Buletin de presă - 10 august 2022 - IPJ Suceava

Material lemnos confiscat de polițiști

În perioada 04 - 09 august 2022 polițiștii au identificat în trafic 11 transporturi ilegale de material lemnos, fiind dispuse măsuri sancționatorii legale și procedându-se la confiscarea materialului lemnos transportat ilicit.
Zilnic echipajele de poliție sunt în trafic pentru respectarea legislației pe linie silvică în ceea ce privește transportul de material lemnos. Și în cursul zilei de ieri polițiștii au continuat activitățile de control pe principalele rute de transport al materialului lemnos, fiind identificate mai multe transporturi fără avizele legale de însoțire și fiind dispuse măsuri legale în consecință.



La data de 09.08.2022, orele 08.15, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală 3 Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a identificat pe DN17A, pe raza com. Marginea, o autoutilitară care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos, astfel, polițiștii din cadrul SPR3 Marginea au procedat la oprirea regulamentară a autoutilitarei, conducătorul auto legitimându-se în persoana unui bărbat din com. Sucevița, sat Voievodeasa, jud. Suceava.
Șoferul a fost însoțit de către lucrătorii de poliție la Cantonul Ocolului Silvic Marginea, unde, împreună cu lucrătorii din cadrul Ocolului Silvic Marginea s-a procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând o cantitate de 2,3 mc lemn foc tei.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Lg. 171/2010, confiscându-i-se cantintatea de 2,3 mc lemn foc tei, fiind dată în custodia lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.


La data de 08.09.2022, patrula de ordine și siguranță publică a depistat autoutilitara condusă de un bărbat din com. Vama, jud. Suceava, transportând material lemnos pentru foc, specia fag.
În urma solicitării șoferului autoutilitarei a documentelor de proveniență și transport a materialului lemnos, acesta a declarat că transportă lemnul, fără a deține documente legale în acest sens.
Autoutilitara a fost condusă la Atelierul de Producție Sadova, din cadrul O.S. Pojorâta, unde lucrătorii silvici din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta au procedat la inventarierea materialului lemnos, rezultând cantitatea totală de 2,43 mc, lemn de foc, specia fag în valoare de 420,39 lei, ocazie cu care materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodie.
În cauză a fost aplicată o sancțiune contravențională conf. Legii 171/2010 în valoare de 1000 lei și s-a dispus confiscarea a 2,43 mc, lemn de foc, specia fag în valoare de 420,39 lei.


La data de 09.08.2022, ora 16.32, lucrătorii Secţiei 14 Poliţie Rurală Pojorâta au oprit pentru control autoutilitarea care transporta cantitatea de 2,016 mc lemn de foc specia fag, fără documente specifice de însoțire.
Auto în cauză a fost condus la Depozitul de Bușteni Dragoșa, unde a fost inventariat.
A fost aplicată sancțiuune contravențională în valoare de 1000 lei pentru încălcarea art. 19 alin. 2 lit a pnct. 1 din Legea 171 2010 și s-a dispus măsura complementară de confiscare a materialului lemnos, valoarea acestuia fiind de 348 de lei.


Mandat pus în executare de polițiști

La data de 09.08.2022, la nivelul Poliției Orașului Gura Humorului s-a primit mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat din orașul Gura Humorului, jud. Suceava.
Conform celor înscrise în cuprinsul mandatului, bărbatul a fost condamnat la pedeapsa finală de 4 ani și 10 luni închisoare pentru săvârșirea, în concurs, a infracțiunilor de: ”Constituirea de grup infracțional organizat”, prev. de art. 367 alin. 1 C. pen.,două infracțiuni de ”Efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație”, prev./ de art. 16 alin. 1 din Legea nr. 194/ 2011; infracțiunii de ”Trafic de droguri de risc, fără a avea drept”, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/ 2000, infracțiunii de ”Ultraj”, prev. de art. 257 al. 2 și 4 rap. la art. 193 alin. 2 din Codul penal, infracțiunii de ”Ultraj”, prev. de art. 257 alin. 1 și 4 rap. la art. 206 alin. 1 din Codul penal.
Condamnatul a fost identificat pe raza localității și a fost depus la Penitenciarul Botoșani, în vederea executării pedepsei.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 09.08.2022, orele 10:37, lucrătorii Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier au fost anunțați de către ofițerul de serviciu pe subunitate despre faptul că pe raza mun. Rădăuți s-a produs un accident de circulație soldat cu vătămarea corporală a unei persoane.
S-a stabilit că la data de 09.08.2022, în jurul orelor 10.37, o femeie de 35 de ani, din mun. Rădăuți, jud. Suceava, a condus autoturismul pe str. Aleea Primăverii din mun. Rădăuți și a acroșat o bicicletă condusă de o femeie de 76 de ani, din mun. Rădăuți.
În urma impactului conducătoarea bicicletei a suferit leziuni ușoare și a fost transportată cu ambulanța la Spitalul Municipal Rădăuți.
Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilometru rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, apoi i s-a recoltat o probă biologică de sânge la Spitalul Municipal Rădăuți.
Conducătoarea bicicletei a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de „vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 raportat la art. 194, alin. 1, lit. ”b” din Codul Penal.


La data de 09.08.2022, în jurul orelor 16.25, un bărbat de 69 de ani din mun. Suceava în timp ce conducea autovehiculul dinspre loc. Stroiești spre centru loc. Ilișești, jud. Suceava a acroșat o motocicletă condusă de un bărbat de 27 de ani din orașul Frasin, Jud. Suceava.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a conducătorului motocicletei și a unui pasager din autovehiculul, respectiv un tânăr de 20 de ani din mun. Suceava.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind 0.00mg/l alcool pur în aerul expirat, pentru fiecare dintre ei.
Totodată în urma efectuării de verificări în bazele de date ale poliţiei, s-a stabilit faptul că bărbatul de 27 ani, conducătorul motocicletei, figurează cu permisul de conducere suspendat.
În cauză s-a întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. (2),(3) și (4) Cod penal și „Conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. si ped de art.335, alin. 2 din Cod Penal


Atenție la consumul de alcool sau substanțe interzise la volan!

Echipajele de poliție sunt în permanență în teren pentru siguranța traficului și pentru identificarea șoferilor care pun în pericol siguranța rutieră consumand alcool sau substanțe intezise la volan.


La data de 09.08.2022, orele 21:26, polițiștii au fost sesizați cu privire la o tamponare în care au fost implicate două autoturisme, iar unul dintre șoferi este în stare de ebrietate.
Pe strada Constantin Dobrogeanu-Gherea din mun. Rădăuți a fost identificat un bărbat lângă autoturismul proprietate, persoană indicată și de un martor ca fiind conducătorul autoturismului.
Martorul a relatat faptul că se afla în locuința de domiciliu, iar autoturismul său, era parcat în fața casei. La un moment dat a auzit un zgomot, moment în care a ieșit să vadă ce s-a întâmplat.
Când a ieșit în stradă, a văzut autoturismul său că era avariat, iar pe banda din dreapta, era oprit autoturismul de la volanul căreia a coborât o persoană de sex masculin, care era în stare avansată de ebrietate, motiv pentru care a apelat SNUAU 112 și a cerut sprijinul unui echipaj de poliție.
Întrucât șoferul care a accidentat mașina parcată emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilometru, rezultând o alcoolemiei de 1,88 mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


La data de 10.08.2022, ora 01.35, lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți au fost sesizați prin apel SNUAU 112 cu privire la faptul un autoturism a distrus un gard al unui imobil ce se află în proximitatea DN2-E85.
S-a cosntatat că un bărbat din comuna Scheia, sat Scheia, în timp ce conducea autoturismul circulînd pe direcția Suceava-Siret, pierdut controlul asupra direcției de mers și a părăsit partea carosabilă intrind în coliziune cu un gard. În urma accidentului nu au existat victime. Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,76 mg/l alcoor pur în aerul expirat. În continuare, acesta a fost condus la Spitalul orășenesc Siret unde i s-au prelevat două mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Fiind verificat în bazele de datele s-a constat că RCA-ul pentru autoturism este expirat, fapt pentru care s-a procedat la ridicarea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.
De asemenea, s-a ridicat și permisul de conducere, eliberăndu-se în acest sens o dovadă fără drept de circulație.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.
Cercetările vor fi continuate de către lucrătorii Secției nr. 13 Poliție Rurală Bălcăuți, cauza urmând a fi soluţionată procedural.


Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a judeca distantele corect, precum si nivelul de risc), vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. De asemenea, alcoolul scade presiunea arterială și reduce capacitatea de a fi conștient și afectează respirația, creând senzația de anestezie generală.

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o alcoolemie în aerul expirat de până la 0,40 mg/l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și permisul suspendat pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această alcoolemie vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. Aceleași pedepse se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise.

Siguranța rutieră este o prioritate a polițiștilor suceveni. Obiectivul nostru nu este în mod neapărat încarcerarea persoanelor care nesocotesc legea, ci conștientizarea de către acestea și de către ceilalți participanți la trafic a consecințelor iresponsabilității în trafic.
Obiectivul nostru este SIGURANȚA RUTIERĂ – iar pentru atingerea acestui deziderat vom continua să acționăm cu profesionalism, să desfășurăm activități preventive dar să aplicăm, totodată, cu fermitate legea.
Polițiștii suceveni atrag încă o dată atenția cu privire la faptul că vor dispune reținerea și încarcerarea celor care săvârșesc fapte penale la regimul rutier, în funcție de gravitatea faptelor, consecințele produse și materialul probator administrat.

Mai nouă Mai veche