Buletin de presă, 1 mai 2023 - IPJ Suceava

Verificări și controale în cluburile și discotecile sucevene pentru prevenirea faptelor antisociale în minivacanța de 01 Mai

La data de 30.04/01.05.2023, în intervalul orar 23:00 – 03:00, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Suceava a organizat și desfășurat o acțiune cu efective mărite pe raza municipiului Suceava, pe linia prevenirii infracțiunilor stradale și a faptelor antisociale în zona cluburilor, barurilor și discotecilor.
Acțiunea a fost coordonată de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice alături de care au participat polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, dar și 10 polițiști din cadrul Poliției Municipiului Suceava, polițiști de ordine publică din cadrul S.P.R. 9 Șcheia și Secției de poliție Burdujeni, o grupă luptători S.A.S dar și 6 jandarmi din cadrul I.J.J. Suceava.
Cu prilejul controalelor efectuate în incinta și în zona adiacentă cluburilor și sălilor de jocuri de noroc de pe raza mun. Suceava, au fost legitimate 128 de persoane și s-au efectuat 40 de controale corporale asupra unor persoane cu comportament suspect.
Au fost atenționate verbal 21 de persoane cu privire la respectarea normelor de conduită socială.
Polițiștii au verificat 15 agenți economici și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1450.
În cadrul acțiunii au fost controlate și 37 de vehicule identificate în zona cluburilor și discotecilor, fiind testați cu aparatele drugtest și etilotest 30 de șoferi. În urma controalelor s-a dispus reținerea unui permis de conducere pentru conducere agresivă și a unui certificat de înmatriculare pentru lipsă ITP.

Polițiștii reamintesc că siguranţa tinerilor constituie o prioritate naţională a tuturor instituţiilor şi factorilor cu atribuţii în domeniu, abordarea integrată a acestei problematici fiind esenţială pentru asigurarea unei dezvoltări optime a tinerei generaţii.
Totodată, la nivelul IPJ Suceava s-au dispus măsuri pentru organizarea periodică în toate zonele județului a unor acțiuni care să ducă la creșterea gradului de siguranță a tinerilor și la prevenirea consumului de alcool și droguri în rândul tinerilor.
Polițiștii avertizează cu privire la pericolele generate în plan juridic și personal de consumul de substanțe interzise.

Consumul de droguri poate avea un impact asupra vieţii tale sub toate aspectele:
  • Relaţiile cu prietenii şi familia – prietenii şi familia vor sta în calea consumului de droguri şi relaţia cu ei se va deteriora;
  • Siguranţa – în momentul în care eşti sub efectul drogurilor sau în momentul procurării dozei eşti pus în situaţii în care siguranţa îţi este ameninţată şi esti predispus să ţi se întâmple lucruri foarte rele;
  • Presiunea financiară – cheltuieşti din ce în ce mai mulţi bani pentru a procura droguri şi nu mai faci faţă cheltuielilor zilnice. Te-ai gandit câţi bani ai putea economisi dacă nu ai consuma?;
  • Dependenţa – vei simţi că nu poţi funcţiona fără droguri şi vei folosi timp şi energie să faci rost de ele.
  • Violenţa – vei face lucruri pe care în mod normal nu le-ai fi făcut altfel. Poţi deveni violent sau poţi deveni o victimă a violenţei;
  • Depresia – poţi intra într-o stare de depresie după consum ca efect direct al consumului sau din cauza lucrurilor pe care le-ai experimentat în timpul consumului;
  • Accidente – când te afli sub influenţa drogurilor poţi face lucruri care te pot răni sau îţi pot provoca accidente.


Material lemnos confiscat de polițiști

La data de 30.04.2023, în jurul orei 15:00, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, în timp ce desfășurau activități de control pe D.J. 175 Fundu Moldovei, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit o autoutilitară, în care se afla încărcat material lemnos lemn rotund foc – specia molid.
Conducătorul auto s-a conformat și a prezentat pentru control documentele persoanle și ale autoutilitarei.
Prin intermediul aplicației Sumal 2.0 a fost verificat numărul de înmatriculare, aplicația generând faptul că nu există un aviz valabil emis.
Operațiunea a fost repetată în mai multe rânduri, iar cu ocazia discuțiilor, conducătorul auto a precizat că nu este transportator profesionist și nu are asupra sa avizul în formatul letric.
Autoutilitara a fost condusă la Atelierul de Producție Sadova, unde a fost inventariată, ocazie cu care a reieșit că transportă cantitatea de 2,80 mc lemn rotund foc rășinoase, fără a avea documente specifice de transport (avizul în format letric).
Având în vedere aspectele constatate, cantitatea de 2,80 mc lemn rotund foc rășinoase a fost confiscată, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu suma de 2.000 lei.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 30.04.2023, ora 17:20, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Șcheia, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de seriviciu pe raza comunei Ciprian Porumbescu în cadrul acțiunii „Blitz” au oprit în trafic autoturismul condus de către o femeie de 27 ani, cu domiciliul în sat/com. Ciprian Porumbescu, jud. Suceava.
Femeia a prezentat polițiștilor un permis de conducere eliberat de către autoritățile Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
În continuare s-a procedat la interogarea bazelor de date, ocazie cu care s-a stabilit faptul că femeia nu are dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice de pe teritoriul României.
Ulterior, conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificării documentelor autoturismului, s-a constatat că acesta avea I.T.P. expirat și nu era asigurat cu poliță de asigurare obligatorie.
În cauză s-a întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” faptă prev. și ped. de art. 335 alin (2), Cod Penal.


Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 30.04.2023, ora 07.30, un bărbat de 26 de ani, din localitatea, jud. Suceava, a condus autoturismul pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus, având direcția de deplasare dinspre com. Voitinel către com. Marginea, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă în partea dreaptă și a rupt un stâlp de electricitate.
În urma impactului autoturismul și stâlpul au suferit avarii, iar conducătorul auto a suferit leziuni ușoare.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului fapte prev și ped. de art. 196 alin 2 raportat la art. 194 alin. 1 lit. b din Codul Penal și art. 336 alin. 1 din codul Penal cu aplicarea art. 38 alin. 1 din Codul Penal.


La data de 30.04.2023, în jurul orei 14:25, un bărbat de 24 ani în timp ce conducea autoturismul pe DC8B din sat Drăgușeni, din direcția Drăgușeni către Broșteni, a intrat în coliziune ușoară cu un alt autoturism condus de către un localnic.
În urma coliziunii a rezultat avarierea celor două vehicule și vătămarea corporală ușoară a unei pasagere din cel de-al doilea vehicul, care a fost transportată cu un echipaj SMURD la Spitalul Municipal Fălticeni, fără a rămâne internată.
Conducători celor două autoturisme au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat în ambele cazuri, iar la Spitalul Mun. Fălticeni le-au fost recoltate probe de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”vătămare corporală din culpă”, faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2 și 3 din C.P.
Mai nouă Mai veche