Transporturi de lemn fără aviz sau cu surplus, depistate de polițiști la Putna, Horodnic de Sus și Pojorâta

Marți, 7 martie 2023, la ora 12.20, lucrătorii patrulei de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală Gălănești, pe raza comunei Putna, județul Suceava, au oprit pentru control autoutilitara Scania care circula pe drumul comunal Putnișoara, transportând material lemnos, respectiv lemn foc foioase.
La volan a fost identificat Ilie C., din comuna Putna, județul Suceava.
Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos. Transportul a fost condus la FPL Putna - Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic pentru inventarierea lemnului. În urma inventarierii materialului lemnos, s-a stabilit faptul că a transportat cantitatea de 4.95 metri cubi lemn foc paltin, în valoare de 1.148 de lei.
Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform prevederilor Legii nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


Tot marți, la ora 13:58, echipajul de poliție din cadrul Biroului de Ordine Publică a oprit pentru control o autoutilitară care transporta lemn rotund rășinoase. La volan a fost idetificat Andrei A., din comuna Fundu Moldovei, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei, acestea fiind valide.
S-a procedat la interogarea bazei de date SUMAL 2.0, ocazie cu care s-a constatat că pentru materialul lemnos transportat de autoutilitara a fost emis avizul pentru cantitatea de 15,09 metri cubi lemn rotund, specia rășinoase si fag.
Existând suspiciuni cu privire la legalitatea materialului lemnos transportat, s-a procedat la conducerea autoutilitarei cu material lemnos la Centrul de legume și fructe din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta din comuna Sadova, județul Suceava, loc unde a fost inventariat pentru a se stabili legalitatea transportului.
Cu ocazia inventarierii materialului lemnos, a fost constatată o diferență de 0,30 mc de material lemnos specia răsinoase in plus fata de cea inscrisa in avizul de insotire, respectiv 0,98 mc de material lemnos specia fag, care nu se regasesc in mijlocul de transport sus-mentionat si nu corespunde celor inscrise in avizul de insotire.
Cantitatea de material lemons specia rășinoase s-a confiscat faptic, având o valoare toată de 153 lei, iar cantitatea de 0,98 mc specia fag s-a confiscate valoric întrucât nu exista fizic, valoarea materialului lemons specia fag fiind de 507, 64 lei.


La ora 16.30, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea, a oprit în trafic pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus, autoutilitara Mercedes Benz care transporta materialele lemnoase.
La volan a fost identificat Ion M.,din comuna Marginea, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, cât și avizul de însoțire pentru cantitatea de 11,14 metri cubi lemn de foc specia fag, emitentul avizului fiind Cumar Com SRL Marginea.
Întrucât existau suspiciuni privind cantitatea de materialele lemnoase transportată, autoutilitara în cauză a fost condusă la punctul de descărcare Canton Silvic din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
S-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 12,39 metri cubi lemn de foc specia fag, astfel existând un plus de 1,26 metri cubi față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire.
Pentru acest motiv, societatea comercială a fost sancționată contravențional, iar cantitatea de 1,26 metri cubi lemn de foc specia fag, în valoare de 237 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


La ora 17.45, lucrătorii patrulei de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală Gălănești, pe raza comunei Putna au oprit pentru control autoutilitara Iveco, pe DN 2H, transportând material lemnos, respectiv lemn foc fag. 
La volan a fost identificată Ioanel C., din comuna Putna, județul Suceava.
Cu ocazia verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos. Transportul a fost condus la FPL Putna - Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic pentru inventarierea lemnului. În urma inventarierii materialului lemnos s-a stabilit faptul că a transportat cantitatea 1,35 metri cubi lemn foc fag în valoare de 318 lei.
Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional conform prevederilor Legii nr. 171/2010 Modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.
Mai nouă Mai veche