pasager a fost identificat un alt bărbat, care, de asemenea, se afla sub influența băuturilor alcoolice și fiind recalcitrant îi sugera conducătorului mopedului să nu declare nimic, motiv pentru care a fost imobilizat prin încătușare pentru ca situația să nu degenereze.
În continuare a fost solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul Biroului Rutier, conducătorul mopedului fiind testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză s-a întocmit proces verbal de constatare al infracțiunii flagrante privind comiterea infracțiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. de art. 335 alin. (1) din Codul Penal și „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336 alin.(1) din Codul Penal, cercetările fiind continuate de către lucrătorii din cadrul Biroului Rutier, fiind întocmit dosarul penal.


La data de 25.04.2022, în jurul orei 00:50, în timp ce efectuau serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe raza orașului Vicovu de Sus, strada Calea Cernăuți, județ Suceava, lucrătorii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus au efectuat semnal regulamentar de oprire pentru un autoturism care circula pe strada respectivă. Conducătorul auto nu s-a conformat, continuându-și deplasarea pe strada Aron Pumnul, circa 300 m.
Ulterior, conducătorul autoturismului s-a conformat, fiind identificat în persoana unui tânăr din comuna/sat Straja, județul Suceava.
Șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest rezultatul fiind de 0.65 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru recoltarea mostrelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, recoltându-se două mostre biologice de sânge.
În cauză, s-a întocmit dosar de cercetare penală cu privire la săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul penal.


La data de 25.04.2022, orele 04:15, în timp ce lucrătorii SPR 12 Preutești efectuau serviciul de patrulare pe raza de competență, au fost sesizați despre faptul că un conducător auto se află sub influența alcoolului.
Polițiștii s-au deplsat cu operativitate pe drumul comunal din imediata apropiere a unui club din sat/com Preutești, unde a fost identificat un autoturism care corespundea informațiilor primite.
La vederea echipajului de poliție, conducătorul autoturismului a încercat să se sustragă controlului și a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism.
Ulterior, conducătorul auto a mers în retur aprox 10 m și a intrat într-un șanț.
Conducatorul auto a fost somat verbal de mai multe ori pentru a coborî din autoturism, acesta a refuzat ambalând motorul pentru a ieși din șanț și a fost nevoie de spargerea geamului portierei stânga față pentru extragerea acestuia din autoturism.
Șoferul a fost legitimat ca fiind un bărbat din com. Bogdănești, jud. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul mun. Fălticeni în vederea recoltării a două mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe„ faptă prev. și ped de art. 336 alin 1 Cod Penal , și distrugere faptă prev și ped de art 253, alin.1 din Cod Penal ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii din cadrul P.P. Preutești.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 24.04.2022, ora 17:20, o femeie în vârstă de 30 ani, din Mun. Suceava, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe D.J. 208I, pe raza localității Budeni, jud. Suceava, pe l-a acroșat pe un bărbat de 44 ani, care s-a angajat în traversarea străzii prin loc nemarcat și nesemnalizat cu trecere pentru pietoni și fără să se asigure.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a pietonului.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condusă la Spitalul Municipal Fălticeni în vederea recoltării probelor de sânge.
Pietonul a refuzat testarea cu aparatul etilotest și recoltarea probelor de sânge.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.
Mai nouă Mai veche