Buletin de presă, 4 august 2022 - IPJ Suceava

Dosare penale pentru infracțiuni rutiere întocmite de polițiști în cadrul acțiunilor de prevenire a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri

Și în acest weekend peste 100 de polițiști au fost angrenați în acțiuni pentru prevenirea accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool și droguri. Au fost realizate peste 400 de testări cu aparatul etilotest. Doi șoferi din Vatra Dornei au ajuns în arest pentru că au condus vehicule sub influența alcoolului iar în alte situații au fost întocmite dosare penale, urmând ca după administrarea materialului probator să se dispună și măsuri procesuale.


La data de 03.09.2022, în jurul orelor 11:00, lucrătorii Poliției Orașului Salcea, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, respectiv supravegherea și controlul traficului rutier pe drumurile publice, pe raza localității Dumbrăveni, jud. Suceava, în vederea depistării conducătorilor auto care săvârşesc abateri la regimul rutier, pe un drumul comunal neclasificat ce face legătura între localitățile Dumbrăveni și Sălăgeni, com. Dumbrăveni, jud. Suceava, au observat în trafic o autoutilitară ce se deplasa către Sălăgeni, existând suspiciunea despre conducătorul auto că a consumat băuturi alcoolice.
S-a procedat, prin punerea în funcțiune a semnalelor acustice și luminoase ale autospecialei din dotarea Poliției Orașului Salcea, la oprirea vehiculului, stabilindu-se că este condus de un bărbat de 53 de ani, din localitate.
În continuare, întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,66 mg/l alcool pur în aer expirat.
Șoferul a fost condus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Județean Suceava, unde i s-au recoltat 2 mostre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin.1 din Codul Penal.


La data de 03.09.2022, ora 15.07, patrula de poliție din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vadu Moldovei a oprit pentru control pe str. Vasile Lungu din satul Dumbrăviţa, com. Vadu Moldovei, jud. Suceava autoturismul condus de către un bărbat din municipiul Iaşi.
Având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,41 mg./l alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost prelevate monstre biologice de sânge.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru sâvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe ce va fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul Postului de Poliție Vadu Moldovei.


La data de 04.09.2022, în jurul orelor 00:30, lucrătorii Secției 13 Poliție Rurală Bălcăuți, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare pe raza localității Climăuți, comuna Mușenița, județul Suceava, au oprit pentru control, autoturismul condus de un bărbat din municipiul Suceava.
Având în vedere faptul că șoferul emana halenă alcoolică, i s-a solicitat să fie testat cu etilotestul, însă inițial a refuzat, iar în timp ce era transportat spre Spitalul de Boli Cronici Siret în vederea recoltării mostrelor biologice de sânge, la ora 01:02 a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,72 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto, ulterior, a fost condus la Spitalul de Boli Cronice Siret, județul Suceava și i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
S-a întocmit dosarul penal, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 Cod Penal.


La data de 03.09.2022, în jurul orelor 21.15, personalul de serviciu al secției de poliție a fost sesizat prin SNUAU 112 de către un bărbat despre faptul că are scandal cu o persoană pe str. Calea Burdujeni.
Echipajul de poliție s-a deplasat la fața locului, pe str. Calea Burdujeni, unde se afla oprit un autoturism care încurca desfășurarea circulației în condiții normale.
A fost identificat conducătorul auto în persoana unui bărbat din municipiul Suceava care emana halenă alcoolică și a recunoscut faptul că autoturismul în cauză îi aparține și că a condus sub influența alcoolului.
Întrebat despre permisul de conducere, acesta a relatat faptul că îi este reținut pentru săvârșirea unei infracțiuni de conducere sub influența alcoolului.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date specifice poliției a rezultat faptul că permisul de conducere figurează cu mențiunea ,,REȚINUT”.
În continuare am procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest rezultând o valoare de 0,86 mg/l alcool pur în aerul expirat și s-a procedat la conducerea la U.P.U. – Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde au fost prelevate mostre biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit proces verbal de constatare al infracțiunii flagrante privind comiterea infracțiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. de art. 335 alin. (2) din Codul Penal și „conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336 alin.(1) din Codul Penal, cercetările fiind continuate de către lucrătorii din cadrul Biroului Rutier, fiind întocmit dosarul penal.


Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști

La 03.09.2022, orele 22.09, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 de către o femeie despre producerea unei altercații între părinții săi.
S-a stabilit că cei doi soți locuiesc în același apartament, însă din cauza unor neînțelegeri mai vechi, folosesc camere separate. În data de 03.04.2022, între aceștia a izbucnit o ceartă. Bărbatul i-a adresat cuvinte jignitoare soției sale și a amenințat-o cu acte de violență. Femeia a părăsit de bună voie locuința și și-a anunțat fiica despre cele întâmplate.
Femeia a formulat plângere penală față de soțul său.
Având în vedere că persoanele implicate în eveniment sunt membrii de familie, s-a procedat la întocmirea formularului de evaluare a riscului, ocazie cu care s-a constatat că există risc iminent asupra integrității corporale a femeii.
Astfel, lucrătorii de poliție au emis un ordin de protecție provizoriu valabil pentru o perioadă de 5 zile, respectiv de la data de 04.09.2022, până la data de 09.09.2022.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală și urmează a se efectua cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „amenințarea”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 206 alin. (1) din Codul penal.
Mai nouă Mai veche