Trei tineri reținuți în arest pentru braconaj pe un fond de vânătoare din Udești. Câine ogar folosit la braconaj luat în custodie de autorități

La 13 martie 2023, în jurul orei 01.00, polițiștii Secției de Poliție Rurală Ipoteşti au fost sesizaţi telefonic de către un paznic de vânătoare cu privire la faptul că este posibil ca mai multe persoane, cu o mașină, să fi braconat pe raza satului Udești, comuna Udești, județul Suceava.

În zona indicată au fost direcționate mai multe echipaje de poliție, fiind inițiate căutări și verificări și stabilindu-se că apelantul, paznic de vânătoare pe fondul cinegetic de pe raza comunei Udești, efectua activități de patrulare în fondul de vânătoare și a observat un autoturism pe raza fondului cinegetic, iar din interiorul autoturismului erau proiectate lumini pe câmp.

Întrucât a suspectat că persoanele din autoturism săvârșeau activități ilegale de braconaj, a sesizat polițiștii.

Pe raza satului Racova, comuna Udești, județul Suceava, autoturismul a fost identificat abandonat în câmp. Polițiștii au procedat la verificarea împrejurimilor, ocazie cu care la o distanță de aproximativ 1,5 km de autoturism, în intravilanul satului cu ajutorul unei camere cu termoviziune, a fost identificată o persoană de sex masculin și un câine ogar. S-a procedat la urmărirea acestora, ocazie cu care persoana a reușit să sară un gard, fără a putea fi ajunsă, iar câinele posibil rasă ogar sau metiș al acestuia, a fost prins.

Procedându-se la verificarea autoturismului, în compartimentul motor a fost identificat cadavrul unui iepure, prezentând leziuni în zona capului (posibil prin mușcare).

A fost întocmit dosar penal față de autori necunoscuți pentru comiterea infracțiunilor de „braconaj”, prev. de art. 42 alin. 1, lit. c și d, alin. 2 lit. c din Legea nr. 407/2006 și „transportul vânatului dobândit în condițiile art. 42 sau găsit împușcat ori tranșat în teren, comercializarea, naturalizarea și orice operațiuni privind vânatul sau părți ori produse ușor identificabile provenite de la acesta, dobândite fără respectarea condițiilor legii”, faptă prev. de art. 44 alin. 1 lit. d din Legea 407/2006.

Cu ocazia activităților investigativ-operative și de cercetare penală desfășurate, au fost obținute date din care a rezultat suspiciunea rezonabilă că doi tineri de 19 și respectiv de 20 ani, ambii domiciliați în localitatea Dumbrăveni, jud. Suceava sunt autorii faptelor.

La aceeași dată, prin ordonanța organelor de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul SAESP Suceava a fost continuată urmărirea penală față de cei doi suspecți, fiind emise manadate de aducere pe numele acestora, în vederea audierii.

Autovehiculul identificat abandonat, aparținând tânărului de 20 de ani a fost indisponibilizat, iar câinele din rasa ogar, care nu era microcipat (activitatea de verificare fiind efectuată de către polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor cu aparatură din dotarea acestora), a fost lăsat în custodia medicului veterinar pentru efectuarea analizelor medicale, urmând a fi depus de unitatea medicală la adăpostul aparținând Asociației Casa lui Patrocle. De asemenea, leșul iepurelui de câmp a fost depus la DSVSA Suceava în vederea examinării anatomopatologice.

În cursul zilei de marți, 14 martie 2023, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au continuat cercetările în vederea probării întregii activități infracționale a celor doi tineri, existând suspiciunea implicării a altor două persoane.

Astfel, în urma probatoriului administrat, la data de 14 martie 2023, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul SAESP – IPJ Suceava au dispus reținerea preventivă pentru 24 de ore față de trei dintre cele patru persoane implicate. Cei trei suspecți au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Suceava.

Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase – IPJ Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava în vederea probării întregii activități infracționale ale autorilor.
Mai nouă Mai veche