Școala Gimnazială Siminicea găzduiește expoziția itinerantă „Carol al II-lea al României - un rege controversat”

Muzeul Național al Bucovinei continuă și în 2023, seria expozițiilor itinerante prin prezentarea la Școala Gimnazială din Siminicea a unei noi expoziții, de data aceasta, una dedicată Regelui Carol al II-lea.

Expoziția cuprinde aspecte și evenimente esențiale din viața și activitatea politică a celui mai controversat rege al României.

Sunt surprinse, de exemplu, imagini referitoare la copilăria regelui Carol al II-lea, la perioada cât a fost principe, desigur și informații și imagini care se referă la marile realizări din domeniul cultural din timpul domniei sale.

Aşa cum declara, la 15 august 1930, la scurt timp după reîntoarcerea în România, Carol al-II-lea si-a propus să devină „un Brâncoveanu al culturii românești”. El a sprijinit şi finanțat, pe tot parcursul domniei sale, atât inițiativele culturale, cât și oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituțiile pe care le-a creat, patronat sau le-a întărit.

Mai pot fi văzute imagini despre celebra Straja Țării, creație a regelui Carol al II-lea, ca singura organizație de stat pentru îndrumarea și conducerea tineretului în ceea ce privește educația fizică, moral-religioasă, socială și națională.

Straja Țării a fost reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol, înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tututor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol.

Sunt surprinse și fotografii cu vizitele regelui Carol al II-lea în Bucovina.

Expoziția este prezentată la Școala Gimnazială din Siminicea, cu sprijinul doamnei director Cristina Miron, continuând o bună colaborare, fiind găzduită începând cu 25 ianuarie până pe 30 martie 2023.
Mai nouă Mai veche