Traficant de droguri refugiat din Ucraina, arestat de autoritățile române. Curtea de Apel Suceava a admis cererea de extrădare

Elmamoun Abourachid, un infractor deosebit de periculos, acuzat de autoritățile din Maroc de săvârșirea infracţiunilor de trafic de stupefiante, trafic de persoane, viol și înşelăciune s-a refugiat în România odată cu valul de refugiați din Ucraina.

Marocanul era însă căutat de autoritățile judiciare din țara sa unde fusese reclamat de o tânără că a înșelat-o, promițându-i că o poate ajuta să se înscrie la o facultate de Medicină din Ucraina. În loc să ajungă la studii superioare, fata a fost implicată printr-un șiretlic, într-o rețea de trafic internațional de droguri.

Refugiat în România, Elmamoun a fost prins de autoritățile române care fuseseră sesizate de organele judiciare din Maroc cu privire la faptele extrem de grave de care era acuzat individul. Curtea de Apel Suceava a admis în data de 8 aprilie 2022 cererea de extrădare emisă de Parchetul General de pe lângă Curtea de Apel Rabat-Regatul Maroc pe numele tânărului.

Pe numele tânărului marocan există o plângere semnată de Salma H., depusă la Parchetul General de la Curtea de apel Rabat – Maroc la data de 21.01.2020, în care bărbatul este acuzat ”pentru constituirea unei benzi criminale internaţionale, trafic de persoane internaţional, escrocherie, fraudă, ameninţare, şantaj şi falsificare de diplome universitare în Ucraina”, potrivit rejust.ro. Tânăra a reclamat că după ce a obţinut diploma de Bacalaureat, specialitatea Știinţe matematice şi-a continuat studiile superioare la Facultatea de Medicină din Rusia. Din cauza costurilor foarte mari pe care familia ei nu le mai putea suporta, fata a decis să continue studiile în Ucraina, unde taxele de școlarizare erau mult mai mici decât cele din Rusia.

A intrat în legătură cu tânărul marocan, despre care știa că se ocupa de studenții care doreau să studieze în afara țării, obținând prin intermediul acestuia documentele necesare călătoriei și studiilor în Ucraina. Cercetând actele primite, Salma a realizat că nu fusese înscrisă la Facultatea de Medicină, ci la una cu profil tehnic. Încercând să vadă unde este problema, fata l-a contactat din nou pe Elmamoun care a liniștit-o explicându-i că este vorba doar despre o etapă provizorie, că așa procedează toți studenții străini care ajung la studii în Ucraina, fiind obligați să urmeze un program de acomodare de câteva luni înainte de a se înscrie la facultatea dorită.

Salma l-a crezut și a continuat colaborarea cu el. Înainte să plece în Ucraina, Salma a acceptat să-i facă un favor tânărului care a ajutat-o să se înscrie la facultate. Acesta i-a cerut să se întâlnească într-o stație de autobuz din Tanger cu o femeie care avea să-i predea un mic pachet cu haine pentru un apropiat, despre care i-a spus că ar fi student în Ucraina.

În aeroport, în Ucraina, Salma avea să afle că în pachetul respectiv nu se aflau haine, ci droguri pe care ea le transporta fără să știe în bagaje, fiind reținută din acest motiv de polițiștii ucraineni.

Ca să scape de problema serioasă în care se afla fără vină, Salma i-a cerut din nou ajutorul lui Elmamoun, bărbatul care o atrăsese în traficul de stupefiante. Individul și-a oferit serviciile, însă nu gratuit, ci în schimbul unei sume de bani: 20.000 de dolari. Fata i-a oferit doar 3000 de dolari, toți banii pe care îi avea la acel moment, dar a acceptat să meargă cu tânărul marocan în apartamentul acestuia unde a fost violată și șantajată. Marocanul refuza să-i înapoieze documentele dacă nu primea diferența de bani până la 20.000 de dolari.

Salma a reușit să scape în cele din urmă din capcană cu ajutorul unui avocat ucrainean.

Autoritățile bănuiesc că Elmamoun nu a făcut doar o singură victimă, acesta dezvoltând în timp o afacere ilegală pe spatele studenților marocani care își doreau să ajungă la studii în Ucraina. Speriat de război, bărbatul marocan s-a refugiat și el în România, odată cu valul de ucraineni care au intrat în țara noastră prin vama Siret, aici fiind identificat de autoritățile române.

Curtea de Apel Suceava a admis cererea de extrădare emisă la data de 9.03.2022 de către Parchetul General de pe lângă Curtea de Apel Rabat-Regatul Maroc, „împotriva persoanei extrădabile Abourachid Elmamoun. Dispune predarea persoanei extrădabile Abourachid Elmamoun, autorităţii judiciare din Regatul Maroc pe baza consimțământului acesteia, consemnat în procesul verbal încheiat la data de 8.04.2022. Dispune arestarea persoanei extrădabile şi emiterea de îndată a mandatului de arestare, în vederea predării pe o durată de 30 de zile, începând cu data pronunţării hotărârii, 08.04.2022 şi până la data de 07.05.2022, inclusiv”, potrivit portalului instanțelor de judecată.
Mai nouă Mai veche