Au fost stabilite cele opt puncte de lansare a rachetelor antigrindină în județul Suceava, în localitățile Burla, Șerbăuți, Hânțești, Verești, Vulturești, Fântâna Mare, Horodniceni și Comănești

Direcția pentru Agricultură a Județului Suceava a anunțat că au fost stabilite cele opt puncte în care vor fi amenajate puncte de lansare a rachetelor antigrindină în județul Suceava, printr-un proiect finanțat din fonduri guvernamentale. 

În ședința de Guvern din 25 martie 2022, au fost aprobate obiectivele celei de-a XXII-a etape anuale a Programului de realizare a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor pe perioada 2010-2024. 

Fondurile alocate pentru etapa de anul acesta sunt în suma totală de 75.400 mii lei, din care pentru zona județelor Suceava - Botoșani sunt alocate următoarele sume:
  • suma de un milion de lei necesară realizării studiilor de fezabilitate pentru înființarea unei unități de creștere a precipitațiilor în Moldova.
  • suma de 436.000 lei necesară elaborării studiilor de fezabilitate în vederea înființării unui număr de 18 puncte de lansare (8 în Suceava și 10 în Botoșani).

În data de 17 Mai 2022, s-a demarat la Suceava etapa de elaborare a studiilor de fezabilitate în vederea înființării celor 8 puncte de lansare aferente județului nostru. În acest sens, a avut loc o întâlnire de lucru desfășurată împreună cu domnul Prefect al județului Suceava Gheorghe-Alexandru Moldovan, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Suceava, Elena Claudia Gogu împreună cu dr. ing. Dan Axinte – director de zonă și consilier al Directorului General al Societății Intervenții Active în Atmosfera SA București, membru fondator al proiectantului general al Sistemul National Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, dr. fizician Daniel Florea – director de program al Unității de combatere a căderilor de grindină – Moldova 1 – Iași.

Acțiunile au continuat timp de două zile și au avut în vedere identificarea la nivelul UAT-urilor a suprafețelor de teren care pot fi puse la dispoziție, prin concesionare către MADR, în vederea amplasării celor 8 puncte de lansare. Grupul de rachete va asigura protecția culturilor agricole de pe 515.600 hectare din cele două județe, a populației, infrastructurii și bunurilor care sunt expuse căderilor masive de grindină. Valoarea investiției va depăși 4 milioane de euro și va crea un număr de 72 noi locuri de muncă prin angajarea personalului care va opera sistemele antigrindină.

Localitățile din județul Suceava în cadrul cărora se vor amplasa punctele de lansare antigrindină sunt:
  • Burla, 
  • Șerbăuți, 
  • Hânțești, 
  • Verești, 
  • Vulturești, 
  • Fântâna Mare, 
  • Horodniceni, 
  • Comănești. 
Acestea acoperă în proporție de aproximativ 85% zona agricolă a județului. 

Trebuie menționat faptul că există zone cu interdicție de lansare a rachetelor antigrindină, în zona orașe densitate mare a populației.
Mai nouă Mai veche