Premieră la Spitalul Județean Suceava. Aparat cell-saver pentru auto-transfuzie folosit într-o complexă intervenție chirurgicală ortopedică a unui pacient de 240 de kilograme

În data de 19 aprilie 2023 , la Spitalul Judetean de Urgenta „ Sf. Ioan cel Nou ” s-a desfasurat o interventie chirurgicala ortopedica complexa care a necesitat si utilizarea, in premiera pentru judetul nostru, a unui aparat de tip „cell-saver” pentru auto-transfuzie.

Pacientul, un tanar de 41 de ani cu obezitate morbida (de aproximativ 240 de kg ), a fost implicat intr-un accident rutier in urma cu două saptamani. Investigatiile efectuate in UPU au identificat o fractura la nivelul soldului stang care necesita interventie chirurgicala ortopedica (fractura de cotil stang cu deplasare mare, echivalenta cu o separare a articulatiei soldului ). A fost o adevarata provocare pentru personalul medical intrucat interventia a necesitat pat special, masa operatorie speciala, au fost folosite cele mai mari instrumente si chiar si asa am fost la limita tehnologiei. De asemenea investigatiile imagistice s-au efectuat cu dificultate datorita circumferintei abdominale a pacientului care nu permitea trecerea prin scanerul computer tomografului.

Interventia a durat aproximativ șase ore. Numai instalarea pacientului pe masa de operatie a durat 45 de minute si a necesitat șapte persoane. Riscul de sangerare masiva la un astfel de pacient fiind ridicat, echipa ATI a hotarat folosirea, in premiera, a unui dispozitiv aflat in dotarea spitalului ( achizitionat din fonduri proprii) de tip „cell-saver„ pentru a recupera o parte din sangele pierdut intraoperator si sa il transfuzeze inapoi pacientului.. In timpul interventiei pacientul a pierdut aproximativ trei litri de sange din care s-a reusit recuperarea, procesarea si transfuzarea a aproximativ un litru concentrat eritrocitar.

Evolutia pacientului a fost favorabila pana in acest moment dar este necesara supravegherea lui in continuare intrucat riscul de a dezvolta complicatii majore este in continuare ridicat.

Este pacientul cu greutatea cea mai mare operat pana acum in sectia de ortopedie a SJUSV.

Echipa operatorie a fost formata din medici ortopezi - dr. Marius Gramada, dr. Ciprian Puha, dr. Rares Voinea, medici anestezisti – dr. Vasilcovici Adrian, dr. Stanescu Dorin, asistenti medicali Panciuc Dana si Jureschi Anca.
Mai nouă Mai veche