18 concerte în Elveția, Franța, Germania și România la zece ani de la înființarea Coralei „Ciprian Porumbescu”

Corala „Ciprian Porumbescu” a Asociației „Sing Bucovina” din Suceava a susținut turneul aniversar dedicat celor zece ani de la reînființare. Acesta a purtat denumirea de „Winter TOUR 2022” și a cuprins 18 concerte: 6 în Elveția, 5 în Franța, 2 în Germania și 5 în România. Astfel, numele compozitorului, violonistului și marelui apărător al valorilor naționale, Ciprian Porumbescu, a fost reprezentat din nou cu mândrie în Europa.

Printre orașele în care muzicienii au concertat putem regăsi destinații precum: Basel, Fribourg, Neuchatel, Lyon, Godoncourt, Montreux, Dijon, Lausanne, Luzern, Donauworth, Nordlingen, Suceava, Salcea, Gura-Humorului, Câmpulung-Moldovenesc.

De altfel, turneul este unul de tradiție și se află la a noua ediție. Iată, o nouă dovadă a faptului că o entitate culturală autohtonă poate avea succes peste hotare prin căteva ingrediente de bază: seriozitate, profesionalism, pasiune, jertfă și în primul rând o bună organizare - corala având la bază auto-finanțarea.

Publicul prezent a fost într-o pondere de 50% vorbitori de limba română și 50% alte limbi, franceză, germană. Repertoriul a fost unul variat, menit să aline românilor dorul de casă, dar să și stârnească curiozitatea localnicilor. Colinde, cântece de Crăciun, surprize muzicale, refrene precum „O, tannebaum/Mon beau sapin/O, brad frumos”, „Coroană de trandafiri”, „A venit și-aici Crăcinul”, „Noel, c’est l’amour” sau „Petit Papa Noel”, toate acestea dând frâu liber emoțiilor pure și lacrimilor spectatorilor.

În urma concertului dedicat susținerii mănăstirii Godoncourt (Franța), sucevenii au primit invitația de a participa în Mai 2023 la Festivalul Internațional Coral Cantarode din Kerkrade, Olanda, acolo unde vor evolua alături de renumitul ansamblu vocal VOCES 8 din Marea Britanie.

O bucurie a însemnat și susținerea concertului caritabil organizat la Suceava, pe 16 decembrie, la invitația „Fundației Umanitare ASSIST”, în urmă căruia s-au strâns donații în valoare de 74.000 de lei pentru dotarea secției de Pediatrie a Spitalului Județean Suceava.

Astfel, putem susține ferm faptul că entitatea corală suceveană nu este doar un ambasador al muzicii culte prin cele peste 200 de concerte susține în Europa, ci este și ambasadorul binelui în lume.

Dirijorii coralei au fost pr. Lucian Tablan-Popescu (pentru concertele de acasă) și Alexandru Semeniuc (pentru concertele din diaspora). Printre soliștii acestui turneu putem menționa voci precum: Adriana-Ioana Iacob, Celina Brigitta Mateeș, Ioana Camară, Beniamin Moraru, Iulian Hodan, Robert Damian, Mihai Candrea.

De partea organizatorică s-a ocupat, de la înființare până în prezent, managerul coralei „Ciprian Porumbescu”, Ionuț-Vichentie Ilisoi. Anul 2023 va veni cu noi proiecte pentru ansamblul coral sucevean.

De sărbătoarea Nașterii Domnului, cu speranța revederii întru sănătate și împliniri, vă transmitem cele mai sincere urări de bine!
Mai nouă Mai veche