STS premiat pentru că a salvat un ucrainean care a sunat la 112 după ce a trecut ilegal granița și s-a rătăcit în munții din Suceava. Tehnologia de localizare a apelului, introdusă după cazul Caracal

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunță că a primit premiul „AML & Rescue Award” la Gala Europeană 112, în urma gestionării „impecabile” a unui apel de urgență venit din partea unui refugiat ucrainean.

Potrivit unui comunicat de presă, intervenţia premiată a avut loc în luna octombrie 2022. Refugiatul ucrainean a intrat în România şi s-a rătăcit în munții din judeţul Suceava, în întuneric, ploaie şi vizibilitate redusă.

Potrivit STS, bărbatul a sunat la 112, însă nu a putut oferi indicii despre locul unde era.

„Pentru că apelantul nu cunoştea nicio limbă străină, convorbirea a fost preluată de un operator STS distant, care a realizat interviul primar în limba ucraineană şi a intermediat întreaga comunicare dintre persoana rătăcită şi echipajele de salvatori”, a transmis STS.

Refugiatul a sunat la 112 de pe un smartphone cu cartelă SIM nonUE şi care nu avea acces la internet. Totuşi, apelul a fost însoţit de localizarea AML, iar coordonatele au fost transmise în format DataSMS, precizează sursa citată.

Potrivit STS, „specialiştii din ţările europene au apreciat modul de implementare a funcţionalităţilor tehnice de localizare avansată care au permis recepţionarea informaţiilor de tip AML pentru un apel efectuat de pe o cartelă SIM nonUE şi în lipsa internetului”.

Tehnologia de localizare a apelului a fost introdusă după cazul Caracal, atunci când Alexandra Măceșanu a sunat la 112 după ce a fost răpită de Gheorghe Dincă, dar nu a fost găsită în timp util de autorități.
Mai nouă Mai veche