O femeie bătută de soț a ajuns la Spitalul Rădăuți. Polițiștii au întocmit dosar penal și au emis ordin de protecție

Ordinul provizoriu de protecție este un instrument legislativ extrem de eficient și util care dă posibilitatea intervenției directe a polițistului pentru garantarea siguranței și drepturilor victimei. În anul 2022, polițiștii din cadrul IPJ Suceava au emis 265 de ordine de protecție provizorii, dintre care 85 au fost transformate în ordine de protecție prin instanțele de judecată.

Și în cursul zilei de ieri, polițiștii au adus liniștea într-o familie, emițând ordin provizoriu de protecție împotriva agresorului care nu a înțeles să asigure un climat familial civilizat.


La data de 25.02.2023, ora 17.40, un bărbat a sesizat prin SNUAU 112, faptul că la Spitalul Municipal Rădăuți s-a prezentat o persoană de sex feminin ce a fost agresată de către soț.
În urma verificărilor efectuate de polițiștii deplsați la fața locului s-a stabilit faptul că la data de 25.02.2023, la Spitalul municipal Rădăuți, s-a prezentat o femeie care a relatat că a fost lovită de către soțul ei, motiv pentru care, agentul de pază al spitalului, a solicitat intervenția organelor de poliție.
Patrula de ordine publică ajunsă la fața locului a constatat faptul că femeia prezenta urme de violență. În urma discuțiilor purtate cu aceasta, a fost consiliată, urmând să depună și plângere scrisă cu privire la cele întâmplate.
În cauză s-a întocmit formular de evaluare a riscului, constatându-se faptul că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei, fiind emis ordin de protecţie provizoriu faţă de soțul femeii, începând cu data de 25.02.2023, pe o perioadă de 5 zile.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „ violență în familie ”, faptă prev. de art. 199 alin. 1 rap. la art. 193, alin. 1 Cod penal, cauza urmând a fi soluționată procedural de către polițiștii din cadrul Compartimentului de Proximitate.


Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2023. Sesizați cazurile de violență domestică – Oprește Violența din casa ta!
Mai nouă Mai veche