Prima doamnă a Poloniei a vizitat Bucovina: „Nu am niciun dubiu că aveţi Polonia în inimă”

Miercuri, 27 aprilie 2022, Bucovina a fost vizitată de doamna Agata Kornhauser-Duda - soţia preşedintelui Republicii Polone, Andrzej Duda. A fost însoţită de ministrul Adam Kwiatkowski, secretarul de stat al Cancelariei Preşedintelui Republicii Polone. În cadrul acestei vizite s-a întâlnit cu diaspora polonă.

Pe aeroportul din Suceava a fost întâmpinată de ambasadorul Republicii Polone în România, domnul Maciej Lang, precum şi de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul din partea minorităţii polone în Parlamentul României, Ghervazen Longher.

De acolo, Agata Kornhauser-Duda, soţia preşedintelui Republicii Polone, a plecat pentru a se întâlni cu comunitatea polonă din Soloneţu Nou. Mai întâi a vizitat Şcoala Gimnazială "Henryk Sienkiewicz" unde s-a întâlnit cu profesorii care predau limba polonă, precum şi cu cei care lucrează cu elevii de origine polonă din şcolile din judeţul Suceava unde se predă limba polonă. În timpul întâlnirii, soţia preşedintelui Republicii Polone şi-a exprimat cea mai înaltă apreciere şi mulţumire pentru activitatea lor.

Mai apoi a mers la Biserica "Coborârea Duhului Sfânt" din localitate pentru o scurtă rugăciune. A fost întâmpinată de paroh, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec, şi preoţi din Decanatul de Bucovina, precum şi de episcopul auxiliar de Iaşi, ES Petru Sescu, prezent la întâlnire.

Întreaga delegaţie a mers apoi pe jos de la biserică până la Casa Polonă, în faţa căreia doamna Agata Kornhauser-Duda, soţia preşedintelui Republicii Polone, a fost întâmpinată de copii şi tineri din ansamblurile "Sołonczanka" şi "Mała Pojana", precum şi din Pleşa şi Moara după în vechea tradiţie poloneză - cu pâine şi sare. La Casa Polonă a fost întâmpinată de preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. Cuvântul a fost luat şi de Maciej Lang, ambasadorul Republicii Polone în România. Acesta şi-a exprimat bucuria de a se afla din nou în Bucovina şi de faptul că această vizită a fost atât de importantă, nu numai pentru polonezii din Bucovina, ci şi în general pentru polonezii prezenţi în România, care, în ciuda vremurilor tulburi, a putut avea loc.

A urmat ceremonia înmânării distincţiilor de stat. În numele preşedintelui Republicii Polone decorarea a fost făcută de ministrul Adam Kwiatkowski, secretarul de stat al Cancelariei Preşedintelui Republciii Polone. Deputatul Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a fost decorat cu Crucea Ofiţerului Ordinului de Merit al Republicii Polone, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec - Crucea Cavalerului a Ordinului de Merit al Republicii Polone, iar Crucea de Aur de Merit a oferită postmortem pr. Andrei Staszkovian care a fost primită de tatăl său.

După această ceremonie, a vorbit doamna Agata Kornhauser-Duda, soţia preşedintelui Republicii Polone. La început şi-a exprimat bucuria pentru faptul că poate vizita cel mai polonez loc din România. De asemenea, i-a felicitat pe cei decoraţi: "Decoraţiile sunt expresia onoarei pentru activităţile dumneavoastră în menţinerea şi dezvoltarea identităţii poloneze atât aici, în Bucovina românească, cât şi în întreaga Românie, dar mai ales sunt o expresie a recunoştinţei Republicii Polone pentru tot ceea ce faceţi pentru comunitatea poloneză care trăieşte în România, contribuind astfel la crearea unei imagini pozitive a Poloniei şi a polonezilor în străinătate. Pentru aceasta, în numele meu şi al soţului meu, vă mulţumesc din toată inima".

După discursul soţiei preşedintelui Republicii Polone, a luat cuvântul ES Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, care înainte de toate şi-a exprimat bucuria de a participa la un eveniment atât de important pentru polonezi. De asemenea, a dat citire decretului episcopului de Iaşi, ES Iosif Păuleţ, prin care a conferit pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec funcţia de capelan al polonezilor din Dieceza de Iaşi.

Cu ocazia sărbătorilor pascale pe care le-am celebrat recent, soţia preşedintelui Republicii Polone a împărţit simbolic cu cei prezenţi oul sfinţit de către episcopul Petru Sescu.

Vizita s-a încheiat cu o cină în timpul căreia într-o atmosferă foarte plăcută şi relaxantă reprezentanţii tuturor comunităţilor poloneze din Bucovina au avut ocazia să discute şi să facă fotografii cu soţia preşedintelui Republicii Polone, doamna Agata Kornhauser-Duda.

Uniunea Polonezilor din România
Mai nouă Mai veche