Recomandările polițiștilor suceveni în contextul atentionarilor meteo de vreme caniculară

Este bine ca posesorii de permis de conducere cu afecțiuni medicale (cardiovasculare, neurologice sau endocrine) să renunțe la conducerea autovehiculelor pe drumurile publice în intervalele cu atenționări de caniculă.

În cazul în care autovehiculul a staționat la soare, înainte de plecarea la drum, porniți instalația de climatizare pentru realizarea unui confort termic necesar conducerii în siguranță.

Verificaţi pneurile!

Înainte de plecarea la drum, este necesară verificarea stării tehnice a autovehiculului și, în special, a presiunii în pneuri, a gradului de uzură a acestora și a racordurilor, precum și verificarea instalației de climatizare.

Totodată, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să adapteze viteza autovehiculelor la condițiile meteo-rutiere și să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculul care circulă înainte, întrucât temperaturile mari înregistrate la nivelul părții carosabile sunt factor determinant în scăderea aderenței pneurilor și implicit în creșterea spațiului de frânare.

În cazul în care administratorul drumului public și Poliția Rutieră dispun parțial sau total restricționarea traficului rutier pe anumite sectoare de drum, respectați în totalitate semnalele și indicațiile polițiștilor de deviere a traficului rutier.

Opriţi mai des.

Cum temperaturile ridicate conduc la scăderea timpului de reacţie şi la crearea senzaţiei de somn, poliţiştii recomandă opririle dese în vederea repausului și hidratării conducătorului de autovehicul, iar pe cât posibil staționarea autovehiculul să fie efectuată în zone umbrite.

Înainte de a pleca la drum, odihniţi-vă cel puţin 8 ore, faceţi pauză la fiecare două ore de condus sau la 160 de kilometri, călătoriţi cu un partener care să poată prelua locul şoferului, iar dacă nu aveţi, este bine ca, la primele semne de oboseală, să opriţi, să parcaţi vehiculul într-un loc sigur şi să vă odihniţi.

Nu în ultimul rand, nu consumați alcool sau substanțe interzise și va urcați la volan.
Mai nouă Mai veche