Elogiu domnului doctor Mihai Cristof

Domnul doctor Mihai Cristof este pentru mulți suceveni o persoană cunoscută și deosebit de apreciată, atât datorită calităților sale umane, cât și din punct de vedere al activității sale profesionale.

Doctorul Mihai-Simucă Cristof s-a născut pe 18 august 1955 în comuna Botoșana a județului Suceava. Vreme de 40 de ani a ales să lucreze în serviciul sucevenilor, ca medic. Specialitățile chirurgicale sunt ramuri dificile ale activităților medicale, prin natura neiertătoare a patologiei tratate. Chirurgia generală, specialitatea în care domnul doctor Cristof a excelat din postura de chirurg generalist în cadrul secției Chirurgie a Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, este printre cele mai dificile. Cu greu poți povesti unei persoane care nu lucrează în domeniul medical prin ce experiențe dificile trece un chirurg, mai ales experiențele amare, emoțiile pe care le simte când se confruntă cu un caz complex, sau cu pierderea unui pacient. Aceste experiențe sunt cel mai bine înțelese de către colegi, deoarece îi leagă asemenea unei familii. Pentru personalul Spitalului Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou” Suceava ziua de astăzi, 14 iunie, este o zi tristă deoarece astăzi a pierdut un frate apreciat.

Și-a început activitatea medicală după absolvirea facultății de Medicină, pe data de 1 decembrie, o zi cu mare însemnătate, în 1983 ca medic stagiar la spitalul Fundeni, unde a rămas până pe 1 decembrie 1986. Acolo a fost coleg cu renumitul profesorul Irinel Popescu, o relație de colegialitate care s-a continuat pe parcursul întregii cariere. Drumul său a continuat vreme de 2 ani ca medic la dispensarul din Udești, unde și-a îmbogățit experiența tratând patologii extrem de diverse și comunicând direct cu pacienții săi din mediul rural. Din 1 decembrie 1988 a activat ca medic la Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb Suceava, unde a rămas până la finele anului 1990. De la 1 decembrie 1991 până pe 1 martie 1993 și-a îndeplinit cu succes atribuțiile ca medic secundar chirurg la Spitalul Orășenesc Fălticeni, în Policlinică. Cea mai mare parte a activității sale însă s-a desfășurat în cadrul secției de chirurgie generală a Spitalului Județean Suceava, unde s-a angajat pe 1 ianuarie 1993. Pe parcursul activității sale și-a completat pregătirea devenind medic primar, obținând competența în chirurgie laparoscopică, dar mai ales tratând cu seriozitate orice patologie chirurgicală. Un om înalt, atletic, de multe ori cu o mină serioasă, purtător mândru de mustață, sub care uneori își aprindea câte o țigară, domnul doctor Cristof totuși zâmbea adesea și își câștiga simpatia pacienților săi prin felul său de a fi și prin rezultatele intervențiilor sale. A rămas în activitate la Spitalul Județean Suceava vreme de 30 de ani, până pe 18 august 2022, când a atins limita de vârstă pentru pensionare. Deși nu a fost omul dornic de a obține funcții, atunci când a fost necesar a înlocuit cu succes șeful de secție, iar vreme de aproape zece ani, de pe 7 mai 2008 până pe 1 aprilie 2017, a fost coordonator al blocului operator. Casătorit timp de o viață cu doamna doctor Tatiana Cristof, medic de familie în Suceava, domnul doctor Mihai Cristof este tatăl domnului doctor Andrei-Ionuț Cristof, medic stomatolog cu competențe în implantologie și radiologie dento-facială, coordonator al clinicii Adent, care la rândul său activează de peste 13 ani în cadrul Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava, ducând mai departe tradiția familiei. Familie care a fost cea mai importantă parte a vieții sale, iubită și mai mult din postura de bunic, odată cu nașterea nepoatei. Ultimele luni au fost însă dificile, doctorul Mihai Cristof ducând cu demnitate lupta cu o boală neiertătoare și din postura de pacient, nu doar din cea de medic.

Să știi că măcar o viață a continuat cu ajutorul tău, sau cineva a răsuflat ușurat pentru că tu ai trăit, asta înseamnă cu adevărat să fii un om de succes, un om pe care merită să-l fi cunoscut.

Cei care l-au cunoscut și l-au apreciat își pot lua rămas bun la capela Bisericii „Sfântul Simion”- Zamca, unde va fi depus miercuri după amiază. Înmormântarea va avea loc vineri, la ora 12.00, în cimitirul Bisericii „Sfântul Simion”.

dr. Mircea-Dinu BORDINIUC
Mai nouă Mai veche