Aducem natura la #TINEri!, un proiect de impact în comunitățile locale din eco-destinația Țara Dornelor

Peste 450 de elevi din șase școli gimnaziale ale eco-destinației Țara Dornelor s-au implicat activ și au explorat noi moduri de a observa bogățiile locale din ariile naturale protejate. Valorificate responsabil și creativ, acestea pot fi o sursă importantă de dezvoltare locală durabilă prin practicarea ecoturismului. Conștientizarea de către tineri a acestui potențial a fost și scopul principal al proiectului Aducem natura la #TINEri!. Un proiect inițiat și coordonat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi. 

Prima provocare la care au răspuns elevii implicați a fost aceea de a marca Ziua Internațională a Biodiversității, pe 22 mai, prin realizarea unor lucrări artistice cu elemente din biodiversitatea ariilor naturale protejate, utilizând un mix de materiale naturale, tehnici de pictură și desen. Au rezultat 19 lucrări jurizate și votate de public pe pagina de facebook care a găzduit fotografiile acestora și concursul de like-uri. Cele trei clase câștigătoare aparțin școlilor gimnaziale de la Panaci și Dorna Arini și au avut parte de premii pe măsură:

La impactul lucrărilor au contribuit și cei peste 9600 de oameni din comunitatea online, care au susținut și apreciat cele 19 povești artistice inspirate din cadrul natural al zonei pentru care copiii și profesorii coordonatori și-au pus inspirația și priceperea la bătaie. „Cocoșul de munte”, „Rezervația Naturală Cheile Zugrenilor” și „Dumbrava minunată ” au fost votate ca favorite. Între locurile unu și doi a fost o diferență de 44 de like-uri (745 la 701). Locul trei a fost votat de 377 de susținători. Premiile au fost completate cu diplome de participare acordate tuturor celor 19 clase gimnaziale implicate în concurs, cu semne de carte gravate pe lemn cu denumirea proiectului și elemente din natură și cu tricouri personalizate cu imaginea eco-destinației și siglele partenerilor și ale finanțatorilor.

O doua mare etapă a proiectului a constat în sprijinirea școlilor din eco-destinația Țara Dornelor care s-au înscris în Clubul Meseriilor Rurale facilitat de Fundația Noi Orizonturi printr-un program lansat la nivel național. În Țara Dornelor, Școala Gimnazială Coșna și Școala Gimnazială Panaci au accesat programul menționat și au organizat tabere de vară de 5 zile înscrise în tematica „Făuritori de trasee turistice”. Pe parcursul derulării celor două tabere de la nivel local, prin programul Spații Verzi, Asociația de Ecoturism Țara Dornelor a asigurat gustările pentru cei 60 de participanți, câte o sesiune foto în timpul activităților de tabără, precum și tricouri personalizate cu imaginea eco-destinației. În plus, a facilitat o incursiune la una dintre păstrăvăriile locale, care fac parte din rețeaua ecoturistică a destinației. Aici, Ana și Andrei Chirilă de la Păstrăvăria lui Andrei i-au animat pe copii cu activități specifice afacerii pe care o dețin în satul Coverca, comuna Panaci. Realizarea cobzei de brad, întrecerea de prins pește cu mâna din covată, pescuitul sportiv și hrănirea peștilor au făcut din vizita la păstrăvărie o experiență de neuitat, la finalul căreia participanții au fost delectați de gazde cu bunătăți pe bază de pește: fish burgeri, fish and chips, zacuscă și pastă de păstrăv.

În acord cu tematica taberei, elevii de la școala din Coșna, coordonați de doamna profesoară Ofelia Arvinte, au identificat, marcat și amenajat prin săgeți indicatoare și panouri informative două trasee în Tinovul de la Românești. Acestea îi conduc pe curioși prin aria naturală protejată către două dintre izvoarele cu borcut repuse în valoare tot de către ei cu sprijinul comunității. Răsplata pentru vizitatori vine la pachet și cu informații captivante despre biodiversitatea specifică tinovului, aflate la doar o scanare cu telefonul mobil distanță, prin intermediul unui QR-code. Totodată, în apropierea școlii, tinerii au aflat și documentat existența unei specii de mesteceni pitici, care vine tocmai din era glaciară. Pentru ca de această descoperire să se bucure și localnicii, dar și oaspeții care ajung în zonă, ei au amplasat săgeți indicatoare și un panou explicativ.

Școala Gimnazială din Panaci, coordonată de doamna profesoară Mirela Verdeșescu, nu s-a lăsat mai prejos. În timpul taberei a facilitat ateliere de vorbit în public, foarte necesare unor ghizi turistici în devenire, a reamenajat o parte dintre cele 17 izvoare cu apă vie care fac parte din circuitul izvoarelor de la Panaci, a lansat noul simbol al comunei, bujorul de munte, care se regăsește acum și pe fațada principală a Școlii, precum și pe săculeții de pânză cusuți de mâna lor, în care plantele medicinale din flora spontană a zonei se pregătesc să fie oferite vizitatorilor pe post de suvenire autentice. Și pentru că se pregătesc să lanseze un nou eveniment local, Maratonul izvoarelor, i-au invitat pe omologii lor din Coșna să parcurgă împreună, în alergare, prima porțiune de traseu, care pleacă de la Izvorul cu borcut, Sfanta Parascheva, din șoseaua principală.

„V-ați imagina că localnicii cunosc foarte bine ariile naturale protejate din Țara Dornelor și importanța acestora, însă, din păcate, realitatea contrazice acest lucru. Cu fiecare program Spații Verzi pe care îl implementăm în destinație, de patru ani încoace, ne dăm seama că nu e niciodată suficient să explorezi zona în încercarea de a pune în valoare frumusețile naturale ale acesteia. Și cum inclusiv mulți dintre tinerii participanți ne-au mărturisit că nu fuseseră anterior în Rezervația Naturală 12 Apostoli din Parcul Național Călimani, Tinovul Mic de la Șaru Dornei sau Tinovul de la Românești, deși se află în apropierea acestora, ne dăm seama că astfel de proiecte își dovedesc din plin utilitatea. Cum altfel să prețuim și să valorificăm responsabil resursele naturale pe care le avem dacă noi, comunitatea, nu le cunoaștem?! Le mulțumim tuturor celor implicați, suntem convinși că împreună putem crea noi experiențe de vizitare autentice, care să vorbească de la sine despre lucrurile care merită prețuite într-o destinație de ecoturism ca Țara Dornelor, unică în Bucovina!”, declară la finalul acțiunilor Monica David, coordonatoarea proiectului din partea AETD.

Un videoclip care surprinde activitățile din cadrul proiectului a fost realizat de Vlad Traian Pașcan, directorul Centrului de Publicitate Turistică by viewer.ro, cu sprijinul Alinei Czutka, în calitate de voice-over. Alte firme locale cu care s-a colaborat în vederea asigurării unor produse și servicii necesare activităților din proiect sunt: S.C.Look Art S.R.L., Hotel Belvedere Vatra Dornei, Păstrăvăria lui Andrei.

Identitatea vizuală a proiectului fost asigurată de Andrada Tempelean, specialist în marketing online și colaboratoarea pe digital marketing a eco-destinației Tara Dornelor.

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor

Mai nouă Mai veche