Buletin de presă, 5 iunie 2023 - IPJ Suceava

Autoturism de mare viteză blocat de polițiști după o urmărire în trafic cu utilizarea dispozitivelor tip SPIKE

La data de 04.06.2023, în jurul orei 18:40, polițiștii Poliției Orașului Vicovu de Sus, aflându-se în cadrul acțiunii pe linia prevenirii şi combaterii nerespectării regimului legal de viteză şi a depăşirilor neregulamentare de către participanţii la traficul rutier, au depistat un autoturism ce circula pe DJ 209 G, din direcția com. Brodina către com. Straja,cu viteza de 79 km/h în localitate.
S-a procedat la efectuarea semnalului regulamentar de oprire, moment în care conducătorul auto a încetinit, însă în momentul în care autospeciala de poliție a ajuns în apropiere, a demarat în trombă.
În aceste condiții s-a inițiat acțiunea de urmărire a autoturismului cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase și totodată, s-a solicitat sprijinul unui alt echipaj de poliție care se afla de asemenea în cadrul acțiunii, pe raza com. Straja.
La aproximativ doi km de locul unde i s-a aefectuat semnal de oprire, s-a procedat la blocarea de către cel de-al doilea echipaj, efectuând din nou semnal de oprire autoturismului, unul dintre agenți folosind dispozitivul baraj rutier extensibil cu țepi (SPIKE).
Astfel, s-a reușit oprirea autoturismului în condiții de siguranță, iar conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat de 35 de ani, din com. Straja, în autoturism aflându-se alți doi pasageri de 23 și 47 ani, ambii din comuna Straja.
Fiindu-i solicitate pentru control conducătorului auto documentele personale și ale autoturismului, acesta a prezentat documentele auto, declarând că documentele personale nu le are asupra sa. Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a solicitat testarea acestuia cu aparatul alcooltest, rezultatul testării fiind de 1,05 mg/l alcool pur în aerul expirat, șoferul fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuți unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Pentru abaterile rutiere săcârșite, șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 121 alin 1 din ROUG 195/2002, conform art. 31 lit. a din ROUG 195/2002, conform art.147 alin. 1 din OUG 195/2002 cu amendă în valoare de 1740 lei, fiindu-i suspendat și permisul de conducere.
Totodată, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”.
De asemenea, pasagerul de 23 ani a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 61/1991, cu amendă în valoare de 2000 lei.


Nu consumați alcool și vă urcați la volan

La 04.06.2023, ora 11:50, polițiștii SPR 4 Gălănești, în timp ce efectuau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier, pe raza comunei Frătăuții Noi, sat Costișa, au efectuat semnale regulamentare de oprire a autovehiculului ce se deplasa pe DC 49 A Costișa, la volanul acestuia fiind identificat un bărbat de 30 ani, din com. Frătăuții Noi, sat Costișa.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind 0.98 mg/l alcool pur în aer expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
S-a întocmit dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 04.06.2023, în jurul orei 23:20, polițiștii echipajului de poliție din cadrul SPR 14 Vama, desfășurând activități specifice pe raza com. Vatra Moldoviței, au identificat în trafic și oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 47 ani, din com. Vatra Moldoviței.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea sa cu aparatul alcooltest din dotare, rezultatul fiind de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Șoferul a fost condus la sediul Spitalului Mun. C-lung Moldovenesc unde i-au fost recoltate două mostre biologice de sânge.
S-a întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiuni de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă reamintesc:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.
De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.
Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.
Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interszise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!
Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!



Urmărire în trafic pentru prindere unui șofer fără permis

La data de 04.06.2023, ora 17:15, polițiștii SPR 9 Șcheia în timp ce acționau pe raza localității Zaharești, com. Stroiești, DJ 209D, în cadrul acțiunii tip Blitz, pe linie de siguranță rutieră, au efectuat semnalul regulamentar de oprire pentru control unui autoturism în care se aflau două persoane de sex masculin.
Conducătorul auto nu s-a conformat semnalelor regulamentare acustice și luminoase, motiv pentru care s-a pornit în urmărirea acestuia, tototdată solicitând sprijin unui alt echipaj, care se afla pe raza localității Zaharești, com. Stroiești.
S-a procedat la urmărirea autoturismului, conducătorul auto deplasându-se pe drumul județean 209D, după care a intrat pe un drum pietruit comunal neclasificat, iar ulterior, într-un viraj la dreapta, a pierdut controlul asupra direcției de mers, a derapat și s-a oprit în gardul împrejmuitor al unei locuințe situată în localitatea Zaharești, com. Stroiești, provocând daune materiale.
Conducătorul auto a fost identificat în persoanaunui tânăr de 17 ani, care a recunoscut că a condus autoturismul în cauză, nu a oprit la semnalele regulamentare efectuate de poliție și a provocat evenimentul rutier. Pe scaunul din dreapta față, se afla un minor de 16 ani, din localitatea Șcheia.
S-a procedat la testarea șoferului cu aparatul etilotest, ocazie cu care a rezultat o valoare de 0,00 mg/litru alcool pur în aerul expirat. De asemenea, s-a stabilit că șoferul nu posedă permis de conducere.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.


Dosar penal la regimul rutier

La data de 05.06.2023, orele 00:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul acțiunii pentru combaterea conducerii autoturismelor sub influența alcoolului sau a altor substanțe, pe raza mun. Rădăuți respectiv pe str. Calea Bucovinei au oprit un autoturism care se deplasa dinspre mun. Rădăuți spre șoseaua de centură a mun. Rădăuți.
La volanul autoturismului a fost identificată o persoană de sex masculin care a declarat verbal că nu are asupra sa documentele personale, doar cele ale autoturismului, însă a relatat faptul că ar fi un bărbat de 23 ani.
Polițiștii au avut dubii cu privire la identitatea prezentată și întrucât la nivelul Poliției Municipiului Rădăuți – Compartimentul Rutier mai există în lucru un dosar penal în care persoana de sex masculin de la volan este implicată, s-a constat faptul că la volanul autoturismului se află de fapt un tânăr de 20 ani.
În urma verificării în bazele de date ale Poliției Române, s-a constat faptul că șoferul figurează ca fiind posesor al permisului de conducere, însă acesta are mențiunea „CU RESTRICȚII – REȚINUT”, motiv pentru care acestuia i-a fost adus la cunoștință că i se va întocmi dosar de cercetare penală întrucât a săvârșit infracțiunea prevăzută de art. 335, alin. (2) din Codul Penal și totodată a fost condus la sediul Poliției Mun. Rădăuți pentru a întocmi documentele procedurale.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilometru și drugtestest, ambele rezultate fiind negative.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Mai nouă Mai veche