Dobânzile își continuă creșterea. Indicele ROBOR la 3 luni a trecut de 6% pentru prima dată de la începutul anului 2013.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins astăzi nivelul de 6,01%, față de 5,99% cât era joi.

La finalul săptămânii trecute, indicatorul era 5,95%, iar la începutul anului era 3,14%. Ultima dată când ROBOR la trei luni a avut valoarea de 6% a fost pe data de 16 ianuarie 2013. ROBOR la șase luni a urcat și el la 6,16%.

Evoluția indicelui este influențată de deciziile de politică monetară operată de Banca Națională (BNR), care acum o lună a decis a patra majorare din acest an a dobânzii de referință. Într-o singură ședință, Consiliul de Administrație a crescut dobânda cu 0,75% până la 3,75%. Următoarea ședință de politică monetară va avea loc pe 6 iulie, anunță biziday.ro.

Pentru creditele acordate după luna mai 2019, se folosește indicele de referință pentru creditele în lei (IRCC), a cărui valaore de 1,86% se aplică în perioada aprilie-iulie.

Niciun comentariu

Un produs Blogger.