FOTO Amenzi de 56.000 de lei și 178 de metri cubi de lemn confiscat după controale la gatere din zona Vatra Dornei - Câmpulung Moldovenesc

În perioada 05-06 aprilie 2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune „Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, impreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, s-au deplasat in bazinule forestiere Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava în vederea verificării legalității prin care mai mulți operatori economici de profil au expediat și primit materialul lemnos aferent mai multor avize de însoțire electronice, emise din depozitele societății dar și din fondul forestier.

În urma ilegalităților constatate au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 171/2010 în valoare de 56.000 lei.

De asemenea, au fost confiscați 178 metri cubi material lemnos în valoare de cca. 46.000 lei.

Astfel, în perioada 05 – 06.03.2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava - Serviciul de Ordine Publică-Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, impreună cu reprezentantii Gărzii Forestiere Suceava, s-au deplasat in bazinul forestier Vatra Dornei, jud. Suceava in vederea verificării legalității prin care trei operatori economici de profil au expediat si primit materialul lemnos aferent mai multor avize de insotire electronice, emise din depozitele societății dar si din fondul forestier.
Cu ocazia verificărilor efectuate la cei trei operatori economici de profil, privind un număr total de 6 avize electronice și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că cei trei operatori economici au primit in depozitele societăților cantitatea totală de 73,26 mc lemn rotund răsinoase fără proveniență legală. De asemenea, s-a constatat faptul că operatorii economici nu au respectat obligația de a efectua fotografiile aferente materialului lemnos transportat, pentru unele avizele de însotire electronice raportate in aplicația SUMAL 2.0.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a celor trei operatori economici, aplicându-se 6 sancțiuni in valoare de 26.000 lei conform art.19 alin. (1), alin. (2^2), lit. a) si b) din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 73,26 mc lemn rotund răsinoase in valoare totală de 18.144 lei. (valoare stabilită conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referintă ale materialului lemnos pentru anul 2023)


De asemenea, la data de 05.04.2023, în baza datelor şi informaţiilor deţinute în cadrul Planului Comun de Acţiune “Scutul Pădurii”, polițiștii din cadrul I.P.J. Suceava - Serviciul de Ordine Publică-Biroul Protecția Fondului Forestier si Piscicol, impreună cu reprezentantii Gărzii Forestiere Suceava, s-au deplasat pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava în vederea verificării legalității prin care un operator economic de profil a emis din fondul forestier către punctul de lucru al societății mai multe avize de însoțire.
Cu ocazia verificărilor efectuate la acest operator economic de profil și din analiza datelor înregistrate în aplicația informatică pe linie de silvicultură SUMAL 2.0., s-a stabilit faptul că acest operator economic a expediat cantitatea totală de 66,77 mc material lemnos fără proveniență legală, din fond forestier către depozitul societății. De asemenea, în urma efectuării balanței dintre stocurile faptice inventariate la data de 05.04.2023 și stocurile scriptice raportate în aplicația informatică SUMAL 2.0., s-a constatat faptul că operatorul economic deținea în plus cantitatea de 26,76 mc material lemnos și în minus cantitatea de 11,80 mc material lemnos.
În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a operatorului economic, aplicându-se un număr total de 4 sanctiuni in valoare de 30.000 lei conform art.19 alin. (1), lit. c; art.19 alin. (1), lit. b; art.19 alin. (2), lit. e și art. 19, alin. (2)^2, lit. a, toate din din Lg. 171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea valorică a cantităţii totale de 105,34 mc material lemnos(din care 6,49 mc cherestea rășinoase) in valoare totală de 27.603,67lei (valoare stabilită conform O.M. 216/2023 privind prețurile de referintă ale materialului lemnos pentru anul 2023)

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.
Mai nouă Mai veche