Buletin de presă, 1 octombrie 2022 - IPJ Suceava

Dosare penale la regimul rutier

La data de 30.09.2022, în jurul orelor 1535, polițiștii din cadrul Secției 14 Poliție Rurală Vama, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza com. Frumosu, jud. Suceava, au oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe D.J. 176, pe direcția de mers Moldovița – Vama.
În urma verificării conducătorului auto în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit identitatea șoferului în persoana unui bărbat de 25 ani din com. Comănești, sat. Humoreni, jud. Suceava, constatându-se că acesta nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Șoferul a fost sancționat pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 (lipsă documente, lipsă dotări și degradare avansată a caroseriei) și a prevederilor Legii 61/1991 (refuz de legitimare).
Având în vedere aspectele constatate, în baza art. 292 din Cod Procedură Penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de „Conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis de conducere”, faptă prev. și ped.de art. 335, alin. (1) din Cod Penal, în cauză fiind întocmit dosar penal.


La data de 30.09.2022 orele 19:09, echipajul de poliție rutieră din cadrul Poliției municipiului Rădăuți, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Calea Bucovinei din municipiul Rădăuți, s-a intersectat cu un autoturism ce avea montate plăcuțele cu numărul de înmatriculare provizoriu și care se deplasa dinspre centrul municipiului către localitatea Bădeuți.
Folosind semnalele luminoase și acustice ale autospecialei, lucrătorii de poliție au pornit în urmărirea autoturismului, existând suspiciuni că acesta nu este înmatriculat.
Conducătorul autoturismului în cauză a oprit, iar cu ocazia legitimării, conducătorul auto a fost identificat singur în autoturism, stabilind că este un bărbat de 35 de ani din municipiul Rădăuți.
S-au verificat documentele conducătorului auto și ale autoturismului condus, ocazie cu care s-a stabilit că valabilitatea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare provizorie este expirată.
În cauză s-a întocmit dosar de urmărire penală privind săvârșirea infracțiunii de Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat, faptă prev. și ped. de art. 334 alin. 1 din Codul Penal.


La data de 30.09.2022, orele 22:49, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Fălticeni, în timp ce desfășurau activități de control al traficului rutier pe D.N. 15C, pe raza loc. Fântâna Mare, au oprit pentru control autoturismul condus de un bărbat care emana halenă alcoolică. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Fălticeni unde in vederea recoltării de probe biologice de sânge in vederea stabilirii gradului de alcoolemie.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută de art. 336, alin 1 din Codul Penal.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 30.09.2022, orele 16:05, Poliţia Municipiulu Suceava a fost sesizată despre faptul că, pe DN 29, în localitatea Dumbrăveni, s-a produs un accident rutier soldat cu vătămarea corporală a două persoane.
Un bărbat de 43 ani din mun. Suceava, a condus ansamblul de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă pe DN 29, în interiorul localității Dumbrăveni, având direcția de deplasare Botoșani spre Suceava, intrând în coliziune cu un autoturism ce rula în aceeași direcție și era condus de o femeie de 29 ani din com. Dumbrăveni.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătoarei autoturismului și a două pasagere.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative și li s-au recoltat mostre de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză se va întocmi dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „Vătămare corporală din culpă”, faptă prev. şi ped. de art. 196 al. 2, 3 și 4 din C. pen.


La data de 30.09.2022, în jurul orei 17:30, un bărbat de 51 ani din comuna Hudești, județul Botoșani, în timp ce conducea autoturismul pe D.N. 17 – în afara localității Poiana Stampei, din direcţia Bistrița către Vatra Dornei, după o curbă ușoară la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de mers și s-a răsturnat în afara părţii carosabile.
În autoturism se afla doar conducătorul auto care a suferit leziuni corporale ușoare în urma producerii accidentului rutier şi a fost transportat la Spitalul Municipal Vatra Dornei.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ. I s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de ,,vătămarea corporală din culpă”, prev. de art. 196 alin. (2) din Codul penal, iar cercetările sunt efectuate de către lucrătorii Compartimentului Rutier Vatra Dornei.
Mai nouă Mai veche