Parastas pentru Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, la 18 ani de la trecerea la cele veșnice

În după-amiaza zilei de 6 decembrie 2022, zi în care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, s-au aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Cămârzani, județul Suceava.

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, cei doi ierarhi au săvârșit slujba Parastasului la mormântul vrednicului de pomenire Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, cu prilejul împlinirii a 18 ani de la mutarea sa în veșnicie. Arhiereu-Vicar al eparhiei între anii 1992 – 2004, Preasfințitul Gherasim Putneanul a fost ctitor al așezământului monahal pus sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu prin hramul „Nașterea Maicii Domnului”.

Alături de obștea monahală și de credincioși, la eveniment au participat clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, protoierei, precum și stareți și starețe de la mănăstirile bucovinene.

Preasfințitul Gherasim Putneanul, vrednic ierarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților vreme de 12 ani, s-a născut la data de 30 mai 1924, în localitatea Bogdănești, județul Suceava, primind la Sfântul Botez numele de Ioan. A urmat studiile la Institutul Teologic Universitar din București, a fost profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și egumen al acesteia. După perioada în care a fost stareț al Mănăstirii Putna, între 1962 – 1977, arhimandritul Gherasim a fost ales Arhiereu-Vicar al Episcopiei Aradului, urmând ca în anul 1985 să fie numit Episcop-Vicar al Episcopiei Buzăului. Din darul lui Dumnezeu, la data de 2 iulie 1992 s-a reîntors pe meleagurile natale, ca Arhiereu-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, având reședința la Mănăstirea Bogdana, cea mai veche biserică de zid din Moldova și necropolă a Dinastiei Mușatinilor. La 6 decembrie 2004 s-a mutat la cele veșnice, fiind înmormântat la Mănăstirea Cămârzani.

Irina Ursachiarhiepiscopiasucevei.ro
Mai nouă Mai veche