Buletin de presă, 13 februarie 2023 - IPJ Suceava

Un nou ordin provizoriu de protecție emis de către polițiști

La 12.02.2023, în jurul orelor 13:40, patrula din cadrul Biroului de Ordine Publică fiind în serviciul de patrulare pe raza municipiului Rădăuți, a fost dirijată de către personalul de serviciu pe subunitate pe str. Gării, din mun. Rădăuți, unde o femeie sesizează prin SNUAU 112 faptul că soțul face scandal.
Având în vedere cele sesizate, patrula s-a deplasat la fața locului unde a fost identificată femeia, care a declarat verbal faptul că în cursul zilei de 12.02.2023, în jurul orelor 13:00, a avut o discuție în contradictoriu cu soțul ei, discuție care a degenerat, iar acesta a început să o lovească cu palmele.
La fața locului a fost identificat și soțul femeii, care a declarat verbal faptul că are neînțelegeri cu soția sa privind starea financiară.
Femeia a depus o plângere cu privire la cele sesizate.
A fost întocmit un formular de evaluare al riscului reieșind că există risc iminent asupra victimei, motiv pentru care s-a emis ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile împotriva soțului agresor care a fost evacuat din locuință.
În cauză se efectuează verificări cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”violență în familie”, faptă prevăzută de art. 199 comb. cu art. 193 alin. (1) din Codul Penal.


Șofer reținut de polițiști pentru infracțiuni la regimul rutier

La data de 12.02.2023, ora 05.39, Poliția Municipiului Rădăuți a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că un autovehicul a intrat în gardul unei locuințe.
Patrulele aflate în serviciu pe raza municipiului Rădăuți s-au deplasat la locul indicat de către apelantă, fiind identificată persoana vătămată și o autoutilitară, nefiind identificat nicio altă persoană la fața locului.
La scurt timp s-a prezentat la fața locului un bărbat domiciliat în com. Bălcăuți, sat Bălcăuți, județul Suceava, care a declarat verbal că el a condus autoutilitara și a pierdut controlul asupra direcției de mers, intrând în coliziune cu gardul imobilului de pe str. Gen. Iacob Zadik din Mun. Rădăuți, însă a plecat de la fața locului pentru că s-a speriat.
În urma interogării bazelor de date, s-a constatat faptul că șoferul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie auto, motiv pentru care s-a procedat la conducerea acestuia la Sediul Poliției Rădăuți, în vederea întocmirii actelor procedurale.
Ulterior, persoana în cauză a fost testată cu aparatul etilometru care a indicat valoarea de 1,17 mg/l alcool pur în aerul expirat motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde cu consimțământul său i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma activităților desfășurate și a probatoriului administrat, s-a concluzionat faptul că se impune luarea unei măsuri preventive față de șofer, cu privire la săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal. Astfel, prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier s-a dispus reținerea suspectului pentru o perioadă de 24 ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, fapte prevăzute și pedepsite de art. 335 alin. (1) și art. 336, alin. (1), raportate la art. 38, alin. (2), cu aplicarea art. 41, alin.(1) din Codul Penal, ce va fi soluționat procedural.


Dosar penal pentru furt între rude și conducere fără permis

La data de 12.02.2023, ora 22.45, în timp ce polițiștii SPR 9 Șcheia efectuau serviciul supraveghere și control al traficului rutier pe DJ178 de pe raza satului Ciprian Porumbescu, com. Ciprian Porumbescu, jud. Suceava, au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism.
Conducătorul autoturismului s-a conformat indicațiilor polițistului rutier, oprind la semnalul regulementar de oprire făcut de către polițistul rutier din interiorul autospecialei de poliției. După ce a oprit autovehiculul, până la sosirea organelor de poliție în dreptul ușii șoferului, conducătorul auto a coborât în grabă de la volanul autoturismului și s-a urcat pe pe locurile din spate a autoturismului prin exteriorul acestuia, pe portiera stânga spate.
Pe bancheta din spate a autovehiculului a fost identificat conducătorul auto în persoana unui minor în vârstă de 16 ani din sat/com. Ciprian Porumbescu.
Pe locul dreapta față a autoturismului a fost legitimat un pasager de 23 ani, din sat/com. Ciprian Porumbescu.
Șoferul de 16 ani a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificării în bazele de date a rezultat faptul că șoferul nu posedă permis de conducere.
Cu ocazia cercetărilor efefctuate s-a constat faptul că minorul a fost sunat telefonic în jurul orei 22:30 de către prietenul său de 23 de ani (pasagerul) care l-a rugat să îl ia cu autoturismului tatălui minorului de la magazin deoarece a consumat băuturi alcoolice.
Având în vedere faptul că minorul se afla singur la locuința de domiciliu, acesta a luat cheile autoturismului tatălui său pe care l-a condus de la locuința de domiciliu până la magazinul comunal de unde l-a preluat pe prietenul său de 23 ani pe locul dreapta față, continuându-și deplasarea pe DJ 178 până la intersecția cu str. Tușiți din sat/com. Ciprian Porumbescu, jud. Suceava unde a fost oprit de către polițiști cu semnale acustice și luminoase.
În continuare cercetările sunt efectuate de către polițiști din cadrul SPR9 Șcheia, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. (1) din Codul Penal și furt între rude în scop de folosință faptă prevăzută și pedepsită de art. 228 alin.(1), art. 229 alin. (1), lit. b), raportat la art. 230, alin.(1) și la art. 231, alin.(1) fiind întocmit dosar penal.
Mai nouă Mai veche