Buletin de presă, 10 septembrie 2022 - IPJ Suceava

Nicio zi fără verificări și controale pe linia transporturilor de material lemnos

La data de 09.09.2022, lucrătorii din cadrul Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe raza comunei Pojorâta în scopul prevenirii faptelor antisociale la regimul traficului și transportul ilegal al materialelor lemnoase, în jurul orelor 10,00 au constatat că o autoutilitară descarcă material lemnos, fiind amplasată pe sensul de mers spre Vatra Dornei D.N. 17.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0 constatându-se că pentru numărul de înmatriculare al autoutilitarei a fost emis un aviz în data de 09.09.2022, dar transportul a fost închis cu aproximativ 50 minute anterior interogării, iar materialul lemnos care se descărca nu avea documente de proveniență.
În aceste condiții s-a procedat la oprirea ulterioară în trafic a autoutilitarei, care între timp terminase de descărcat și s-a identificat conducătorul auto care a declarat că materialul lemnos descărcat îi aparține și că nu este acoperit de documente de proveniență.
În continuare materialul lemnos a fost reîncărcat în autoutilitară din curtea imobilului amplasat în satul/comuna Pojorâta, județul Suceava și a fost transportat la sediul Atelierului de Producție Sadova. Aici a fost inventariată încărcătura și s-a constatat că volumul transportat ilegal este de 6, 13 m.c., clasificându-se ca lemn rotund rășinoase foc.
S-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătorului autoutilitarei de 36 ani pentru încălcarea dispozițiilor art. 19, alin. (2), lit. a), pct. (3) din Legea 140/2010, iar totodată s-a dispus confiscarea cantității de 6,13 m.c. lemn rotund rășinoase foc, având contravaloarea de 747,86 lei, fiind predată în custodia Atelierului de Producție Sadova.


Tot ieri, la data de 09.09.2022, ora 12:06, patrula de poliție în serviciu pe raza de competență a Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control o autoutilitară condusă de un bărbat de 48 ani. Acestuia i s-a solicita să prezinte documentele de însoțire pentru materialul lemnos transportat, față de acestea, conducătorul auto a precizat că nu deține documente. În continuare s-a procedat la verificare prin aplicația sumal control legalitatea transportului rezultând faptul că transportul este ilegal.
S-a solicitat sprijin din partea Ocolului Silvic Fălticeni, care a procedat la măsurarea materialului lemnos din autoutilitara, ocazie cu care s-a stabilit existența volumului de 0,457 mc cherestele tivite specia molid.
Polițiștii au dispus sancționarea șoferului , în temeiul art. 5-7 din OG 2/2001 rap. la art. 19 alin. 2 lit a pct 1 din Legea 171/2010, iar complementar, s-a dispus confiscarea faptică a volumului de 0,457 mc cherestea în valoare de 397.59 lei, ce a fost predată în custodia ocolului Silvic Fălticeni.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 09.09.2022, în jurul orei 21:45, un tânăr de 21 ani, din comuna Cerțești, județul Galați, în timp ce conducea autoturismul pe D.N. 17 – în afara localității Poiana Stampei, din direcţia Bistrița către Vatra Dornei, după o curbă periculoasă la stânga, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat în afara părţii carosabile, oprindu-se pe un teren cu vegetație, la o distanţă de 30 m faţă de D.N. 17.
În autoturism se afla în calitate de pasageri alți doi bărbați. Conducătorul auto și cei doi pasageri au suferit leziuni corporale în urma producerii accidentului rutier şi au fost transportați la spital.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ şi a fost condus la Spitalul municipal Vatra Dornei pentru recoltarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosarul de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.


Șoferi băuți identificați la volan

La 09.09.2022, orele 22:22, polițiștii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți au fost sesizați despre faptul că în comuna Dornești, jud. Suceava o mașină are un comportament agresiv în trafic, iar șoferul este posibil să fie băut.
În baza sesizării, polițiștii din cadrul Poliției mun. Rădăuți, s-au deplasat în teren, în vederea interceptării vehiculului semnalat, ținându-se permanent legutara telefonic cu persoana apelantă, aceasta indicând faptul că autoturismul în cauză se deplasează pe traseul Rădăuți-Marginea.
Având în vedere cele indicate, autoturismul a fost interceptat în trafic, pe DJ 209 K, în afara localității Volovăț, jud. Suceava, având direcția de deplasare Volovăț-Marginea, ocazie cu care s-a procedat la oprirea acestuia, folosindu-se semnalele luminoase și acustice din dotare.
Cu ocazia legitimării, s-a constatat faptul că la volanul autoturismului se afla un bărbat de 27 ani din com. Sucevița, jud. Suceava.
Întrucât acesta emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea cu aparatul etilometru din dotarea poliției rutiere, ocazie cu care, în urma testării efectuate a indicat o valoare de 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că șoferul are dreptul de a conduce cu restricții ”suspendat”.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe” și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, fapte prev. şi ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal și art. 335 alin. (2) din Codul Penal, cu aplicarea art.38 alin. (2) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.


La data de 09.09.2022, orele 23.30, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Solca, aflați în serviciul de permanență, au obținut o informație cu privire la faptul că în satul Clit, comuna Arbore pe DN2E, se află un autoturism în afară părții carosabile, iar conducătorul acestuia se află sub influența băuturilor alcoolice.
Cu ocazia deplasării la fața locului am identificat pe un bărbat de 54 ani care a declarat verbal că a condus autoturismul pe DN2E pe raza comunei Arbore, sat Clit, județul Suceava .
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv, susnumitul având o concentrație de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți pentru recoltarea de probe biologice, ocazie cu care acestuia i s-au recoltat două probe de sânge în vederea stabilirii alcolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului” faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal, dosar penal care urmează a fi soluționat procedural de către lucrătorii Poliției Orașului Solca.
Mai nouă Mai veche