Ce este hernia de disc?

 

Hernia de disc este o cauza frecventa a durerilor de spate. Se intampla atunci cand centrul moale al unui disc spinal aluneca din carcasa sa. Acest lucru poate afecta nervii din apropiere, ducand la durere, amorteala sau slabiciune la nivelul membrelor.

Unii oameni nu simt dureri de la o hernie de disc, mai ales daca discul nu apasa pe niciun nervi. Oamenii fac referinta, de asemenea, la afectiune ca fiind un disc alunecat sau prolaps de disc.

Coloana vertebrala este formata dintr-o serie de oase (vertebre) stivuite unele pe altele. De sus in jos, coloana include 7 oase in coloana cervicala, 12 in coloana toracala si 5 in coloana lombara, urmate de sacrum si coccis la baza. Aceste oase sunt amortizate de discuri. Discurile protejeaza oasele prin absorbtia socurilor de la activitatile zilnice precum mersul pe jos, ridicarea si rasucirea. 

Fiecare disc are doua parti: o portiune interioara moale, gelatinoasa si un inel exterior dur. Vatamarea sau slabiciunea pot face ca portiunea interioara a discului sa iasa prin inelul exterior. Acesta este cunoscut sub numele de disc alunecat, herniat sau prolapsat. Acest lucru provoaca durere si disconfort. Daca discul alunecat comprima unul dintre nervii spinali, este posibil sa simtiti, de asemenea, amorteala si durere de-a lungul nervului afectat. In cazuri severe, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala pentru a indeparta sau a repara discul alunecat.

Desi uneori poate fi extrem de dureroasa, o hernie de disc are multe optiuni de tratament promitatoare. Simptomele se reduc sau se rezolva in mod normal dupa un numar de saptamani, dar o persoana poate avea nevoie de o interventie chirurgicala daca acestea persista sau se agraveaza.

Acest articol va examina cauzele, diagnosticul si tratamentul unei hernie de disc. De asemenea, se vor discuta factorii de risc pentru hernia de disc si strategiile care pot ajuta la prevenirea afectiunii.

O hernie sau alunecare de disc apare atunci cand o parte din sectiunea moale interna a unui disc spinal (nucleul) aluneca printr-o crapatura in captuseala fibroasa a discului. Acest lucru apare cel mai frecvent in partea inferioara a spatelui, dar se poate intampla si in coloana vertebrala a gatului si in mijlocul spatelui. 

Cauza herniei de disc este de obicei uzura treptata si suprasolicitarea ca urmare a miscarii repetate in timp. La persoanele in varsta, discurile coloanei vertebrale devin mai uscate si mai slabe, facand mai probabil sa apara o hernie de disc. 

Unele afectiuni medicale pot creste riscul de hernie de disc, inclusiv stenoza coloanei vertebrale si tulburarile de tesut conjunctiv. Exista o gama vasta de tratamente hernie de disc Bio-ortoclinic.ro disponile la preturi avantajaose, in plus doctorii pregatiti vor sti cum sa faca fata oricarei provocari!

Evacuarea sectiunii interioare a discului elibereaza substante chimice care pot irita nervii din zona inconjuratoare si pot provoca inflamatie si durere. De asemenea, hernia de disc poate pune presiune asupra nervilor si poate provoca durere prin compresie.

In unele cazuri, o persoana nu va avea simptome. Cu toate acestea, simptomele comune pot include:

Amorteala sau furnicaturi: Acest lucru poate sa apara atunci cand o hernie de disc apasa pe maduva spinarii sau pe nervii care ies din maduva spinarii. Senzatiile neobisnuite pot calatori in exterior de-a lungul nervului, in brate sau picioare.

Slabiciune musculara: atunci cand o hernie de disc apasa pe un nerv, muschii conectati la nerv pot deveni mai slabi. Acest lucru poate provoca poticnire la mers.

Durere: aceasta apare de obicei in spate si poate radia spre brate sau picioare. Oamenii descriu uneori senzatia ca pe o arsura sau o durere ascutita.

Simptomele unei hernii de disc pot diferi si in functie de localizarea problemei. 

O hernie de disc severa in orice regiune a spatelui poate cauza probleme cu controlul intestinului sau vezicii urinare. Daca o persoana are dureri de spate si modificari bruste ale controlului vezicii urinare sau intestinului, acesta este de obicei un semn ca este nevoie de ajutor medical de urgenta. 

Partea inferioara a spatelui (regiunea lombara) 

Daca hernia de disc este in partea inferioara a spatelui, durerea afecteaza adesea fesele, coapsele si gambele. Durerea care se deplaseaza pe calea nervului sciatic, de la fese si in jos pe picioare, este cunoscuta sub numele de sciatica.

Gat (regiunea cervicala) 

Daca problema apare la nivelul gatului, durerea este mai probabil sa apara in umeri si brate. O hernie grava in regiunea gatului poate provoca, de asemenea, rigiditate, slabiciune si amorteala la nivelul picioarelor.

Mijloc spate (regiune toracica) 

O hernie de disc in mijlocul spatelui este probabil sa provoace durere in jurul locatiei herniei. Durerea poate calatori in jurul cutiei toracice pana in partea din fata a corpului. Aceasta este zona cea mai putin frecventa pentru hernia de disc.

Tratament 

Peste 85% dintre persoanele cu simptome de hernie de disc se vor recupera singure, desi acest lucru poate dura pana la 12 saptamani.

De cele mai multe ori, oamenii pot rezolva simptomele evitand miscarile care declanseaza durere si urmand regimurile de exercitii si de gestionare a durerii pe care le recomanda un medic.

Optiunile de tratament includ medicamente, kinetoterapie, injectii si interventii chirurgicale. 

Sfaturile pentru prevenirea herniei de disc includ:

-invatarea tehnicilor corecte de ridicare si manipulare a obiectelor grele;

-evitarea miscarilor dureroase si solicitarea sfatul medicului daca apar simptome;

-gestionarea greutatii, daca excesul de greutate sau obezitatea reprezinta o preocupare;

-discutand cu un medic despre strategiile de a renunta la fumat pentru persoanele care fumeaza.

O hernie de disc apare atunci cand centrul gelatinos al unui disc spinal iese prin carcasa exterioara a discului. Acest lucru poate duce la durere, amorteala si slabiciune daca discul alunecat provoaca presiune sau iritare a nervilor din apropiere.

Oamenii nu pot preveni intotdeauna hernia de disc. Imbatranirea, genetica si conducerea frecventa sunt cativa dintre factorii care fac o hernie mai probabila. Dar expertii sugereaza ca utilizarea unor tehnici de ridicare mai sigure, renuntarea la fumat si gestionarea greutatii pot ajuta la reducerea riscului.

In multe cazuri, un medic poate folosi un examen fizic pentru a diagnostica o hernie de disc. Ei pot comanda teste imagistice, cum ar fi o radiografie sau o scanare CT, daca au nevoie de mai multe informatii despre starea coloanei vertebrale si a discurilor.

Hernia de disc poate provoca dureri severe, dar tratamentul potrivit poate ameliora simptomele. Tratamentele disponibile includ medicamente pentru durere si kinetoterapie. Majoritatea oamenilor se vor recupera cu o interventie minima. In cazuri mai severe, o persoana poate necesita o interventie chirurgicala.

Mai nouă Mai veche