Angajată Spartan concediată după ce și-a rupt mâna în timpul programului. A făcut contestație în instanță. „Nu pot să folosesc mâna și nu pot munci”

Adina Rodica Cernescu, fosta angajată de la Spartan care spune că și-a rupt mâna în timpul programului, a contestat în instanță decizia de concediere. Ieșeanca a muncit în cadrul companiei Strong MND Corporation, condusă de Ștefan Mandachi, care administrează restaurantele Spartan.

Adina Rodica Cernescu, fosta angajată de la Spartan care și-a rupt mâna în timpul programului și a fost dată afară înainte de a intra în concediu medical, a contestat în instanță decizia de concediere. Dosarul este înregistrat la Tribunalul Iași, cu numărul 4219/99/2022. Femeia spune că o va reprezenta în instanță soțul său.

„Nu avem avocat, dar ne descurcăm. O să mă reprezinte soțul. Noi sperăm să primim măcar banii pentru concediul medical. Nu mi-au dat hârtia de care aveam nevoie ca să mi-l prelungească. Știu că ITM-ul (n.r. – Inspectoratul Teritorial de Muncă) a obligat firma să facă cercetarea internă, dar nu m-a chemat nimeni să dau declarație. M-au sunat cei de la Spartan la scurt timp după ce am sesizat problema la ITM și mi-au spus că mă vor contacta, dar nu au făcut-o. Pe 30 august 2022, am fost la Spartan, în Iași, să întreb ce fel de declarație trebuie să dau, dar un băiat de acolo mi-a zis că șeful de sală are treabă și o să mă caute, dar nu s-a mai întâmplat nimic”, spune Adina Rodica Cernescu, reclamantă din Iași, pentru bzi.ro.

Rodica Adina Cernescu, fosta angajată de la Spartan, nu mai lucrează de 4 luni

Femeia nu s-a mai angajat din luna iunie 2022, când a avut accidentul de muncă.

„Nu pot să folosesc mâna, trebuie să fac recuperare. O sacoșă cu alimente o car două minute și după aceea nu mai pot să o duc, pentru că mă doare mâna. De la Spitalul de Recuperare mi s-a spus că abia în luna octombrie au locuri libere. O să mă duc atunci. În toată această perioadă nu am muncit, pentru că nu pot folosi cum trebuie mâna”, mai spune Rodica Cernescu.

Situația ieșencei a fost prezentată de bzi.ro, când susținea că i-a fost desfăcut contractul de muncă încheiat cu firma Strong MND Corporation, respectiv Spartan, la ora 22:00, la scurt timp după ce a avut accidentul de muncă. Compania este condusă de Ștefan Mandachi.

ITM Iași a cerut o anchetă internă

Când a fost publicat articolul și i-a fost solicitat un punct de vedere, patronul acestei companii susținea că nu a existat niciun accident de muncă. Ulterior, ITM-ul a cerut o anchetă internă de verificare. 

Imediat după ce a apărut în cotidianul BZI articolul despre reclamația ieșencei, avocata Ancuța Bianca Greu l-a sunat pe unul dintre reporterii BZI și s-a recomandat a fi reprezentanta omului de afaceri Ștefan Mandachi, fondatorul Spartan. Pe un ton amenințător și intimidant, a cerut să fie scos articolul de pe site. Fondatorul Spartan nu a răspuns solicitării reporterilor BZI de a transmite un punct de vedere până la închiderea ediției. În anul 2021, Strong MND Corporation SRL, firma deținută de Ștefan Mandachi, din Suceava, a avut o cifră de afaceri de 79.795.558 de milioane de lei, un profit de 16.348.581 de lei, cu 300 de angajați.

Rămâne de văzut ce va decide instanța în cazul ieșencei Rodica Adina Cernescu ce reclamă restaurantul Spartan.
Mai nouă Mai veche