Arhimandritul Cleopa Ilie, predicator și dascăl al Evangheliei - lansare de carte la USV

Joi, 9 martie 2023, de la ora 15:30, în sala Auditorium „Joseph Schmidt”, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava are onoarea de a vă invita la lansarea cărții Arhimandritul Cleopa Ilie, predicator și învățător al Evangheliei, scrisă de Arhimandritul Grichentie Gheorghe NATU.

Arhimandritul Cleopa Ilie, predicator și învățător al Evangheliei este teza de doctorat a Arhimandritului Grichentie Gheorghe NATU, susținută în anul 2015, în urma absolvirii studiilor doctorale din cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Tesalonic, secția Teologie. Lucrarea de față readuce în atenția cititorului evenimente, fapte și detalii din viața părintelui Ilie Cleopa și așază pe foaie, cu mare har și măiestrie, predici ale părintelui, fiecare dintre ele conturând portretul unui om dedicat celor sfinte și al unui sfânt dedicat celor pământești. În Precuvântarea la volum, prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu precizează: „cartea de-acum conține și 30 de predici ale părintelui Ilie Cleopa, care demonstrează din plin nu doar enciclopedismul lui pe teme teologice, ci viețuirea profundă în interiorul marilor cărți”.

Grichentie Gheorghe NATU, născut în 1960, și-a conturat întreaga existență ca slujitor al Domnului și s-a dedicat, în totalitate, teologiei. Mare parte din studii le va urma în Grecia, la Mitropolia Kisamului și Selimului, din Creta (1995-1996), Facultatea de Filozofie a Universității din Atena (1997-1998), iar din 1998 devine student în cadrul Facultății de Teologie a Universității Aristotel din Tesalonic, secția Teologie, reușind să obțină, în perioada studiilor, o bursă specială din partea Ministerului de Externe al Greciei.

În anul 2009, Grichentie Gheorghe NATU este hirotesit arhimandrit, an în care devine duhovnic spiritual și cadru didactic, în cadrul Seminarului Teologic Liceal Mitropolit Dosoftei Suceava, unde predă limba greacă, omiletica și catihetica. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen, primește, în 2019, ascultarea de exarh al mănăstirilor și schiturilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul va fi moderat de către Arhidiacon lector univ. dr. Vasile DEMCIUC, consilier Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și cadru didactic la USV, la Facultatea de Istorie și Geografie, iar despre carte vor vorbi, pe lângă prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu, Arhimandrit Arsenie Popa, stareț al Mănăstirii „Sihăstria” Neamț, și Arhimandrit Ștefan Gușă, stareț al Mănăstirii de la Vadu Negrilesei.
Mai nouă Mai veche