FOTO Acest camion în valoare de 40.000 de euro a fost confiscat de polițiștii suceveni pentru transport ilegal de bușteni

În perioada 22-24 februarie 2023 polițiștii suceveni au efectuat o nouă acțiune documentată pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite în domeniul debitării, procesării și transportului materialului lemnos. Activitățile organizate în cadrul Acțiunii ,,Scutul Pădurii” au dus la identificarea unor transporturi ilegale de lemn și a altor delicte silvice, fiind aplicate sancțiuni contravenționale, fiind confiscate cantități importante de material lemnos dar și un ansamblu de vehicule în valoare de cca. 40.000 Euro.


La 22.02.2023, polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, au acționat pe linie silvică stabilind că la data de 22.02.2023, ora 14.50, o societate care administrează un depozit situat în loc. Mălini, a emis aviz de transport pentru cantitatea de 23,0262 mc lemn rotund Molid, folosind mijlocul de transport format din ansamblul cap tractor și semiremorcă, conconducător auto înscris în aviz fiind un bărbat de 28 ani, domiciliat în com. Mălini, jud. Suceava.
Ulterior, la ora 16.58 societatea a emis un nou aviz pentru cantitatea de 22,7483 mc lemn rotund Molid, folosind același mijloc de transport.
Din verificările efectuate a rezultat faptul că respectivele cantități de lemn, înscrise în avize cu încălcarea prevederilor legale, sunt fără proveniență legală.
Întrucât ansamblul rutier nu a mai fost identificat pe raza teritorială de competență a Secției Vadu Moldovei, acesta părăsind județul Suceava către Tg Neamț, s-a luat legătura cu polițiștii de la IPJ Neamț care au reușit depistarea acestuia pe raza Mun. Piatra Neamț.
În 23.02.2023 polițiștii SPR Vadu Moldovei s-au deplast în jud. Neamț, loc. Pângărați de unde au preluat ansamblul rutier împreună cu cantitatea de material lemnos în volum de 23,0262 mc lemn rotund Molid pentru continuarea cercetărilor, întocmindu-se dosar penal privind infracțiunea de „transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport”.
În continuarea cercetărilor materialul lemnos a fost măsurat de către reprezentanții Ocolului Silvic Râșca, rezultând un volum total de 23,264 mc lemn rotund rășinoase (din care 4,278 mc lemn rotund brad și 18,986 mc lemn rotund molid).
Materialul lemnos în valoare de 4.327 lei a fost indisponibilizat și lăsat în custodia Ocolului Silvic Râșca, depozitul Sevastian.
Ansamblul rutier folosit la transportul materialeleor lemnoase fără proveniență legală, în valoare de 40.000 Euro, format din cap tractor și semiremorca a fost indisponibilizat, sigilat și lăsat în custodie în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.
În continuare în cauză se fac cercetări, cu privire la infracțiunea de ”transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 21 din Legea 46/2008 a Codului Silvic, ce urmează a fi soluționat procedural de către PP Râșca.

Tot la data de 22.02.2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control in depozitul temporar de material lemnos din platforma primară aparținând unei societăți de pe raza loc. Brodina, jud. Suceava.
La fața locului nu a fost identificat faptic materialul lemnos, conform stocurilor scriptice raportate in SUMAL 2.0., echipa de control constatând faptul că operatorul economic nu deține in depozitul temporar de pe raza loc. Brodina, jud. Suceava, cantitatea totală de 60,82 mc material lemnos, cantitate ce a fost expediată fără avize de însoțire a materialului lemnos.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a societății conform art.19 alin. (2), lit. e) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 60,82 mc material lemnos (diverse sortimente) in valoare totală de 12.433 lei. (valoare stabilită conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referință ale materialului lemnos pentru anul 2023).


De asemenea, la data de 22.02.2023, ora 06.00, pe centura ocolitoare a mun. Rădăuți, jud. Suceava, a fost identificată in trafic o autoutilitară care transporta material lemnos, respectiv cherestea rășinoase. Conducătorul auto din loc. Frătăuții Noi, jud. Suceava a declarat faptul că nu deține documente de provenientă pentru materialul lemnos. In continuare, s-a procedat la interogarea aplicației informatice pe linie de silvicultură SUMAL CONTROL, ocazie cu care s-a constatat faptul că pentru autoutilitară, nu a fost generat niciun aviz de însoțire a materialului lemnos valabil in data de 22.02.2023, motiv pentru care autoutilitara a fost condusă la Depozitul FPL Putna din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde specialistii silvici au procedat la inventarierea materialului lemnos rezultând un volum total de 4,25 mc cherestea rășinoase.
Polițiștii au dispus sancționarea contravențională a șoferului, conform art. 19, alin. (2), lit. a) din Legea 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea fizică a cantitătii de 4,25 mc cherestea rășinoase care a fost predată în custodie reprezentanților Ocolului Silvic Putna.


La data de 22.02.2023, în jurul orei 16:23, polițiștii din cadrul Poliției orașului Vicovu de Sus, au identificat și oprit pentru control, pe DJ 209-G Sadău, comuna Brodina, două autoutilitare ce transportau material lemnos.
Conducătorul primei autoutilitare a fost identificat în persoana unui bărbat din comuna Frătăuții Noi, județul Suceava, iar conducătorul celei de-a doua autoutilitare în persoana unui bărbat din comuna Dornești, județul Suceava.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că transporturile de material lemos nu dețin aviz de însoțire a materialului lemnos.
Acestea au fost conduse la sediul Ocolul Silvic Brodina.
Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care în prima autoutilitară marca Isuzu, a rezultat cantitatea totală de 3,30 m3 buștean gater specia molid, iar în a doua autoutilitară a rezultat cantitatea de 0,82 m3 lemn foc fag și cantitatea de 0,88 m3 lemn foc molid.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 3,30 m3 buștean gater specia molid în valoare de 1.683 lei, a cantității de 0,82 m3 lemn foc fag în valoare de 193 lei și a cantității de 0,88 m3 lemn foc molid în valoare de 135 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Brodina.
Față de conducătorul auto al primei autoutilitare s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 1000 lei, conform Legii nr. 171/2010 modificată, iar față de cel de-al doilea conducător auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale cu amendă în cuantum de 2000 lei, conform Legii nr. 171/2010 modificată.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche