Buletin de presă, 2 iunie 2022 - IPJ Suceava

Prevenirea violenței intrafamiliale – prioritate pentru polițiști. Ordine provizorii de protecție emise și măsuri ferme în cazul nerespectării acestora

La data de 01.06.2022, o femeie s-a adresat cu o plângere Poliției municipiului Rădăuți prin care a sesizat faptul că soțul ei, împotriva căruia este emis ordin de protecție a venit la domiciliu, a intrat în locuință și a distrus clanța ușii de acces.
În urma verificărilor efectuate de polițiști s-a constatat că feneia este căsătorită cu soțul său din anul 2009 și împreună au 4 copii minori.
În urma unui eveniment dintre cei doi, petrecut în luna februarie 2022, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Rădăuți au emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului, iar la data de 04.02.2022 prin sentința civilă a Judecătoriei Rădăuți, împotriva acestuia a fost emis ordin de protecție definitiv, acesta fiind obligat să păstreze o distanță 50 de metri față de soția sa și domiciliul ales al aceasteia din mun. Rădăuți.
La data de 01.06.2022, în jurul orei 20.00, persoana vătămată se afla singură la domiciliu, când soțul său nu a respectat măsurile dispuse prin ordinul de protecţie emis de Judecătoria Rădăuți, respectiv a pătruns în interiorului imobilului rezultând astfel și distrugerea clanței ușii de acces.
Prin ordonanța organului de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Poliției municipiului Rădăuți – Biroul Ordine Publică din data de 01.06.2022, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspect, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „ încălcare de către persoana împotriva căreia a fost emis ordin de protecție a oricăreia din măsurile dispuse”, faptă prev. și ped de art.47, alin. 1, rap. la art. 38, alin. 1, lit E din Legea 217/2003 rep. pentru prevenirea și combaterea violenței domestice cu aplicarea prevederilor art. 35, alin. 1 din Codul Penal și „distrugere”, faptă prev. și ped. de art. 253, alin. 1 Cod Penal, toate cu aplicarea art. 38, alin. 1 Cod Penal.
Prin ordonanța organului de cercetare penală al poliției judiciare din cadrul Rădăuți – Biroul Ordine Publică., s-a dispus reținerea suspectului în vârstă de 41 de ani, din mun. Rădăuți, pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.


La data de 02.06.2022, orele 00:08, Poliția Mun. Suceava a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie din mun. Suceava cu privire la faptul că soțul este agresiv și face scandal în locuință.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Biroului Ordine Publică iar la adresa indicată au fost identificați cei doi soți, ambii din mun. Dorohoi, dar care locuiesc fără forme legale în Suceava. În urma discuțiilor purtate cu aceștia a rezultat faptul că cei doi sunt căsătoriți de circa 7 ani de zile și au împreună un copil în vârstă de 5 ani care locuiește cu ei. Între ei au avut loc unele discuții contradictorii de-a lungul timpului și pentru faptul că bărbatul consumă băuturi alcoolice și devine agresiv.
Astfel, în seara de 01.06.2022 în jurul orelor 23:30 în timp ce cei doi se aflau în locuință, la un moment dat bărbatul i-a adresat amenințări cu acte de violență soției și a agresat-o, motiv pentru care femeia a apelat SNUAU 112.
A fost întocmit formularul de evaluare a riscului ocazie cu care s-a constatat că există risc iminent asupra vieții și integrității femeii, cea în cauză dorind emiterea ordinului de protecție provizoriu împotriva soțului său.
Bărbatul a fost condus la sediul poliției, iar după efectuarea verificărilor a fost emis ordinul de protecție provizoriu, împotriva acestuia pe o perioada de 5 zile. Bărbatul a fost evacuat din locuința unde locuia cu soția lui.
Femeia a depus plângere împotriva soțului ei sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,Violență in familie” faptă prev. și ped. de art. 199 alin 1 din Cod Penal raportat la art 193 alin. 1 din Cod Penal și ,,Amenințarea” faptă prev. și ped. de art. 206, alin 1 din Cod Penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data data de 01.06.2022, în jurul orelor 23.30, un bărbat, în timp ce se deplasa pe bicicletă pe str. Universității, jud. Suceava, sens de mers Moara Nica – Moara Carp, a pierdut controlul direcției și a căzut pe asfalt.
Persoana în cauză a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale, fără a rămâne internat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


Persoană bănuită de furt din auto reținută de polițiști

La data de 01.06.2022, ora 19:05, Poliția Orașului Gura Humorului a fost sesizată prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat din orașul Gura Humorului, despre faptul că în aceeași zi, în intervalul orar 18:30-19:05, persoane necunoscute i-au sustras din autoturism o borsetă.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în ziua de 01.06.2022, între orele 18:30-19:00, în timp ce autoturismul era parcat pe o stradă din orașul Gura Humorului, persoane necunoscute au forțat geamul portierei șoferului, care a fost lăsat întredeschis, iar apoi au deschis portiera prin interior. Pe această portieră au pătruns în interiorul autoturismului și din torpedou au sustras o borsetă în care se aflau suma de circa 800 lei și documente ale mașinii.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228, alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. d Cod Penal.
În urma activităților investigative desfășurate de către lucrătorii subunității a fost identificată persoana bănuită de comiterea faptei, respectiv un tânăr din orașul Gura Humorului, jud. Suceava, față de care, în urma probatoriului administrat, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228, alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. d Cod Penal.
Prin ordonanța din data de 01.06.2022, față de suspect s-a dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore, cel în cauză fiind depus în Centrul de Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.
Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228, alin. 1, art. 229, alin. 1, lit. d Cod Penal, cauza urmând a fi soluționată procedural sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 02.06.2022, orele 00.05, o patrulă din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Mălini a oprit pentru control pe DJ209A din localitate, autoturismul condus de un localnic.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.57 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.


La data de 02.06.2022, orele 00:50, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că pe strada Prof Leca Morariu din localitate a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale, iar unul dintre conducătorii auto pare a fi sub influența băuturilor alcoolice .
Polițiștii deplasați la fața locului au stabilit faptul că, în timp ce conducea autoturismul pe strada Prof. Leca Morariu, în dreptul unui imobil, un localnic a intrat în coliziune cu un autoturism parcat, care, din impact, a ricoșat într-un alt autoturism parcat.
Conducătorul auto a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital i s-au recoltat probe biologice în vederea determinării alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, ce va fi soluționat procedural.
Mai nouă Mai veche