Buletin de presă, 27 decembrie 2022 - IPJ Suceava

Bărbat din Rădăuți reținut de polițiști pentru distrugere prin incendiere

La data de 26.12.2022, ora 04.53, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe str. Bogdan Vodă din Municipiul Rădăuți a luat foc o mașină.
Din primele verificări a rezultat faptul că un bărbat a aruncat un obiect cu foc deschis în două autoturisme aparținând bunicii și mamei sale. Cele două autoturisme sunt utilizate de către bărbat și mama acestuia, între cei doi au existând unele neînțelegeri.
Pe strada Zimbrului din mun. Rădăuți, în apropiere de intersecția cu strada Bogdan Vodă, au fost identificate cele două autoturisme parcate, cu urme de distrugere specifice unui incendiu.
S-a constatat că împrejurarea determinantă a izbucnirii incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, primul material care s-a aprins a fost benzina, iar sursa probabilă de aprindere a fost flacăra.
În urma cercetărilor specifice efectuate la fața locului, a fost identificat bărbatul de 25 ani la domiciliul său din mun. Rădăuți, obiectele de vestimentație purtate de către acesta având miros specific de benzină. Cu ocazia controlului corporal efectuat, asupra acestuia au fost găsite două brichete.
S-a constatat că la data de 26.12.2022, în intervalul orar 04.35 – 04.40, pe fondul unor certuri anterioare cu familia, bărbatul de 25 ani s-a deplasat la stație de alimentare cu carburanți din municipiul Rădăuți, de unde a achiziționat o cantitate de benzină, după care s-a deplasat pe str. Zimbrului din localitate, unde, în jurul orelor 04.50, folosind acest lichid inflamabil, respectiv benzină, a incendiat în mod deliberat cele două vehicule aparținând familiei, rezultând distrugeri la ambele autovehicule în proporție de 90%, valoarea prejudiciului patrimonial astfel produs fiind estimată la suma de 6500 euro.
De asemenea, s-a stabilit că gestul bărbatului a fost generat de o ceartă cu familia pe fondul consumului de băuturi alcoolice în seara precedentă.
Față de bărbatul de 25 ani a fost emis un Ordine de Protecție Provizoriu pentru o perioadă de 5 zile.
După audierea suspectului, față de acesta a fost dispusă și măsura preventivă a reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesta fiind introdus în arestul IPJ Suceava.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „distrugere” și „amenințare”, prev. de art. 253 alin. (4) și art. 206 alin. (1) din Codul penal, ce va fi soluționat procedural de către lucrătorii din cadrul BIC Rădăuți.


Acțiune desfășurată în sistem integrat cu efective sporite în zona Rădăuți – Milișăuți Vicovu de Sus

Având în vedere situația operativă de la nivelul zonei de competență a Polițiilor Mun. Rădăuți, Orașului Milișăuți și Orașului Vicovu de Sus , pentru prevenirea şi descurajarea faptelor de natură penală şi contravenţională, asigurarea vizibilităţii elementului poliţienesc în mediul stradal în scopul menţinerii unui climat de ordine şi siguranţă publică, la data de 26.12.2022, în intervalul orar 19:00-23:00, pe raza de competență a Poliției Municipiului Rădăuți, Orașului Milișăuți și Orașului Vicovu de Sus, a fost organizată o acțiune cu efective mărite, la care au participat poliţişti din cadrul celor trei subunități
S-a acționat în filtre fixe/mobile cu efective mărite pe principalele artere de circulație cu risc de accident ridicat.
În cadrul acțiunii fost constatată o infracțiune flagrantă de furt calificat din locuință, respectiv doi autori au fost surprinși în flagrant de lucrătorii de poliție angrenați în acțiune, în timp ce sustrăgeau bunuri dintr-un imobil pe raza comunei Gălănești.
Totodată, a fost constatată o infracțiune flagrantă pe linie rutieră, respectiv ”conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.
Au fost aplicate 39 de sancțiuni contravenționale în valoare de 11.161 lei, au fost reținute 9 certificate de înmatriculare și seturi de plăcuțe și au fost suspendate 3 permise de conducere.
De asemenea, în cadrul acțiunii au fost verificate 240 autoturisme și 257 persoane și s-au realizat 112 testări cu aparetele etilotest și drugtest.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 26.12.2022, în jurul orei 19:25, un tânăr de 20 ani din com. Bogdănești, în timp ce conducea autoturismul pe str. Sucevei, din mun. Fălticeni, a intrat în coliziune cu un autoturism staționat la volanul căruia se afla un bărbat de 21 ani.
În urma coliziunii a rezultat avarierea celor două vehicule și vătămarea corporală ușoară a două pasagere de 21 și 22 ani din autoturismul condus de tânărul de 20 ani.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2,3 și 4 din C.P.


Șofer băut prins de polițiști după o urmărire în trafic

La data de 26.12.2022, în jurul în jurul orelor 15:15, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza mun. Rădăuți, s-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire unui autoturism ce se deplasa pe str. Calea Bucovinei, având direcția de deplasare dinspre centrul municipiului către orașul Milișăuți, ocazie cu care, conducătorul auto nu s-a conformat semnalului de oprire, fiind necesară urmărirea acestuia pe o distanță de aproximativ 2 km, până la ieșirea din municipiu, loc în care a fost autoturismul a fost blocat. În încercarea de a se sustrage, conducătorul auto a coborât, îndreptându-se în fugă spre albia răului Sucevița.
S-a procedat la prinderea și imobilizarea acestuia, fiind condus la sediul Poliției Mun. Rădăuți, loc în care a fost legitimat în persoana unui bărbat de 26 ani din com. Grănicești, sat Gura Solcii, jud. Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul Drager, rezultând o alcoolemie de 0,46 mg/L alcool în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la Spitalul Mun. Rădăuți, unde, cu consimțământul său, i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată, conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform prevederilor OUG 195/2002 ca urmare a nerespectării semnalelor și indicațiilor polițiștilor rutieri, cât și ca urmare a nerespectării obligației de a avea asupra sa documentele personale și cele ale vehiculului în cauză. De asemenea, ca urmare a verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că, la momentul depistării, pentru vehiculul în cauză nu era emisă vreo poliță RCA, fapt pentru care a fost aplicată sancțiune contravențională, conform prevederilor LG 132/2017.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. și ped. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural de lucrătorii din cadrul Poliției Mun. Rădăuți – Compartimentul Rutier.
Mai nouă Mai veche