Buletin de presă, 18 septembrie 2022 - IPJ Suceava

Dosar penal la regimul rutier – Nu consumați alcool și vă urcați la volan!

La data de 18.09.2022, ora 02:40, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au oprit pe DJ 208 C pe raza comunei Vultureşti, sat Giurgești, autoturismul condus de către o persoană de sex masculin, pentru un control de rutină.
Procedându-se la controlul documentelor s-a constatat că acesta este un bărbat de 37 ani din Mun. Iaşi, jud Iaşi şi care a declarat verbal că se deplasează spre Mun. Botoşani.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcoltest, rezultatul fiind de 0.78 MG/L alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe faptă prev şi ped de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:
  • Nu vă urcaţi sub nici o formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
  • Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
  • De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
  • Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
  • Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
  • Consumul de alcool și drog constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 17.09.2022, ora 09.30, un bărbat în vârstă de 39 de ani, din mun. Rădăuți, jud. Suceava, a condus autoturismul pe o alee cu acces către str. Putnei, iar când a ajuns la intersecția cu str. Putnei a fost acroșat din partea dreaptă de către un biciclist în vârstă de 14 ani.
În urma impactului, biciclistul a fost proiectat pe carosabil suferind leziuni ușoare.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, după care i-au fost recoltate probe biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal conf. art. 196 alin 2 raportat la art. 194 alin. 1 lit. b din Codul Penal


La 17.09.2022, în jurul orelor 08:40 , un bărbat a condus autoturismul pe DN 2H, raza localitășii Grănicesti – sat Slobozia Sucevei, județul Suceava și a intrat în coliziune față-spate cu un alt autoturism, care avea aceeași direcție de deplasare. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unui pasager din cel de-al doilea autoturism și avarierea celor două vehicule.
Victima a fost preluată de ambulanță și transportată la Spitalul municipal Rădăuți, suferind leziuni ușoare.
Cei doi conducători auto implicați au fost testați cu aparatul alcooltest rezultatul fiind negativ și au fost conduși la Spitalul de boli cronice Siret unde le-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii de ,,Vătămare corporală din culpă”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 196 alin. 1 din Codul Penal, cercetările fiind continuate de către lucrătorii Formațiunii Rutiere Siret.
Mai nouă Mai veche