Copil care se plimba cu rolele, noaptea, pe drumul județean, lovit mortal de o mașină, la Slatina

Plimbările cu rolele se pot transforma în adevărate tragedii, dacă nu sunt respectate regulile de circulație.

La data de 18 februarie 2023, ora 21:25, un bărbat de 26 ani din com. Mălini, jud. Suceava, în timp ce conducea autoturismul pe DJ209A, în afara localității Slatina, din direcția Slatina către Găinești, a surprins și accidentat mortal pe un minor de 15 ani, localnic, care se deplasa pe aceeași direcție de mers, în calitate de pieton, pe role, pe partea carosabilă și fără să aibă aplicate pe îmbrăcăminte elemente fluorescent – reflectorizante.
Conducătoarul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, iar la Spitalul Mun. Falticeni s-au recoltat probe de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”ucidere din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 192 alin. 1 și 2 C.P.


Polițiștii atrag încă o dată atenția asupra faptului că persoanele care se deplasează pe role sunt considerate pietoni și sunt obligate să respecte anumite reguli de circulație atunci când se află în zona drumurilor publice.

Conform legislației rutiere în vigoare, persoanele care se deplasează pe dispozitive cu role sunt considerate pietoni și au obligații în zona drumului public. Astfel, acestea trebuie să se deplaseze doar pe trotuar, iar atunci când acesta nu există, deplasarea se face pe acostamentul din partea stângă a drumului pe direcția de mers a pietonilor sau cât mai aproape de marginea părții carosabile, atunci când nu este acostament.
De asemenea, este interzisă deplasarea pe pistele pentru biciclete amenajate și semnalizate corespunzător. Pe timp de noapte, atunci când se deplasează pe marginea părții carosabile a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină vizibilă din ambele sensuri.
Pietonii sau persoanele care se deplasează cu rolele și sunt accidentate pentru că nu au respectat obligațiile stabilite de normele rutiere, iar celelalte persoane implicate au respectat legea, poartă întreaga răspundere. Un alt aspect important este acela că această categorie de participanți la trafic, dacă nu respectă regulile de circulație, sunt trase la răspundere. Pot primi 2-3 puncte de amendă.
Polițiștii îi sfătuiesc pe adulți să nu-i lase pe copii nesupravegheați și să le explice riscurile la care se expun dacă nu respectă regulile de circulație, iar plimbarea cu rolele să nu fie în zona drumurilor publice.
Mai nouă Mai veche