Buletin de presă, 2 octombrie 2022 - IPJ Suceava

Dosare penale la regimul rutier

La data de 01.10.2022, ora 11:34, patrula din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Ipoteşti, în timp ce efectua activități de patrulare și supraveghere a traficului rutier pe D.C. 65, din satul Corocăiești, comuna Verești, jud. Suceava a procedat la oprirea în trafic a unei autoutilitare condusă de o persoană de sex masculin.
I s-au solicitat conducătorului auto documentele sale și ale autoturismului, ocazie cu care acesta a declarat că nu are asupra sa cartea de identitate și nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule emis de autoritățile române sau străine, în interior fiind găsită cartea de identitate a vehiculului și polița RCA obligatorie, valabilă.
Cu această ocazie s-a stabilit identitatea conducătorului auto în persoana unui tânăr de 18 ani domiciliat în satul Corocăiești, comuna Verești, judeţul Suceava.
Efectuându-se verificări în baza de date s-a constatat faptul că șoferul nu posedă permis de conducere auto pentru nicio categorie de vehicule.
S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută de art. 335 alin.1 din Codul penal.


La data de 01.10.2022, ora 15:15, patrula din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, fiind în serviciul de patrulare, a identificat în trafic pe raza comunei Putna, județul Suceava, un autoturism care se deplasa din direcția drumului forestier Putnișoara către centrul comunei Putna pe drumul public comunal ,,Putnișoara”. S-a procedat la oprirea regulamentară a autoturismului, prin folosirea semnalelor luminoase și acustice, conducătorul auto conformându-se și oprind pe partea dreaptă a părții carosabile.
La volanul autoturismului a fost identificată o persoană de sex feminin, care în urma verificărilor s-a stabilit că este o tânără în vârstă de 22 ani, din orașul Vicovu de Sus, care nu deține permis de conducere valid pentru nicio categorie de vehicule.
De asemenea, pe scaunul din dreapta a fost identificat soțul conducătoarei auto, care i-a încredințat vehiculul spre a fi condus, cu toate că știe că nu este legal acest lucru.
În cauză, urmează a se efectua cercetări cu privire la infracțiunile de: ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și pedepsită de art. 335 alin.1 din Codul Penal și ”încredințarea spre conducere a unui vehicul fără permis de conducere ”, faptă prev. și pedepsită de art. 335 alin.3 din Codul Penal.


La data de 01.10.2022, ora 14:49, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe D.N. 2H în loc. Bădeuți, orașul Milișăuți, jud. Suceava, echipajul de poliție rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuți, a observat un autoturism se deplasa dinspre loc. Milișăuți către loc. Rădăuți cu viteza de 82 km/h (+32), viteza admisă în acea localitate fiind de 50 km/h.
La volanul autoturismului se afla un tânăr în vârstă de 20 ani, din loc. Bădeuți, orașul Milișăuți, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele autoturismului, declarând verbal faptul că nu are asupra sa cartea de identitate și permisul de conducere.
În urma verificărilor efectuate în baza națională a Poliției Române, s-a constatat faptul că șoferul figureaza în evidența auto „CU RESTRICȚII-REȚINUT”.
Acestuia i s-a întocmit procesul verbal de constatare a contravenției din 01.10.2022 în conformitate cu prevederile art. 121, alin. 1 din HG nr. 1391/2006, art. 147 alin. 1 din HG nr. 1391/2006 și art. 36 alin. 1 din OUG 195/2002, modificată şi republicată, procedându-se la sancţionarea acestuia cu amendă în valoare de 1.160 lei.
În cauză urmează a se efectua cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. (2) din Codul penal.


La data de 01.10.2022, ora 16:57, echipajul de poliție rutieră fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe D.N. 2E, în localitatea Horodnic de Sus, jud. Suceava, a observat un autoturism care se deplasa dinspre loc. Voitinel către loc. Marginea cu viteza de 102 km/h (+52), viteza admisă în acea localitate fiind de 50 km/h.
Astfel, s-a procedat la oprirea regulamentară a autoturismului folosind semnalele speciale de avertizare, luminoase și sonore ale autospecialei. Conducătorul auto nu a oprit la semnalul efectuat de polițistul rutier, continuându-și deplasarea în viteză către loc. Marginea.
S-a procedat la urmărirea autoturismului în cauză, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, iar după aproximativ 6 km, pe DC 45 din loc. Horodnic de Sus, jud. Suceava, conducătorul auto a oprit pe partea dreaptă a carosabilului.
La volanul autoturismului a fost identificat un bărbat de 31 de ani, din loc. Burla, jud. Suceava. Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat de către echipajul rutier cu aparatul etilometru, rezultatul testului fiind de 1,01 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere rezultatul testului alcooltest, șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți pentru recoltarea de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Șoferului i s-a întocmit procesul verbal de constatare a contravenției în conformitate cu prevederile art. 121, alin. 1 din H.G. nr. 1391/2006, privind depășirea regimului legal de viteză, respectiv art. 31 lit. a din O.U.G. nr. 195/2002, privind neoprirea la semnalul efectuat de către polițistul rutier.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul penal, ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii Compartimentului Rutier Rădăuți.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 01.10.2022, în jurul orei 07:05, un bărbat de 26 ani, din loc. Vama, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, pe raza mun. Câmpulung Moldovenesc, având direcția de deplasare dinspre mun. Vatra Dornei spre mun. Suceava, într-o curbă deosebit de periculoasă la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției deplasare și a intrat în coliziune cu un ansamblu de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă.
Ansamblul de vehicule circula pe DN17 dinspre loc. Vama către mun. Vatra Dornei și era condus de către un bărbat din mun. Sighetul Marmației, jud. Maramureș, acesta fiind testat cu aparatul alcooltest rezultând o concentrație alcoolică de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma impactului, autoturismul a fost proiectat în parapetul tip lisă de pe partea dreaptă a direcției de deplasare Câmpulung Moldovenesc-Vama, rezultând decesul conducătorului auto de 26 ani.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, faptă prevăzută și pedepsită de art. 192 alin. 1 şi 2 din Codul Penal.


La data de 01.10.2022, ora 11:20, un bărbat de 29 ani, din com. Baia, în timp ce conducea autoturismul pe D.J.209H, pe raza comunei Baia, în afara localității, din direcția Fălticeni către Baia, a intrat în coliziune cu un motociclu.
În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală a conducătorului motociclului, care a fost transportat cu o ambulanţă la Spitalul Mun. Fălticeni.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul mun. Fălticeni în vederea recoltării de probe biologice de sânge.
Motociclistul a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul mun. Fălticeni în vederea recoltării de probe biologice de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă, faptă prev. și ped de art. 196 alin. 1 din C.P. și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, art 336, al.1 din C.P.
Mai nouă Mai veche