Construirea unui vehicul electric folosind elemente hardware impuse, tema concursului Hard&Soft de la USV

În perioada 14-21 mai 2023, Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava organizează cea de-a XXVIII-a ediție a Concursului Internațional Studențesc de Calculatoare HARD&SOFT, care își propune să testeze competențele și expertiza tehnică hardware și software ale viitorilor ingineri. Proiectul care trebuie dezvoltat de echipele participante la ediția din acest an constă în construirea unui vehicul electric folosind elemente hardware impuse, la care pot fi adăugate alte elemente, în număr limitat.

Echipele au primit un set de dispozitive și module care permit construirea vehiculului electric de dimensiuni reduse. Acesta va trebui să fie alimentat din surse de energie verde. De asemenea, au fost puse la dispoziția concurenților controlere dedicate pentru captura energiei și pentru încărcarea unor elemente de stocare de tip super-capacitor, precum și interfețe de comunicație WiFi.

Vehiculul trebuie să poată fi controlat de la distanță, fără fir, printr-o interfață web securizată sau o aplicație mobilă. El trebuie sa se poată deplasa corect și să ruleze fără a fi conectat la surse externe de energie. Managementul energiei este un factor-cheie care trebuie avut in vedere. Opțional, vehiculul poate fi programat să navigheze independent, în baza unui scenariu de tip cursă cu obstacole.

Evaluarea va avea în vedere originalitatea realizării prin gradul de noutate corelat cu acoperirea cerințelor temei, complexitatea și nivelul de cunoștințe hardware și software astfel demonstrate, realizarea practică și validarea funcționalității conform specificațiilor temei, precum și abordarea tehnică inginerească pentru atingerea obiectivelor propuse. Managementul energiei și securitatea comunicațiilor reprezintă aspecte importante în cadrul evaluării.

Jurizarea finală va avea loc în ultima zi a concursului, vineri, 19 mai 2023, când echipele vor prezenta produsul realizat in cadrul unei expoziții publice.
Mai nouă Mai veche