Fostul șef al RNP, Valerian Solovăstru, a scăpat de pușcărie după ce a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni

Judecătoarele Viorica Calancea și Tatiana Luisa Andronic l-au iertat de pușcărie pe fostul șef al Regiei Naționale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, în dosarul în care politicianul era judecat pentru că a omorât o fetiță pe trecerea de pietoni. 

În sentința pronunțată joi, cele două judecătoare au desființat sentința penală a Judecătoriei Suceava prin care Solovăstru a fost condamnat la închisoare cu executare.

„Admite apelul declarat de inculpatul Solovăstru Valerian director tehnic la Direcţia Silvică Suceava, (...) împotriva sentinţei penale nr. 142 din data de 09.03.2021, pronunţată de Judecătoria Suceava în dosar nr. 9015/314/2019. Desfiinţează în parte sentinţa penală mai sus menţionată şi în rejudecare: (...) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 (patru) ani (...)”, se arată în minuta publicată pe portalul instanței. Sentința este definitivă.

În martie 2021, Valerian Solovăstru a fost condamnat de judecătoria Suceava la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat după ce a lovit mortal o fată de 12 ani pe o trecere de pietoni, în localitatea Ilișești din județul Suceava.

Accidentul s-a produs marți, 31 iulie 2018, la ora 9.55, la trecerea de pietoni de pe DN17, lângă școala din comuna Ilișești. Valerian Solovăstru se afla la volanul autoturismului de serviciu BMW X5 aparținând Direcției Silvice Suceava și circula cu viteză excesivă dinspre Suceava. Mașina condusă de Solovăstru a lovit-o mortal pe Albertina Rusu, de 12 ani, din localitate, angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni. Victima era legitimată la Clubul Sportiv Municipal Suceava, Secția Atletism. Ea era campioană naţională cu echipa la cros, la categoria juniori III. Accidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere.


Valerian Solvăstru a fost director RNP în perioada 2009-2012, director al Direcției Silvice Suceava, iar în prezent este director tehnic. Solovăstru este activist PNL și unul apropiații lui Gheorghe Flutur.

Prin sentința Judecătoriei Suceava din martie 2021, Valerian Solovăstru a fost găsit vinovat și a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare. Totodată, el a fost condamnat la pedeapsa complementară de interzicere a dreptului de a ocupa o funcție publică și de a conduce autovehicule pe o durat de doi ani după executarea pedepsei cu închisoarea.

Judecătorii au dispus prelevarea de probe biologice de la inculpatul Valerian Solovăstru și introducerea profilului genetic în Sistemul Național de Date Genetice Judiciar.

De asemenea, asiguratorul Omniasig Vienna Insurance Group SA a fost obligat să plătească 1.303,92 de lei Spitalului Județean Suceava, reprezentând cheltuieli de spitalizare efectuate de unitatea medicală.

Judecătorii au obligat asiguratorul să plătească familiei 29.353 de lei daune materiale și 450.000 de lei daune morale.

Totodată, judecătorii au dispus restituirea către Regia Națională a Pădurilor a autoturismului marca BMW X5, cu numărul de înmatriculare B 98 KYB, şi a cheii de contact, bunuri ridicate şi indisponibilizate la 7 august 2018 de organele de cercetare penală din cadrul Biroulu Rutier al Poliției municipiului Suceava, Romsilva având obligația de a păstra bunul până la pronunțarea unei soluții definitive în procesul penal.

Valerian Solovăstru mai este obligat să plătească 4.800 de lei cheltuieli judiciare.
Mai nouă Mai veche