Despăgubiri de până la 1.500 de lei la hectar pentru culturile afectate de secetă

Printr-un proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi, Guvernul României pregătește instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant financiar acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2021 și au fost afectate de seceta pedologică.

În nota de fundamentare a noului act normativ, se arată că, în cursul anului 2022, s-a înregistrat o lipsă semnificativă de precipitații și temperaturi mult mai ridicate în raport cu media multianuală, iar acestea au indus o secetă pedologică accentuată în aproape toate regiunile agricole ale țării, ceea ce a provocat fie întârzieri ale semănatului culturilor din toamna 2021, fie diminuarea răsăririi plantelor, fie afectarea culturilor în perioada de vegetație.

Manifestarea generală a fenomenelor meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale afectează grav atât suprafețele cultivate, producția obținută, cât și veniturile producătorilor agricoli afectați, cu implicații în asigurarea securității alimentare a populației și în reluarea ciclurilor de producție de către producătorii agricoli, se mai arată în documentul guvernamental. Concret, județele unde s-au înregistrat cele mai mari suprafețe afectate din punct de vedere al manifestării secetei pedologice au fost Galați, Buzău, Vaslui, Tulcea, Vrancea, Brăila, Botoșani, Iași, Cluj, Bacău, Arad, Ialomița, Neamț, Bihor, Călărași, Maramureș, Sălaj, Giurgiu, Suceava, Dolj, Hunedoara.

Potrivit aceleiași note de fundamentare, grantul financiar unitar ar urma să fie în cuantum maxim de 1.500 lei/ha, aferent unui procent de calamitare de 100% care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor. Altfel, dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual în mod corespunzător. În discuție sunt culturile de grâu, triticale, orz, orzoaică, ovăz, secară și rapiță, afectate de seceta pedologică.
Mai nouă Mai veche