România are aproape 800.000 de fermieri: cei mai mulţi în Suceava, Bihor şi Dolj. Fermierii suceveni sunt mari producători de cartofi, varză, mere și cereale

România are aproape 800.000 de fermieri, iar cei mai mulţi se află în judeţele Suceava, Bihor şi Dolj.

Majoritatea judeţelor (29 la număr), adică 70% dintre ele, au peste 15.000 de fermieri, ceea ce arată că această activitate este de bază în multe părţi ale ţării.

Numărul de fermieri care au solicitat subvenţii în 2022, înregistrat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), este de 790.108. Cei mai mulţi, peste 12% din total, se află în judeţele Suceava, Bihor şi Dolj, arată o analiză a Ziarului Financiar pe baza datelor oferite de instituţia aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Dacă luăm în calcul şi persoanele care fac agricultură de subzistenţă, numărul fermierilor ar sări de 2 milioane, fiind cel mai mare din UE, conform Eurostat.

Suceava are unii dintre cei mai mulţi cultivatori de cartofi, fiind judeţul cu a doua cea mai mare producţie din ţară după Covasna, unul dintre marii producători de varză, dar şi de mere. De asemenea, este un producător important şi de cereale, astfel se explică numărul mare de fermieri, de peste 43.500, conform APIA.
Mai nouă Mai veche