Buletin de presă, 22 ianuarie 2023 - IPJ Suceava

Bărbat arestat pentru acte de violență în familie

La data de 21.01.2023, o femeie din com. Ilișești a sesizat prin SNUAU 112 faptul că a fost agresată de soțul său.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii SPR 9 Șcheia au emis un ordin provizoriu de protecție prin care s-a dispus ca începând cu data de 21.01.2023, pe o perioadă de 5 zile, agresorul, respectiv soțul femeii să respecte să părăsească temporar locuința comună din sat/ comuna Ilișești, județul Suceava și să păstreze o distanță minimă de 50 de metri față de victima violenței domestice.
Au fost continuate verificările și agresorul, a fost condus la sediul Secției 9 Poliție Rurală Șcheia, ocazie cu care s-a pus în executare ordinul provizoriu de protecție, respectiv i s-a adus la cunoștință conținutul ordinului provizoriu de protecție și i s-a înmânat o copie.
În continuarea cercetărilor, persoana vătămată a fost reaudiată și examinată din punct de vedere medico-legal, administrându-se material probator suplimentar.
Astfel, polițiștii SPR 9 Șcheia s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”violență în familie” faptă prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (1) din C. pen., iar prin ordonanța din 21.01.2023 au dispus extinderea urmăririi penale „in rem” cu privire la infracțiunile de violență în familie faptă prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (1) Cod penal, amenințare prev. de art. 206 alin. (1) Cod penal și lipsire de libertate în mod ilegal faptă prev. de art. 205 alin. (1) Cod penal.
În urma probatoriului administrat de lucrătorii SPR 9 Șcheia s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de violență în familie faptă prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (1) Cod penal, lipsire de libertate în mod ilegal faptă prev. de art. 205 alin. (1) Cod penal, amenințare prev. de art. 206 alin. (1) Cod penal dar și tentativă la infracțiunea de viol faptă prev. de art. 32 alin. (1) rap. la art. 218 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal, constând în aceea că la data de 20.01.2023, în jurul orei 21.00, bărbatul a intrat fără drept în locuința soției sale din sat/comuna Ilișești, jud. Suceava (cei doi fiind despărțiți în fapt) și i-a adresat soției sale amenințări cu moartea, după care a scos-o cu forța din imobil și a lovit-o, încercând totodată să întrețină relații sexuale cu aceasta fără acordul ei.
Suspectul a fost audiat în prezența unui avocat ales, cu respectarea drepturilor procesul-penale, iar la terminarea audierii polițiștii SPR 9 Șcheia au dispus reținerea acestuia pentru 24 ore.
La aceeași dată, în urma probatoriului administrat de către lucrătorii SPR 9 Șcheia, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de violență în familie faptă prev. de art. 199 alin. (1) rap. la art. 193 alin. (2) Cod penal, lipsire de libertate în mod ilegal faptă prev. de art. 205 alin. (1) Cod penal, amenințare prev. de art. 206 alin. (1) Cod penal și tentativă la infracțiunea de viol faptă prev. de art. 32 alin. (1) rap. la art. 218 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.
Totodată, polițiștii SPR 9 Șcheia au formulat propunerea luării măsurii arestării preventive față de inculpat, propunere care a fost însușită de către procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului, acesta formulând la rândul său propunerea luării măsurii arestării preventive față de inculpat, iar la data de 21.01.2023 Judecătoria Gura Humorului a dispus arestarea preventivă, începând cu data de 21.01.2023 până la data de 19.02.2023, inclusiv.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii SPR 9 Șcheia urmând a se dispune procedural.


Ordin provizoriu de protecție emis de polițiști

La data de 21.01.2023, în jurul orelor 17:50, polițiștii din cadrul Poliției orașului Cajvana și ai Poliției orașului Solca au fost sesizați prin apel la S.N.U.A.U 112 de către o femeie din Sat/Com. Iaslovăț, jud.Suceava cu privire la faptul că este amenințată cu acte de violență de către soțul acesteia.
Cu ocazia deplasării la fața locului a fost identificată apelanta care a relatat faptul că în timp ce se afla la adresa de domiciliu din Sat/Com. Iaslovăț, jud.Suceava, pe fondul unor neînțelegeri, cu soțul acesteia, s-a iscat un conflict spontan, context în care bărbatul a amenințat-o cu acte de violență pe victimă, cauzându-i o stare de temere.
Femeii i s-a pus la dispoziție un formular de evaluare a riscului, ocazie cu care a reieșit faptul că există risc iminent, astfel emițându-se un ordin de protecție provizoriu, împotriva soțului, pe o perioadă de 5 zile.
În urma celor întâmplate, femeia a menționat faptul că nu a fost agresată fizic, nefiind necesară intervenția unui echipaj ambulanțier.
În cauză polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de de „Amenințare” faptă prev. și ped. de art. 206 al. 1 din C.P., urmând a se da soluție procedurală, de către Postul de poliție Iaslovăț, prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți.


Dosar penale la regimul rutier – Nu consumați alcool la volan

La data de 21.01.2023, ora 17:10, polițiștii din cadrul SPR 12 Preutești, aflându-se în serviciul de patrulare pe raza Secţiei 12 Poliţie Rurală Preuteşti au oprit pe DC pe raza Comunei Vultureşti, sat Valea Glodului, autoturismul condus de către un bărbat de 56 ani, din sat Pleşeşti, com. Vultureşti, jud. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcoolmetru rezultatul fiind de 0.65 MG/L alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni pentru recoltarea probelor biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe faptă prev şi ped de art. 336 alin. 1 din Cod Penal.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 21.01.2023, în jurul orei 18:40 un bărbat a condus autoturismul pe b-dul George Enescu din mun. Suceava și nu a intrat în coliziune ușoară cu autoturismul condus de către o femeie în fața sa, rezultând avarii la ambele autovehicule.
Ulterior, în jurul orei 20:30, întrucât conducătoarea auto a resimțit dureri în zona gâtului și s-a prezentat la U.P.U. – Spitalul Județean de Urgență “ Sf. Ioan cel Nou” Suceava, solicitând efectuarea de investigații medicale .
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul alcoolscop, rezultatele fiind negative, ulterior, în aplicarea prevederilor art. 190 C.p.p. le-au fost prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. de art. 196 alin. (2),(3) din Cod penal.
Mai nouă Mai veche