Tată pus să plătească daune morale educatoarei judecată sub acuzația că i-a violat copiii. Cum au motivat magistrații

După ce fetițele de 3 și 7 ani i s-au plâns că au fost agresate sexual la grădiniță, a vrut să-și facă singur dreptate. A incendiat mașina educatoarei, judecată astăzi pentru viol. Povestea nu i-a înduplecat pe magistrați, care l-au condamnat recent, în primă instanță, la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare și plata a 5.000 de lei, daune morale, scrie Libertatea.

Când fetițele de 3 și 7 ani le-au povestit părinților că doamna educatoare le-a dus de mai multe ori la baia de la grădiniță, le-a dezbrăcat complet de haine și le făcea ceva rău „cu degetul înfășurat într-o batistă”, tatăl și-a ieșit din minți.

Destăinuirile fetelor au fost făcute după ce copila de 3 ani a început să aibă coșmaruri și să nu se mai odihnească noaptea. Se întâmpla în toamna anului 2021.

Îngrozit că fetițele i-au fost agresate sexual, tatăl nu a mers la poliție. A plănuit să își facă singur dreptate, dând foc mașinii cu care educatoarea venea la grădiniță, o Dacia Sandero Stepway. Bărbatul în vârstă de 42 de ani a aflat unde locuiește și a plănuit incendierea autoturismului pentru noaptea de 7 decembrie.

Potrivit datelor din dosar, consultate de Libertatea, pe 6 decembrie 2021, într-o zi de luni, educatoarea și-a încheiat programul la grădiniția din satul Bosanci și s-a întors acasă, la Suceava, la ora 12.30. Cele două localități sunt la 10 kilometri distanță.

Ca de obicei, când s-a întors de la serviciu femeia parcat autoturismul în apropierea locuinței. Noaptea, la ora 4.00, polițiștii i-au bătut la ușă anunțând-o că „persoane necunoscute i-au incendiat autoturismul”, flăcările propagându-se și la o altă mașină aflată în imediata apropiere, un Volkswagen Tiguan.

Urmărind imaginile surprinse de camerele de supraveghere, polițiștii au ajuns la tatăl celor două fetițe din satul Bosanci.

A planificat răzbunarea

Traseul din noaptea de 7 decembrie a fost refăcut pas cu pas de anchetatori.

Bărbatul a plecat de la locuința sa din Bosanci la ora 3:16, cu un autoturism Ford Galaxy de culoare gri. Înainte de a se urca la volan, a mascat numerele de înmatriculare cu substanță vârscoasă închisă la culoare. A crezut că astfel nu va putea fi identificat.

La ora 3.26, a fost surprins la volanul mașinii în sensul giratoriu din zona unui centru comercial din Suceava, îndreptându-se către cartierul Obcini, acolo unde locuia educatoarea.

A parcat autoturismul între două blocuri, la distanță de locuința femeii. Apoi, și-a continuat deplasarea pe jos, fiind surprins de camerele de supraveghere. Bărbatul ținea în mână o sacoșă.


Inculpatul a fost surprins de camerele video și în momentul în care a deschis punga de culoare albă pe care o transporta și în care se afla posibil substanța inflamabilă și obiectul contondent de care s-a folosit în spargerea geamului. După consumarea infracțiunii, inuculpatul s-a deplasat în pas alert pe trotuarul opus locului comiterii faptei spre autoturismul său.Extras hotărâre Judecătoria Suceava:

După ce s-a urcat la volan, bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere părăsind zona în jurul orei 3.41. După zece minute, la 3.51 autoturismul a fost surprins intrând în localitatea Bosanci.

Audiat de polițiști, bărbatul a recunoscut totul, detaliind cu lux de amănunte modalitatea în care a acționat. El a motivat că a decis să îi dea foc mașinii educatoarei deoarece „a avut un comportament necorespunzător faţă de fiicele sale”.

Educatoarea, arestată după dezvăluirile tatălui

Pe 17 decembrie, bărbatul a fost arestat preventiv. În paralel cu ancheta pentru distrugere prin incendiere, polițiștii au deschis un dosar penal pentru investigarea presupuselor abuzuri sexuale.

Urmare a probelor adunate, pe 4 ianuarie, anul curent, procurorii au cerut arestarea educatoarei sub acuzația de viol, agresiune sexuală și rele tratamente aplicate minorilor. Cererea a fost admisă de instanță, cadrul didactic ajungând după gratii. Extras hotărâre Judecătoria Suceava:

Pe lângă cele două surori, anchetatorii au mai identificat o a treia victimă. Potrivit datelor din dosar, agresiunile sexuale aveau loc în baia grădiniței din Bosanci. Primele fapte imputate educatoarei s-au petrecut în anul 2017, victime fiind sora fetiței de 3 ani și o altă copilă.
„A pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorelor”

Comportamentul deviant al educatoarei, spun procurorii, a continuat până în septembrie 2021, când cea mai mică dintre victime ar fi fost agresată sexual trei zile la rând: pe 14, pe 15 și pe 16.

Fetița i-a relatat psihologului cum a fost dezbrăcată și așezată pe un scaun din baia grădiniței. Acolo educatoarea ar fi manifestat gesturi cu conotație sexuală. Gestul educatoarei i-a creat copilei „o stare de disconfort fizic, psihic și emoțional”, au subliniat psihologii care au realizat expertiza în acest caz.

Una dintre fetițe a relatat la audieri că acuza dureri foarte mari și îi cerea educatoarei să se oprească.

În urma audierii celor trei fetițe, specialiștii au subliniat că educatoarea „a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală a minorelor”.

Tatăl, eliberat din arest, judecat și condamnat

La 9 zile după arestarea educatoarei, tatăl celor două fetițe a fost eliberat din arestul preventiv, ancheta fiind finalizată urmare a recunoașterii faptelor de către bărbat. El a manifestat aceeași atitudine de recunoaștere și în fața judecătorilor.

A cerut instanței să-i fie reținute circumstanțe atenuante, declarând că a acționat pe fondul tulburării și emoțiilor declanșate de mărturiile copilelor. Și-a susținut demersul, depunând în apărarea sa documente din dosarul în care educatoarea a fost trimisă în judecată pentru viol.

Judecătorii au respins cererea.

Daune morale pentru educatoare

„Din actele dosarului nu a rezultat că în speţă ar fi incidentă circumstanţa atenuantă legală a provocării. De altfel, la termenul de judecată din data 20 iunie 2022 când au fost depuse înscrisurile în circumstanţiere, instanţa a apreciat că nu se impune încuviinţarea înscrisurilor care privesc cauze penale în desfăşurare (procesul în care educatoarea este judecată pentru viol – n.r.) pentru a nu se încălca prezumţia de nevinovăţie”, au motivat judecătorii.

Găsit vinovat pentru distrugere prin incendiere, tatăl celor două fetițe a fost condamnat pe 25 octombrie la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare.

La stabilirea pedepsei, instanța a arătat că a ținut cont de atitudinea de recunoaștere a faptelor, lipsa antecedentelor penale, dar și caracterizărilor depuse la dosar care au arătat că bărbatul „este o fire liniştită, politicoasă, credincioasă, care munceşte foarte mult şi care nu a provocat niciodată scandal”.

Educatoarea a solicitat 7.000 de euro daune morale, motivând că a fost profund afectată după ce i-a fost incendiată mașina. Ea a depus și o evaluare psihologică care atesta că „evenimentul traumatic a produs un important prejudiciu de ordin moral, un puternic dezechilibru în plan emoţional”.

Instanța a admis parțial cererea și l-a obligat pe tatăl celor două fetițe să achite educatoarei 5.000 de lei daune morale. „Se impune o compensare adecvată a suferinţei psihice pe care a trăit-o partea civilă”, au motivat judecătorii.

Decizia Judecătoriei Suceava nu este definitivă.

Pe parcursul procesului, tatăl celor două fete a achitat deja 7.000 de lei, daune materiale pentru incendierea mașinii.

Educatoarea, eliberată din arest

Procesul privind abuzurile sexuale se judecă într-un dosar separat pe rolul Judecătoriei Suceava. Educatoarea a fost eliberată din arest preventiv la începutul lunii mai, împotriva ei a fost luată măsura controlului judiciar, fiindu-i interzis să mai profeseze.

Recent, ea a solicitat instanței modificarea obligațiilor, solicitând să îi fie permis să lucreze în cadrul unui cabinet psihologic din Suceava. Cererea i-a fost respinsă de instanță.
Mai nouă Mai veche